Елеватор

Виробництво насіння для відомих брендів потребує ретельного підходу до вибору обладнання й експлуатації насіннєвого заводу

Насіння з гарантією

Насіння з гарантією

Виробництво насіння для відомих брендів потребує ретельного підходу до вибору обладнання й експлуатації насіннєвого заводу  

Побудувати бізнес на виробництві насіння на сьогодні не так просто, як здається. І хоча всім відомо, що насіння продавати набагато вигідніше, ніж товарне зерно, це тільки верхівка айсберга. Спочатку доведеться довго і наполегливо працювати, багато інвестувати, шукати правильну бізнес-модель. Тільки так можна досягти успіху в насінницькому бізнесі. Приклад компанії «Агро-Форте» підтверджує це. 

Маючи в обробітку 3500 га у Вінницькій і Хмельницькій областях, ТОВ «Агро-Форте» вже котрий рік поспіль левову частку зусиль спрямовує на вирощування елітного насіння власної селекції та відомих світових брендів (NPZ, Saaten Union, Strube, RWA, RAGT, Limagrain, KWS, Prograin, Saatbau Probstdorfer). Культури, з якими працює підприємство, — колосові зернові (пшениця, ячмінь, жито) і соя. Для створення ідеальних умов на полях із насіннєвими ділянками близько 500 га штучно зрошують, а на цей рік заплановано збільшити площу зрошувальних земель до 800 га. 

Оскільки площі підприємства обмежені, практикується кооперація з фермерами у радіусі 100 км від заводу з вирощування насіння на давальницьких умовах. Так роблять за кордоном, і такий досвід запозичено в кооперативах Німеччини, Франції та Чехії. Фахівці ТОВ «Агро-Форте» контролюють технологію вирощування насіння, і до того ж фермер отримує можливість продавати насіннєвий матеріал на 10–20% більше, ніж коштує товарне зерно. 

Насіннєвий завод компанії розташовано в селі Ставниця Хмельницької області. Його потужність — 18 тис. тонн на сезон. Завод працює вже сім років. За цей час накопичився досить цікавий досвід експлуатації обладнання, і можна дійти висновків щодо ухвалення свого часу рішень про вибір тих або інших виробників і машин. У період створення насіннєвого заводу обрали обладнання турецького виробника AKYUREK. Лінія повністю автоматизована й оснащена необхідними машинами для очищення, калібрування, протруювання і фасування в різну тару. Загальна продуктивність лінії становить 5 т/год. 

Як це працює 

Спочатку зерно потрапляє на віброрешітний сепаратор з аспіраційною колонкою. На решетах відбирається велика і дрібна домішка, аспірація забирає полову, пил та інші легкі забруднення. Потім зерно потрапляє на Z-норію. Ця норія мінімізує травмування посівного матеріалу, бо завантаження зерна в пластикові ковші відбувається вертикально. За відсотком травмування зерна цю норію можна порівняти зі стрічковим транспортером. 

Після очищення зерно через Z-норію спрямовується на остєламач (це насамперед стосується ячменю), де від зерна відділяються «вуса». Якщо ж робота ведеться з безостими культурами, можна спрямувати зерно відразу на калібрувальну машину EXELL. 

На кожному етапі роботи насіннєвої лінії лабораторія відбирає зразки, перевіряє масу 1000 зерен і дає рекомендації щодо налаштувань калібрувальної машини. Оператор самостійно замінює решета відповідно до отриманих вказівок. Відходи зерна можуть становити до 50% залежно від якості базового матеріалу. 

Далі зерно потрапляє на трієрний блок, який складається з двох барабанів: перший остюговий барабан із поздовжніми стільниками, і другий — для відбору битих дрібних зерен й інших подібних домішок. До останнього часу на цьому основна підготовка посівного матеріалу завершувалась. Проте з кожним роком вимоги до якості зростали й довелось удосконалити технологію підготовки насіння шляхом установлення фотосепаратора фірми Taiho. Це 8-лотковий повнокольоровий фотосепаратор, який може відбирати зерна як за кольором, так і за геометричними параметрами. Щоб було зрозумілим, як швидко ця машина може працювати, слід уточнити, що на кожному з 8 лотків є 56 каналів і 56 ежекторів. Також на кожному лотку встановлено по 2 фотокамери, які фотографують усі зерна, і в разі виявлення невідповідностей браковані зерна «відстрілюються» у відхід. Так, цього року під час підготовки насіння жита за допомогою фотосепаратора відбирались хворі на ріжки зерна. Також фотосепаратор здатен відібрати з пшениці ячмінь і жито, з жита відібрати пшеницю й т. д. Загальна чистота зерна після фотосепаратора може сягати рівня 99,9%. 

За фотосепаратором зерно через Z-норію потрапляє на пневмовібростіл. Тут відбирають зерна, які відрізняються за масою від звичайних зерен. Це можуть бути невиповнені, щуплі, а також биті й надколоті. 

Після пневмовібростолу зерно спрямовують на лінію протруювання. Ця лінія повністю автоматизована. Встановлено дозатори на робочий розчин, де визначається потрібна кількість суміші препаратів, а також дозатор на кількість посівного матеріалу. Робочий розчин потрапляє на зерно, і після перемішування відбираються зразки й відправляються на сертифікацію, щоб підтвердити відповідність стандартам. Сертифікат видається на кожні 30 т насіння — Держпродспоживслужба виконує перевірку і підтверджує відповідність. Після протруювання насіння фасують у біг-беги по 500 або 1000 кг, а також у мішки.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Іван Гавлюк

Іван Гавлюк, керівник елеваторного комплексу та насіннєвого заводу групи компаній «Агро-Форте»  

— Спочатку були певні сумніви щодо можливостей фотосепаратора. Не вірилось, що він здатен відрізняти пшеницю від жита або інших злакових культур. Одна справа читати про це, і зовсім інша — перевірити на власному досвіді. Після введення в експлуатацію фотосепаратора ми переконались, що все працює так, як обіцяв виробник. До нас приїздили представники нашого партнера — компанії KWS, щоб пересвідчитись у якості роботи нової машини. На 3 кг жита навмисно додавали 100 зернин пшениці, пропускали крізь лоток і на виході отримували 98–99 зернин пшениці у відході. Тобто 98–99% неправильних зерен можна видалити за допомогою цієї машини. 

Щоб не змішувати сорти, очищаємо комбайни. На це витрачається близько чотирьох годин. Доки з однією культурою або сортом не відпрацювали, другий на склад не завозимо. Щодо насіннєвої лінії, то тут очищення триває 10–12 год. Очищують усе — від транспортера, що подає зерно від завальної ями, і до фасувальної лінії. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ