Агромаркет

Новини ринків, серпень 2013 року

Новини ринків, серпень 2013 року

Затверджено обсяги державного інтервенційного фонду на 2013/14 МР

Уряд ухвалив постанову «Про затвердження обсягів формування державного інтервенційного фонду у 2013/14 маркетинговому періоді». Відповідно до постанови, у поточному маркетинговому році в державному інтервенційному фонді має бути 1,052 млн т пшениці, 90 тис. т жита, 20 тис. т ячменю, 355,6 тис. т цукру, 40 тис. т кукурудзи, 6 тис. т сухого молока, 18 тис. т вершкового масла, 34,6 тис. т гречки, 22,4 тис. т вівса, 20 тис. т проса та 15 тис. т гороху. 

 

Європейське молоко втрачає привабливість, українське — збільшує

2012 року в ЄС були прибутковими лише 44% фермерів, які спеціалізуються на виробництві молока. Ще невелика частка виробників балансує на межі рентабельності. Водночас кількість фермерських господарств, що займаються виробництвом молока, скоротилась на 32% порівняно з 2007 роком. Середня рентабельність виробництва молока європейськими фермерами 2012 року становила мінус 10,8%, з урахуванням дотацій — мінус 3,6%.

Для порівняння: середня рентабельність виробництва молока в Україні 2012 року була на рівні 2,3%. Сезонність виробництва залишається досить високою, адже цьогорічні червневі обсяги в два рази перевищили обсяги виробництва в січні й становили 1,2 млн т. Проте це не мало значного впливу на ціни, які протягом усього часу залишались на доволі високому рівні. Так, у червні закупівельні ціни на молоко від сільгосппідприємств становили 3,70–4,50 грн/кг і були на 32–37% вищими за ціни попереднього року.

 

Імпорт свинини з Бразилії знову дозволено

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України провела аудит бразильських виробників свинини, в результаті чого 5–6 підприємств отримали право відновити імпорт продукції на територію України. Нагадаємо, з 20 березня в Україні було введено тимчасову заборону на імпорт бразильської свинини. Саме Бразилія була найбільшим постачальником імпортної свинини в Україну. Торік із Бразилії завезли 122,47 тис. т цього м’яса. Україна ж може обійтися і без імпорту бразильської свинини, проте в рамках СОТ не має права забороняти імпорт нетоварними методами.

 

Фермери-свинарі Росії під загрозою знищення

Уряд Росії пропонує в період карантину африканської чуми свиней (АЧС) вводити заборону на розведення свиней в приватних підсобних господарствах, оскільки там не дотримується біологічний захист. Водночас Асоціація селянських господарств і сільськогосподарських кооперативів Росії (АСКОР) звернулася до президента Володимира Путіна з проханням не допустити цього кроку. «Фактично йдеться про знищення ОПГ та невеликих ферм з утриманням поголів’я 100–200 свиней, — ідеться в листі. — Знищення малого свинарства під слушним приводом боротьби з АЧС — це цинічне знищення конкурента. Монопольне становище великих свинокомплексів дозволить їм жорсткіше диктувати умови». В асоціації нагадують, що за останній рік ціни на свинину в Росії впали на 35%, що істотно позначилося на рентабельності великих виробників свинини. На 1 липня у великих свинокомплексах РФ налічувалося близько 20,5 млн голів свиней на відгодівлі (без урахування молодняку і батьківського стада), тоді як в ОПГ — 5,2 млн.

 

Чутки щодо складу ковбаси вбивають до неї довіру

Українці споживають дедалі більше необробленого м’яса. Так, 1991 року сукупне споживання м’яса на душу населення в Україні становило 74 кг, 28% з яких становило безпосередньо м’ясо, а 72% ковбасні вироби. Разом зі зниженням платоспроможності населення скорочувалося й споживання м’ясних виробів. 2001 року сукупне споживання становило 33,6 кг, а структура ковбасних виробів і м’яса розподілилась уже як 50% на 50%. Торік споживання м’яса становило 54,4 кг на душу населення, 30% із яких припало на ковбасні вироби, а 70% — безпосередньо на м’ясо. За прогнозами FAO, до 2020 року в структурі споживання м’яса українцями 80% становитиме споживання натурального м’яса. Відповідно, все більше українських м’ясокомбінатів починають вводити в свій асортимент виробництво охолодженого та замороженого м’яса для роздрібної торгівлі. Мережі супермаркетів пропонують більше різноманітних видів м’яса на будь який смак, а також забезпечують температурні та гігієнічні умови його зберігання.

 

 

Україна — десята у світі за привабливістю інвестицій в землю

Україна — десята у світі за привабливістю інвестицій в землю

Україна опинилася на 10-му місці в списку найпривабливіших країн для купівлі землі з потенційним обсягом продажу 1,2 млн га, зазначається в дослідженні Всесвітньої торгової організації World Trade Report — 2013. Лідером рейтингу виявилася Демократична Республіка Конго, в якій потенційний обсяг землі для продажу оцінили в 8,1 млн га. На 6-му місці розмістилася Росія з потенційним обсягом продажу 2,8 млн га. Інвестори відзначають, що готові вкладати кошти в розвиток сільськогосподарських угідь аж до обладнання систем зрошення. Однак невизначеність у питанні захисту приватної власності на землю створює суттєві бар’єри для реалізації намірів. Разом із тим змагання за земельні ресурси стимулює бізнес проявляти активність на ринку землі навіть в умовах несприятливого інвестиційного середовища.

 

журнал  “The Ukrainian Farmer”  серпень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “The Ukrainian Farmer” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “The Ukrainian Farmer”   з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines   Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ