Тваринництво

Правильне нормування мікроелементів у кормах зміцнює здоров’я та покращує продуктивність свиноматок

Кульгавість — не вирок

Кульгавість — не вирок

 Правильне нормування мікроелементів у кормах зміцнює здоров’я та покращує продуктивність свиноматок. 

Згідно зі статистичними даними, нині в США третину свиноматок на рік вибраковують через кульгавість, 2019 року їхня частка становила всього п’яту частину загальної кількості. Зростання кількості кульгавих свиноматок фахівці пов’язують із підвищеними вимогами до них, продуктивнішою генетикою — як відомо, багатоплідність передбачає більші навантаження на організм тварини. 

Американці також підрахували: кожна втрачена свиноматка, що не пройшла повний цикл, тобто п’ять опоросів, — мінус майже 1 тис. доларів. 

Утім, кульгавість впливає не лише на продуктивність свиноматки, а й безпосередньо на кількість поросят у станку — кульгаві свиноматки більше чавлять поросят. Зокрема, такі дослідження провів іспанський учений Вітторо Сала. Оцінивши кульгавість грудних і тазових кінцівок свиноматки за п’ятибальною шкалою, де 0 — кінцівка здорова, 5 — хвора, учений визначив: чим вищий бал, тим більше свиноматка розчавить поросят за період лактації — до трьох голів у станку. 

Окрім того, свиноматка, у якої болить кінцівка, менше споживає корму, втрачає фізичну форму, її молочна продуктивність знижується, відповідно, й імунний захист поросят, яких вигодовує кульгава свиноматка. Загалом кульгавість призводить до раннього вибраковування свиноматки. 

Як запобігти кульгавості 

Щоб свиноматка мала довше продуктивне життя, ще на етапі вирощування ремонтної свинки слід подбати про її здорові кінцівки. Для цього потрібно забезпечувати організм ліпідами, білками, енергією, мінералами та вітамінами. Так, на здоров’я передньої частини кінцівок свиноматок впливає забезпечення організму мінералами Ca, P, Mn, Zn, вітамінами A, D, E, біотином. Щоб п’яти свині були здоровими, потрібні мінерали K, Na, Mn, для копитного рогу важливі Na, K, P, Mn, Zn. Зокрема, важливість останнього елемента (Zn) для копитного рога доведено під час дослідження, проведеного в Південно-Східній Азії: з додаванням органічного цинку в корми ніготь на пошкодженому копитному розі ремонтної свинки за чотири місяці відновився повністю. 

Дуже важливою для подальшого здоров’я кінцівок свиноматки є правильна постанова ремонтної свинки, правильне розподілення маси тіла на кінцівки. Ремонтну свинку з прямими тазовими та грудними кінцівками не можна брати в стадо. Вони мають бути ледь вигнутими, дещо схожими на букву «С». Тоді маса тіла тварини правильно розподіляється на кінцівки. 

Окрім того, особливу увагу слід звертати на вміст марганцю в кормах ремонтної свинки, щоб у неї формувалися здорові зв’язки. Адже вони повинні витримати тиск великої маси тіла майбутньої свиноматки. 

Також надзвичайно важливо запобігати виникненню запальних процесів в організмі свиноматки, адже в разі запалення вона використовує 600 г отриманої глюкози на його усунення, а не на продуктивність, а поготів — на формування копитного рогу. 

Окрім якісної годівлі з необхідним комплексом вітамінів і мінералів, селекційної роботи, спрямованої на відбір здорових ремонтних свинок, для запобігання виникнення кульгавості велике значення мають умови утримання свиноматок і культура поводження з тваринами. Так, щілинна підлога збільшує кульгавість у 2–3 рази, порівнюючи з іншими типами підлог, особливо підлога, де ширина планок понад 20 мм. Відтак розміри щілинної підлоги мають бути: щілина 2 см, планка 8 см. Така підлога, зважаючи на середню масу свиноматок, найменше сприяє травмуванню тварин. 

Щоб тварини не билися й не травмувалися, бажано для ремонтних свинок відвести окреме місце, де вони можуть сховатися від старших свиноматок. 

Загальне правило: підлога має бути сухою та чистою, щоб свині менше травмувалися, а переміщувати їх потрібно повільно, не підганяючи. Відповідно, дотримання гігієни підлоги безпосередньо впливає на здоров’я кінцівок у вільному розміщенні. Згідно з дослідженнями, чим ретельніше прибирають гній, тим менше кульгавості свиноматок, натомість за поганої гігієни 25% свиноматок мали ту чи іншу форму кульгавості.  

Корми та якість молозива 

Як відомо, ремонтні свинки мають менш цінне молозиво, меншу кількість молока. Утім, кормами можна впливати на ці показники, зокрема, такими, що містять достатню кількість органічного цинку. Адже органічний цинк не лише будує здоровий ріг, а й впливає на стан шкіри та її похідні, зокрема вим’я. 

Окрім того, можна впливати на соматику молока, що показує запальні процеси в організмі тварини й у вимені. Щоб перевірити вплив соматики молока на його якісні показники та на кількість і якість приплоду свиноматки, французький інститут свинарства поставив дослід. Було досліджено три групи свиней, яким у корм додавали неорганічний та органічний цинк. У середньому ці свині мали 3,5 опоросу, де живонароджені поросята важили 1,3 кг. Було доведено: за правильної годівлі ремонтної свинки з додаванням необхідних мікроелементів, зокрема органічного цинку, маса її гнізда на 3 кг більша, як порівняти з контролем. 

Найважливіший показник цього дослідження — профіль поросят у гнізді: за додавання в корми неорганічного цинку 38% поросят важили більше як 1,4 кг, натомість за годівлі з додаванням органічного цинку таких поросят було 56%. Відповідно, під час відлучення маса гнізда була більшою на 8 кг. 

Таким чином, впливаючи на годівлю ремонтних свинок і надалі, свиноматки, отримали якісніше перше покоління. З тим маса поросят змінювалася не на багато — на 200 г, але підвищувалась збереженість поросят. 

Варто зауважити й на ще один важливий чинник — товщину шпику для збереження кондиції свиноматки під час лактації. У проведеному у Франції досліді порівнювали, як впливатимуть на збереження шпику два органічні мікроелементи. У результаті отримали товщину шпику з різницею 1 мм, але цей міліметр важливий, бо втрата 1 мм шпику під час лактації — це додаткові 60 кг корму під час супоросності, яким свиноматці треба компенсувати втрату шпику. 

Для уникнення кульгавості свиноматок компанія Zinpro пропонує дієвий спосіб — кормову добавку AVAILA® SOW, що містить цинк, марганець, мідь і хром. Її результативність доведено тривалим дослідженням в Італії, Іспанії, Німеччині, Франції, Норвегії та Ірландії. Після 12 місяців застосування добавки кількість зорових кінцівок свиноматок збільшилася вдвічі, зросла кількість живонароджених поросят на опорос з різницею 0,2–0,3 поросяти завдяки кращій ситуації в середньому по стаду. Збільшилася кількість відлучених поросят (протягом року на 1,5–2 на свиноматку) — завдяки більшій кількості та кращій якості молока свиноматки. 

Таким чином, дослідження довело: завдяки правильному нормуванню мікроелементів у кормах можна підвищити потенціал свиноматок і збільшити кількість та якість гнізда.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ