Агромаркет

На поле – з планшетом

На поле – з планшетом

Агрономи холдингу «МРІЯ» ведуть облікові листи у спеціальній комп’ютерній програмі і мають доступ до карт полів без інтернету.

 

Уявити собі ще років п’ять тому десь на Тернопільщині в полі агронома з планшетом могли хіба найзавзятіші оптимісти. Втім, сільгоспвиробництво дедалі більше стає схожим на індустріальний процес — із високотехнологічними агрегатами для кожної окремої операції, або ж навіть одразу «кілька в одному». Удосконалюються складові агротехнології, а відтак жодна голова вже не в змозі тримати в пам’яті такий величезний обсяг інформації. Оперують базами даних розумні машини, а люди вчаться з ними взаємодіяти.

 

Агроном Андрій Дворняк знає про нові технології не тільки з книжок чи рекламних буклетів. Він, як і його колеги з кластера «Галичина» (ХК «МРІЯ»), що обробляє 15 тис. гектарів земель у Козівському, Бережанському й Перемишлянському районах, освоює нову програму «Планшет агронома», яку розробили в холдингу. Каже, що тепер «писанини» стало набагато менше.

 

В обліковому листі на планшеті агроном вносить основну інформацію: дату, час, вид і номер техніки. А програма сама «підтягує» дані механізаторів, що за нею закріплені (треба тільки вказати, хто з них працює на зміні), залишки пального в баку й показники спідометрів попередньої зміни. Крім цього, в програму закладено всю основну інформацію по кожному полю — скільки гектарів, які культури тут вирощують і вирощувалися раніше, які технологічні операції виконували, які препарати та з якою нормою було внесено. Агроном підтверджує/коригує (з незначним допуском) дані про обсяг виконуваних робіт на конкретну дату, які автоматично завантажуються з GPS-системи, а наприкінці зміни фіксує кількість витрачених ресурсів і передає (на склад або колезі з наступної зміни) залишки.

 

Моніторинг полів дозволяє агрономам робити позначки в планшеті по кожному полю з коментарями й фотографіями. Крім того, програма відображає всі поля компанії з урахуванням пайових сіток із кадастровими номерами ділянок, і кожен агроном бачить, які ділянки в оренді, а які ні. Програма також інтегрована з GPS-системою, тому, маючи доступ до інтернету, агроном може побачити, де саме перебуває й працює техніка холдингу.

 

Інноваційний проект «Планшет агронома» «МРІЯ» упроваджує вже близько року. Як розповів начальник управління автоматизації бізнесу Віктор Чернявський, нинішнього сезону всі агрономи холдингу — а це близько 80 осіб — у своїй повсякденній роботі послуговуються гаджетом, підключеним до єдиної системи даних компанії. Його програмне забезпечення, до речі, створено силами фахівців холдингу. Натомість агрономи охоче опановують новацію і дають зворотний зв’язок: якщо раптом десь якась помилка чи неточність, якщо є труднощі чи дискомфорт у користуванні, її оперативно доробляють програмісти.

 

Удосконаливши проект «Планшет агронома» й повністю відійшовши від паперової звітності по роботах у полі, компанія зможе дуже оперативно отримувати інформацію про хід польових робіт, стан посівів і контролювати наявні на складах залишки ТМЦ. — В ідеалі, аби до обіду поточного дня вся інформація формувалася не на основі даних GPS (без даних із використання міндобрив, насіння й препаратів вона фізично не може бути повною), а безпосередньо з нашої облікової системи в повному своєму обсязі, — каже Віктор Чернявський. На його переконання, отримуючи необхідну інформацію швидко, без помилок і в автоматичному режимі компанія зможе оптимізувати витрати й господарювати набагато ефективніше. Це ще один результативний крок до системного розвитку в постіндустріальну епоху.

 

газета “АгроМаркет”, жовтень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ