Техніка

Інновації, помножені на досвід, призводять до створення сучасних ефективних машин

Час оновлюватися

Час оновлюватися
Культиватор KARAT 10

Інновації, помножені на досвід, призводять до створення сучасних ефективних машин  

На BLUE INNOVATION DAY компанія LEMKEN презентувала нові машини для сучасних потреб аграріїв. 

Рік 2021-й приніс нечуваний стрибок попиту на аграрну продукцію, що стимулювало фермерів усього світу вкладати гроші в нову техніку. Виробники збільшили продуктивність власних виробництв до максимуму, і компанія LEMKEN не стала винятком. Усі процеси було суттєво оптимізовано, підприємство перейшло на 6-денний робочий тиждень. Проте навіть такі заходи не змогли задовольнити підвищений попит на сільгосптехніку, і замовники змушені довше очікувати свої машини. 

Конструкторський відділ також активізував зусилля, що в результаті дало змогу вивести на ринок нові продукти. Їх презентували в листопаді у рамках BLUE INNOVATION DAY, що відбувся в німецькому місті Альпені, де розташована штаб-квартира і завод LEMKEN. Гості події змогли переконатись, що компанія значну увагу приділяє адаптації технологій до нових вимог сучасного агровиробництва. Кожна новинка пропонує аграріям зручність у роботі, високу технологічність, широку функціональність і економічну ефективність. 

Посівний комплекс Solitair DT має чи не найбільшу вагу у всіх оновленнях, презентованих компанією LEMKEN. Усі розуміють, що від якості сівби залежить майбутній урожай, і виправити помилки, яких припустилися у цьому процесі, можна хіба що наступного сезону. 

Посівний комплекс Solitair DT

Сівалку випробували цієї осені на площі у 1000 га, висіваючи як дрібнонасінні, так і звичайні культури. Витрати пального становили менше як 5 л/га, робоча швидкість — 16 км/год, і за годину встигали засівати 10 га. Тестування агрегата проводили з трактором John Deere потужністю 330 к. с. Здебільшого це було зумовлено горбистим рельєфом, бо ґрунти були середньої важкості. У простих умовах посівний комплекс може агрегатуватись із 250-сильним трактором. 

Це класичний посівний комплекс, що має дискову борону для підготовки ґрунту, колісний коток і висівну секцію. За рік у Європі продають до 2500 причіпних сівалок із рамою, що складається. Компанія LEMKEN вирішила не просто удосконалити, а розробити практично нову машину. Було суттєво оптимізовано конструкцію рами й зменшено вагу на 2000 кг. Відповідно, кожен метр захвату 6-метрового агрегата став легшим на 300 кг. До того ж якість роботи повинна була лишатись такою ж відмінною, як і на попередній моделі. 

Керування посівним комплексом здійснюється через ISOBUS. Усі гідравлічні функції реалізовано через звичайні гідропари, не обов’язково мати Load-Sensing чи PowerBeyond. Зазвичай для керування сівалкою потрібно всього дві гідропари: одна керує вентилятором, друга відповідає за підняття робочих органів і складання агрегата. За бажання можна встановлювати різні елементи приєднання до трактора, а також змінювати довжину дишля, щоб можна було зручно розвертатись. 

З нового слід зазначити передній фронтальний колісний пакер. Замість цього котка може встановлюватись вирівнювальна шина, що розбиває грудки та планує поверхню поля. За котком іде дискова борона, потім сошники для внесення добрив, великий колісний коток, висівні сошники з притискними колесами й вирівнювальними штригелями. У дисковій секції окрім звичних робочих органів тепер пропонується встановлення вертикальних хвилястих дисків діаметром 465 мм. Це дозволяє працювати в посушливих регіонах, не витрачаючи дорогоцінну вологу. Диски встановлюють на одній лінії із сошником, що значно полегшує роботу висівної секції. Крім того, значно менше бур’янів провокується до проростання. 

Бункер змінився не лише по формі, а й тепер працює під додатковим тиском. На кожен із сипких матеріалів є свої дозувальні апарати. Усього їх чотири. Крім того, встановлено чотири розподільники на добрива і чотири — на насіння. Відповідно можна вручну  вимикати 1,5-метрові секції або додатково замовити автоматичну систему вимкнення секцій. 

Котушка має кілька рядів вічок, які перекриваються донними клапанами. Також можна вручну перемикатись між різними типами насіння. Усі дозувальні апарати приводить у дію електромотор. Їх оснащено мішалками, які вмикаються за потреби. Завдяки конструкції розподільчої системи можна змішувати різні матеріали й висівати їх через один сошник. Є можливість працювати з диференційною нормою, посекційно. Працюючи з терміналами CCI можна працювати з картами-завданями для насіння і добрив. 

У виробництві техніки LEMKEN активно застосовують роботів

Нова версія навісної пневматичної сівалки Solitair 9+ називається Duo і оснащується подвійним бункером. Цей агрегат може одночасно сіяти й вносити добрива або підсівати покривні культури. Ширина захвату агрегата становить 3 або 4 м. Розподільчий механізм аналогічний до моделі Solitair DT. Внесення матеріалів може відбуватись як через одну трубку (технологія Single Shot), так і через дві на різні рівні окремо (технологія Double Shot). Об’єм бункера — 1850 л, і розділити його можна у співвідношенні 50 : 50 або 40 : 60. Попередню підготовку ґрунту виконують ротаційною бороною Zirkon або дисковою секцією Heliodor 

Karat 10 став наступним у лінійці культиваторів LEMKEN. З попередньою моделлю було зібрано велику кількість неоціненного досвіду, і все найкраще втілили у новій моделі, тоді як негативні речі прибрали або мінімізували. 

У новій моделі лишилась система захисту від перевантажень, стійка і система швидкої заміни робочих органів. На ринку поки що не існує агрегата, лапи якого можна було б замінити так швидко, як у культиватора Karat. Також лишився двопозиційний зрізний болт, що дає змогу встановлювати стійки під різним кутом і змінювати кут атаки робочих органів. 

Зросла відстань між лапами внаслідок зменшення їх кількості: якщо раніше на 3-метровому агрегаті їх було 11, то тепер 10. Проте вони розташовуються симетрично, також усунуто проблему часткового переміщення ґрунту справа наліво. Відсутність однієї стійки сприяло зменшенню опору, однак якість перемішування ґрунту на такому самому рівні, якою була раніше. 

Розширено кількість робочих органів, що дає змогу працювати на глибину від 4–5 до 30 см. Особливу слід зауважити на лапу DeltaCut для поверхневого обробітку. Це дає змогу розпушувати менший шар ґрунту і зберігати вологу, а також провокувати швидке проростання падалиці. 

Культиватор Karat 10 отримав два розрівнювальних органи — диски й штригелі. До попередньої версії дисків іноді налипав ґрунт, а тепер цю проблему усунуто. Також вони не чутливі до великої кількості рослинних решток. 

Плуг Juwel 8i з інтегрованим модулем ISOBUS

Новий культиватор пропонується у навісній і напівнавісній версіях із шириною захвату від 3 до 7 м. Для напівнавісних моделей передбачено довантажувач ведучих коліс трактора, що знижує пробуксовування, чим економить пальне. Перші агрегати будуть доступними влітку наступного року. 

Навісний плуг Juwel 8i, оснащений інтегрованим модулем ISOBUS, за допомогою якого керування плугом відбувається повністю електрогідравлічно із застосуванням терміналу CCI. Це рішення допомагає швидко та просто змінювати налаштування плуга, не виходячи з кабіни трактора. 

Підрозділ Steketee також презентував кілька цікавих новинок. У своєму міжрядному культиваторі було удосконалено систему підрулювання за допомогою камери IC-Light. Це власна розробка, що дає змогу не залежати від інших виробників і удосконалювати пристрій так швидко, як цього потребує ринок. Камера знімає у кольоровому спектрі (RGB), що дає змогу розпізнавати різні відтінки зеленого кольору та інші кольори й визначити розташування рядків. 

Міжрядні культиватори Steketee можна оснащувати системою обприскування культурних рослин

Залежно від умов можна одночасно користуватися однією або кількома камерами. Наприклад, коли культурні рослини ще маленькі, і їх погано видно, з кількох камер можна отримати значно більше інформації й точніше визначити розташування рядків. Також було додано систему обприскування культурних рослин хімікатами або рідкими добривами. Для цього на передню навіску встановлюється бак Spray Hub, який являє собою повноцінний навісний обприскувач — відрізняється тільки відсутністю штанги — рідина подається до міжрядного культиватора і вже там розподіляється по рядках через форсунки. Наразі пропонується розділення системи на три секції з механічним вимкненням секцій. У майбутньому планується автоматизувати систему, щоб разом із підняттям секцій культиватора вимикались відповідні форсунки. Внаслідок того, що обприскується не вся площа поля, можна втричі зменшувати норму виливу ЗЗР. 

Власна система розпізнавання рядків міжрядного культиватора Steketee

IC-Weeder AI є машиною, за допомогою якої можна боротись із бур’янами не лише у міжряддях, а й у самих рядках. Це новий рівень боротьби з небажаною рослинністю, що дозволяє максимально зменшити кількість застосовуваних гербіцидів. Бур’яни в рядках знищують рухомі ножі, які приводить у дію пневмопривід.

Ножі агрегата IC-Weeder AI приводяться у дію за допомогою пневмоприводу

Цей привід було обрано через його кращу швидкодію, як порівняти з гідравлічним приводом. Агрегат спочатку сканує рядок і міжряддя, визначає розташування культурних рослин і відповідно до цієї інформації виконує механічний обробіток ґрунту. Місця, де ростуть культурні рослини, ножі оминають. Оскільки внаслідок активного механічного обробітку утворюється велика кількість пилу, над кожним рядком установлено повітряну форсунку, що здуває пил із листків культурних рослин. Камери встановлено на кожному рядку, тому немає різниці, чи рівномірно розташовані рослини у рядках. Система сканує кожен рядок окремо. Кожна камера робить 30 зображень на секунду. Потім вони обробляються за відповідним алгоритмом, що збирає колірний профіль, текстуру, форму, розмір і положення листя. За цими даними система будує карту розташування рослин, відповідно до якої працюють ножі. Мінімальна відстань між культурними рослинами для цього агрегата має становити 20 см. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ