Техніка

Пересувний соломоподрібнювач здатен пришвидшувати приготування кормів або настилати підстилку для будь-яких тварин

Легке подрібнення

Легке подрібнення

Пересувний соломоподрібнювач здатен пришвидшувати приготування кормів або настилати підстилку для будь-яких тварин.  

Підготовка кормів для ВРХ у більшості господарств потребує досить багато часу. Насамперед це пов’язано з ретельним подрібненням соломи, що входить у раціон. Якщо подрібнення виконуватиме інший механізм, час на приготування корму може відчутно зменшитись. Позитив від такої оптимізації полягає в ефективнішому користуванні кормозмішувача — машини дорогої й зазвичай завантаженої роботою. 

Щоб досягти найкращих показників приготування корму, можна скористатись пересувним соломоподрібнювачем. У багатьох господарствах працюють стаціонарні подрібнювачі, які більшість часу простоюють. Щоб не вкладати гроші в машини, що працюють усього кілька годин на тиждень, компанія «Демі-мікс-Україна» вирішила сконструювати причіпний агрегат, що здатен працювати як подрібнювач соломи для приготування кормів і підстилки. 

Подрібнювач соломи має відносно невеликі розміри й потребує для агрегатування трактор потужністю 80 к. с. Тобто звичайний МТЗ або аналогічний трактор цілком пристає для роботи із цим подрібнювачем. Машина здатна працювати з рулонами та прямокутними тюками габаритом 1600 мм. На сьогодні це найбільші розміри тюків і рулонів, тому подрібнювач зможе працювати в будь-якому господарстві. 

Машина здатна працювати з рулонами та прямокутними тюками габаритом до 1600 мм

Для підвищення продуктивності в конструкції подрібнювача передбачено задній ківш, на який можна вантажити другий тюк. Ківш підіймається й опускається за допомогою двох гідроциліндрів. Для зручності роботи оператора на бічну панель виведено окрему кнопку, що керує підійманням й опусканням ковша. Керування всіма іншими функціями здійснюється з кабіни трактора. Для цього передбачено окремий пульт з електрокеруванням гідророзподільником. 

Елементна база машини складається як із вітчизняних, так і з імпортних складників. Наприклад, метало конструкції тут власного виробництва, а такі агрегати, як редуктори, гідроциліндри, гідророзподільник й електричний пульт керування — імпортні, від світових виробників. Наприклад, редуктори тут установлено тієї ж фірми, що встановлюють на машинах відомих брендів. 

Залежно від потреб подрібнювач може розкидати солому на велику площу або скидати її поруч із барабаном

Схема роботи агрегата така: рулон або тюк завантажується всередину й подається до фрези ланцюгово-планчастим транспортером. Фреза розбиває солому спеціальними силосними ножами, після чого маса потрапляє в барабан. Там установлено звичайні ножі, а також ножі бітерного типу. Тюк подрібнюється приблизно 20 хв. Після подрібнення солома викидається на 15–17 м, якщо йдеться про підстилку, або висипається поруч із подрібнювачем крізь окремий отвір. Якщо територію утримання тварин потрібно устелити соломою як підстилкою, є можливість регулювати відстань, на яку переміщується матеріал. 

Потрібні оберти вала відбору потужності становлять 540 об./хв. Редуктор оснащено перемикачем, за допомогою якого можна змінювати оберти барабана й відповідно змінювати відстань, на яку виконується розкидання соломи. До продуктивності гідросистеми трактора також невисокі вимоги — в подрібнювачі тільки привід транспортера реалізовано через гідромотор. Інші споживачі гідравліки — це гідроциліндри, що підіймають/ опускають ківш, а також регулюють відстань викидання соломи. Фреза і барабан приводяться у рух механічно. 

Подрібнювач має компактну конструкцію і може агрегатуватись із тракторами потужністю 80 к. с.

Подрібнювач соломи пройшов випробування на кількох українських підприємствах і вже готовий до серійного виробництва. Строк виконання замовлення — один місяць. Вартість машини — близько 480 тис. гривень. Схожі машини закордонного виробництва коштують набагато дорожче, а рівень технологічності практично однаковий. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ