Елеватор

Що аграріям треба знати про мобільні модульні зерносховища

Надійна альтернатива

Надійна альтернатива

Що аграріям треба знати про мобільні модульні зерносховища  

Війна диктує свої правила. Дефіцит елеваторних потужностей унаслідок повномасштабного вторгнення рф спричинив у середовищі аграріїв неабиякий ажіотаж. 

Тож кожен переймається пошуком альтернативної технології зберігання зерна нового врожаю. Серед основних критеріїв, що в реаліях сьогодення мають чи не найвищий пріоритет, — швидкість монтажу конструкції й завантаження, невисока (як порівняти зі зведенням стаціонарних елеваторних потужностей) вартість і безпечність. 

До речі, у США кожен пересічний фермер має власні місткості для зберігання 90% свого врожаю в силосах, рукавах або мобільних зерносховищах. А невдовзі тимчасові мобільні зерносховища стануть трендом і в Україні. З’ясуємо, в чому переваги й вигоди цієї технології мобільного зберігання. 

Без «дозволів» і зайвого клопоту 

Мобільні модульні зерносховища використовують майже по всьому світу. Це надійна, зручна та недорога технологія тривалого зберігання будь-яких видів зернових культур. За даними компанії AGI, в Північній Америці понад 30% урожаю кукурудзи зберігають у модульних зерносховищах. 

І хоч ніша мобільних модульних зерносховищ в Україні поки що не надто заповнена, проте аграрії мають вибір. Зокрема, йдеться про AGI/Union Iron від компанії AGI, яка вже понад 20 років виготовляє модульні зерносховища на заводі AGI/ Union Iron в США. 

Зазвичай мобільні модульні зерносховища мають або овальну, або круглу форму. В них можна зберігати від 1 тис. до 100 тис. тонн зерна. Тривалість зберігання в зерносховищах — до 6 місяців (у деяких випадках до 9 місяців). 

Однією з переваг мобільних модульних зерносховищ перед стаціонарними силосами є те, що їх установлення не потребує оформлення дозвільної документації, адже вони належать до тимчасових споруд. 

Для розміщення модульного зерносховища підійде будь-яка рівна поверхня. Звичайно, найкращим варіантом буде заасфальтований або забетонований майданчик, але настил із глини буде теж хорошим рішенням. Для додаткової гідроізоляції його можна застелити поліетиленовою плівкою. 

Захист від зовнішніх чинників 

Конструктивно модульні зерносховища складаються з кількох елементів: 

• бокові оцинковані перфоровані стінки (на вибір: 1,2 м, 1,8 м, 2,7 м); 

• система аерації, що складається з перфорованих пластикових трубповітроводів та осьових вентиляторів; 

• тришаровий тент, армований поліетиленовою сіткою й стійкий до проколів та ультрафіолетового випромінювання. 

Монтаж конструкції триває від 2 до 5 днів, залежно від обсягу модульного зерносховища. 

Розвантаження мобільного зерносховища

Обладнання для завантаження та розвантаження зерносховищ — універсальне, може використовуватися для інших робіт. Завантажують зерно в модульні зерносховища мобільними транспортерами (шнекові, скребкові, стрічкові). З їх допомогою фор мують зерновий насип потрібної висоти.    

Розвантажити зерносховище можна за допомогою вакуумних і шнекових транспортерів, телескопічних та фронтальних навантажувачів із ковшем. 

Повітря допоможе 

Принцип роботи мобільних модульних зерносховищ простий. Повітря, що потрапило крізь бокові перфоровані стінки в зерносховище, проходить зернову масу та потрапляє в перфоровані труби-повітроводи й за допомогою осьових витяжних вентиляторів виводиться назовні. 

У процесі роботи вентилятори «витягують» повітря із зерносховища та створюють негативний тиск у зерновій масі — це дозволяє видалити вологу й підсушити зерно. Крім того, під час роботи вентиляторів тент щільно прилягає до поверхні зерна і утримує його від поривів вітру. 

Переваги «модулів» 

Термін «швидкість» підходить до мобільних модульних зерносховищ по багатьох параметрах. Їх просто й швидко монтувати. Також вони швидко окупаються завдяки низькій собівартості зберігання зерна. А ще мобільна модульна конструкція дозволяє збільшувати або зменшувати обсяг зерносховища та переміщувати на нове місце експлуатації. 

Мобільні модульні зерносховища AGI/ Union Iron — це надійний, зручний і недорогий варіант тривалого зберігання зерна. 

Компанія САМПО пропонує комплексне рішення з постачання, монтажу, введення в експлуатацію модульних зерносховищ і зернотранспортного обладнання (мобільні шнекові, скребкові, стрічкові та вакуумні транспортери). Компанія САМПО — офіційний представник AGI (Ag Growth International) в Україні.  

Переваги мобільних модульних зерносховищ AGI/Union Iron:  

придатні для зберігання будь-яких видів зернових культур; 

простий і швидкий монтаж/демонтаж (2–5 днів); 

не є капітальним будівництвом, тож, відповідно, не потребують оформлення дозвільної документації; 

не потребує спеціально підготовленого майданчика для використання; 

мобільна модульна конструкція дозволяє збільшувати або зменшувати обсяг зерносховища та переміщувати на нове місце експлуатації; 

тривалість зберігання зерна в зерносховищі протягом 6–9 місяців; 

низька собівартість зберігання зерна та швидка окупність зерносховища; 

не потребують великих щорічних капіталовкладень; 

обладнання для завантаження й розвантаження зерносховищ — універсальне, може використовуватися для інших робіт. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ