Тваринництво

Лікуємо дизентерію без антибіотиків

Лікуємо дизентерію без антибіотиків

За допомогою сучасних препаратів небезпечну хворобу свиней можна не лише успішно вилікувати, а й запобігти їй. 

Дизентерія — одна з найголовніших проблем на сучасних фермах. Не одне господарство через неї змушено було проводити повну або часткову депопуляцію поголів’я свиней. Чим же так небезпечна дизентерія? Насамперед вона призводить до значних економічних втрат. Це пов’язано з високою загибеллю свиней на відгодівлі (навіть до 50%), зменшенням приростів, колосальними витратами на контроль захворювання, які з кожним роком збільшуються.

Особливості зараження та симптоми хвороби

Уперше дизентерію виявили у 1920-х роках минулого століття. Проте спірохетальну етіологію довели тільки в 1970-х роках також минулого століття. Спершу збудник називали Treponema hyodysenteriae, пізніше — Treponema innocens. Згодом перевели до роду Serpula, а далі — до роду Serpulina. На сьогодні збудник належить до роду Brachyspira разом із п’ятьма іншими видами. Brachyspira hyodysenteriae — довжина 6–8,5 мкм, 0,32– 0,38 мкм завширшки, має 7–14 периплазматичних джгутиків. Brachyspira hyodysenteriae має багато генів, що залучені в процес руху та гемотоксису. Ця життєва функція дозволяє B. hyodysenteriae асоціювати зі слизовою кишківника, утворюючи проліферацію. А гени, що є в джгутиках, знижують моторику та сприяють колонізації збудника.

Характерна діарея за дизентерії

Зараження свиней відбувається аліментарним методом, тобто через інфіковані фекалії. Що цікаво, Brachyspira hyodysenteriae було виявлено в мишей, щурів, собак і деяких видів птахів. У свинячих фекаліях Brachyspira hyodysenteriae здатна виживати протягом більш ніж 110 днів, а миші можуть виділяти її аж до 180 днів. Збудник є досить варіабельний. Інкубаційний період залежно від різних обставин може тривати навіть до 70 днів. Також Brachyspira hyodysenteriae відносно стійка до дії дезрозчинів.

Отже, для появи клінічних ознак дизентерії потрібні два чинники: спірохетальна проліферація кишківника з колонізацією слизової оболонки та потрібна кількість самого збудника. Це дає можливість проникати й рухатися через в’язкий слиз вниз по хемотаксичному градієнту в крипти, уникнути потенційної токсичності кисню на поверхні слизової оболонки товстого кишківника. Щодо кількості збудника, то потрібно приблизно 1 млн клітин на 1 см. слизу (від цього і залежить тривалість інкубаційного періоду, навіть до 3 міс.). За 1–21 дні до діареї у фекаліях появляються спірохети одночасно зі зміщенням бактеріального фону з грамнегативного в бік грампозитивного. Діарея виникає внаслідок порушення адсорбції (malabsorption) у товстому кишківнику, що призводить до порушення активних механізмів епітеліального транспортування іонів натрію та хлоридів із просвіту кишківника в кров, а не від активності ентеротоксинів та/або простагландинів, що виділяються із запаленої слизової оболонки.

Патологічні зміни за дизентерії

Найчастіше дизентерію реєструють у свиней на відгодівлі (гроверний і фінішний період). Її майже не буває в період дорощування. Температура тіла може підніматись до +40…+40,5 °C. Враховуючи, що дизентерія дуже часто «мандрує» з найкращою «подружкою» Lawsonia intracellularis, у калі появляється слиз із домішками свіжої крові. Надалі характер крові змінюється на колір «розтопленого шоколаду». Дуже часто свині стають апатичними. Більшість свиней відновлюються після кількох тижнів, але прирости зупиняються. Затяжна діарея веде до зневоднення організму та виснаження. За гострого перебігу досить часто (враховуючи, що Brachyspira hyodysenteriae виділяє токсини) реєструється збільшення загибелі свиней.

Однак досить часто симптоми можуть повертатись, і тоді захворювання може охопити до 90% відгодівельних свиней, а за ефективного лікування загибель може сягнути до 30%. За ендемії клінічні симптоми повторюються з циклічністю 3–4 тижні. Диференціювати Brachyspira hyodysenteriae потрібно насамперед від Lawsonia intracellularis.

Ефективний контроль

Як же контролювати дизентерію? Як відомо, з доступних в Україні препаратів найефективнішим є метронідазол. Однак за неправильної схеми застосування досить часто він стає неефективним або його потрібно згодовувати нон-стоп. Також досить часто застосовують комбінацію тіамуліну та препарати тетрациклінового ряду. Проте антибіотики мають каренцію, тому їх застосування неможливе в останні тижні відгодівлі. І що тут вдіяти… Одні господарства нехтують цим і застосовують антибіотики до останку, а інші змушені перетримувати або швидше здавати свиней на м’ясокомбінат.

Нещодавно в Україні було зареєстровано новий препарат у боротьбі з Brachyspira hyodysenteriae — Інтесті-Вітал (розробка голландської фірми «Кантерс»). Препарат на основі буферизованих хелатів міді й цинку, також містить ехінацею та екстракт женьшеню. Що дуже важливо, препарат не містить антибіотиків, тому його можна застосовувати в будь-який період відгодівлі.

Яким чином діють буферизовані хелати? Буферизація дає можливість хелатам проходити шлунок і тонкий кишківник у майже незміненому вигляді до товстого кишківника й проявляти там свою активність. А хелати, у свою чергу, роблять препарат доступнішим для організму. Ехінацея та женьшень сприяють відновленню слизової кишківника.

Щодо ефективності — вже є перші результати застосування «Інтесті-Вітал». Діарея зупиняється вже на 3–4-й день після застосування препарату.

Як видно з таблиці, різниця по загибелі становить майже 2%. Якщо це перевести на гроші, то за теперішньої ціни на свинину втрати становлять понад 50 тис. гривень тільки на одній групі свиней. Також, крім високих показників ефективності, видно, що лікування Інтесті-Вітал є значно дешевшим проти метронідазолу. Ще Інтесті-Вітал можна застосовувати навіть із профілактичною метою, не чекаючи перших симптомів захворювання. Це дасть можливість залишити прирости на високому рівні.

Матеріал надало ПП «ВетАгро»
журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ