Тваринництво

Кормова діарея поросят

Кормова діарея поросят

Робота над покращенням кондиції свиноматок та стимуляція споживання сухих кормів поросятами — надійні кроки на шляху викорінення кормової діареї у поросят до та після відлучення.

  

Мабуть, немає жодного свинарського господарства, яке б не стикалося з проблемою поносів у поросят до чи після відлучення. Але трапляються випадки, коли ветеринарні спеціалісти невірно діагностують їх та вважають причиною виникнення поносу корми.

 

Отже, як правило, діарею поросят викликають певні збудники. Найпоширенішими з них є такі: E. Coli (передається в перший тиждень життя поросят від свиноматки), Clostridium (у перший тиждень життя поросят викликає гостру форму діареї, в другий — хронічну), Coccidiose (поросята інфікуються впродовж другого тижня життя також від свиноматок). А також причиною діареї у поросят можуть бути дезинтерія, Salmonella, Pia.

 

Однак слід підкреслити, що лише два види діареї поросят до та після відлучення виникають внаслідок неправильної годівлі — це стеарея, так звана жирна діарея (виникає у поросят до досягнення ними 25 кг, тобто за 1—2 тижні до відлучення), та діарея після відлученні.

 

Діарея до відлучення

 

Як правило, причиною виникнення цього виду діареї спеціалісти називають насамперед неправильну кондицію свиноматок та низький рівень споживання ними кормів. Це призводить до того, що спожитого корму не вистачає для утворення молока і свиноматки використовують запаси жиру власного організму. Внаслідок цього свиноматки інтенсивно втрачають вагу, а молоко стає надто жирним, що призводить до виникнення жирної діареї у поросят.

 

Для того, щоб посприяти кращому споживанню матками кормів та покращити їхні кондиції (коли матка худа), слід звернути увагу на такі фактори:

 

– забезпеченість свиноматок потрібною їм кількістю свіжої та чистої води;

– належна робота системи мікроклімату;

– належний санітарний стан приміщень, станків тощо;

– правильність схеми годівлі;

– підбір оптимальної сировини для виготовлення комбікорму;

– правильність рецептури комбікорму (енергія, оптимальне співвідношення амінокислот тощо).

 

Діарея при відлученні

 

Як правило, цей вид діареї виникає на 5—6-й тиждень життя поросят при відлученні їх у 28 днів. Стрес, спричинений переведенням тварин у сектор відлучення, відсутністю свиноматки та перегрупуванням, знижує відсоток споживання поросятами кормів та призводить до збоїв у роботі шлунково-кишкового тракту. У підсумку це викликає атрофію ворсинок тонкого кишківника та призводить до незасвоєння й неперетравлення спожитого корму. Щоб цьому зарадити, насамперед слід стимулювати споживання сухого корму поросятами до відлучення. А щоб перевірити результат — робити контрольні заміри спожитого корму після відлучення. Так, поросята впродовж доби мають споживати сухі корми у такій кількості: 1-й день — 125 г, 2-й — 150 г, 3-й — 175 г, 4-й день — 225 г (мінімальна кількість).

 

Для досягнення бажаного рівня споживання поросятами кормів потрібно стимулювати їх апетит. Для цього треба насамперед застосовувати корм для малюків — з 3-го до 15—21-го дня та якісний предстартерний корм, виготовлений за концепцією POPS (з 15—20-го дня до 42-го).

 

Однак не кожен корм для поросят є оптимальним варіантом. Тому при його виборі слід керуватися тим, щоб він був збалансованим за вітамінами, амінокислотами, мікроелементами. Також не варто забувати і про такі фактори — стимулятори споживання, як ароматизатори, якісна лактоза, підвищене співвідношення триптофану до лізину. Якісний корм для поросят повинен також мати у своєму складі кальцій у вигляді сорбіту для зменшення pH, аромабіотик, ензими, оксид цинку, сорбент мікотоксинів, містити фумарову та молочну кислоти.

 

 

Наталія Колос

Віктор Барило, компанія «Цехаве»

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ