Тваринництво

Контроль води

Контроль води

Ключовий елемент здоров’я стада й ефективності індиківництва — вода. Про важливість контролю її якості йдеться в цій публікації.

  

Якість води — критичний елемент індиківництва. Це випливає з факту, що птиця споживає вдвічі більше води, ніж корму. У разі хвороби або низьких виробничих результатів саме вода не враховується як фактор, необхідний для проведення аналізів. Вода — це носій медикаментів, вакцин і деззасобів. Водночас загальна лінія для напування — це потенційне джерело інфекції. А якщо скорочується споживання води, то одночасно скорочується споживання кормів і приріст ваги.

 

Якість води істотно впливає на продуктивність стада, поліпшуючи або погіршуючи його. Відзначимо такі фактори, що свідчать про неприйнятний або недостатній рівень якості води в лініях напування:

 

–      пронос і проблеми з кишківником у стаді;

–      споживання води більше або менше за звичайний рівень;

–      волога підстилка й обліплені підошви лап птиці, що можуть спричинити запалення суглобів і проблеми з моторикою;

–      синдром круглого серця;

–      нерівномірність стада;

–      проблеми з обвислим зобом;

–      накип на напувалках;

–      повторювані проблеми з колібактеріозом;

–      гірші результати на фермі порівняно з іншими, де є та сама генетика, аналогічні корми та менеджмент.

 

Отже, слід тому бути певним, що вода, яку дають індичкам, дійсно чиста. Важливо, щоб виробник віддавав собі звіт у тому, що він має суттєвий вплив на якість води й може її поліпшувати, не залучаючи додаткових коштів.

 

Дослідження води

 

Воду слід перевіряти мірою потреби, але не рідше ніж двічі на рік (весна/осінь). Це враховує коливання рівня підземних вод, які можуть впливати на зміни бактеріологічного та хімічного складу води. Перевірки мають бути рутинним заходом, а не проводитися лише після появи підозри про можливу проблему. Істотним елементом є також місце відбору проб. Це вказує на потенційне джерело інфекції. Щоб отримати достовірні результати, під час відбору проб слід суворо дотримуватись основних правил, таких як:

 

–      дезінфекція (найкраще шляхом обпалення полум’ям) крана або труби, з якої братимемо воду;

–      відбір води для проб із крана тільки після кількох хвилин її вільного стікання;

–      відбір води в стерильну ємність;

–      зберігання проби в прохолодному темному місці.

 

Отримані результати треба порівняти з нормами мікробіології та біохімічних і фізико-хімічних властивостей води.

 

Чи достатньо цього…

Дослідження якості води з центрального джерела водопостачання будівлі — це важливий, проте недостатній спосіб перевірки її якості. Чиста питна вода на вході у пташник зовсім не гарантує, що таку саму чисту воду індички п’ють із напувалок. Унаслідок застосування різних ветеринарних препаратів, харчових добавок, вакцин тощо в лінії для напування з’являються мікробіологічні забруднення, які погіршують якість води.

 

Біоплівка, що утворилася всередині лінії для напування, є ґрунтом для розвитку мікроорганізмів. Таке трапляється насамперед у період вирощування пташенят, коли температура в пташнику висока, а потік води в лініях мінімальний. Це ідеальне середовище для розмноження бактерій і вторинного забруднення води. Не захищають навіть чисті й ретельно промиті напувалки.

 

Санація води

 

Фахівці рекомендують регулярну санацію води впродовж усього виробничого циклу. Це дешевий і ефективний метод, що дозволяє безперебійно постачати птиці чисту і знезаражену воду. Стандартна рекомендація для птахівництва — уміст незв’язаного хлору у воді 2–3 частки на мільйон (ppm) на фінішній ділянці лінії напування. Аналізи довели, що ця система не завжди гарантувала чистоту води, бо вона не враховувала pH води. Чинником, що детермінує ступінь дисоціації хлору в напрямі хлоратної кислоти (яка миттєво вбиває бактерії), а також іонів хлоратної кислоти (які знищують бактерії тільки після тривалої експозиції), є саме pH води.

 

Отже, з метою ефективної дезінфекції води слід дотримуватися відповідних пропорцій між pH води і вмістом незв’язаного хлору. Це можна зробити з допомогою вимірювання окисно-відновного потенціалу води (ORP), що дозволяє відразу визначити, чи відповідає поставлена водавимогам, щовисуваютьсядоїїякості. Тут варто наголосити, що хлорування й окислення води в раціональних пропорціях є перевіреним і повністю безпечним для стада методом.

 

Чим є окислювально-відновний потенціал ORP

 

ORP — це параметр, вимірюваний у мінівольтах (mV), що описує рівень оксидації (окислення) води. Результат ілюструє активність деззасобу, а не його концентрацію, виражену в ppm. Хімічні сполуки, такі як хлор, бром, пероксид водню (перекис водню), надоцтова кислота або озон, є окислювачами. Їх здатність до окислення («відбору») електронів з інших хімічних сполук зумовлює те, що вони є відмінними засобами для дезінфекції. Викликаючи зміни в хімічному стані небажаних мікробів, водоростей й іншому органічному матеріалі, вбивають їх. Це означає, що після санації вода з відповідним рівнем pH має здатність знищення бактерій і самоочищається від шкідливих бактерій.

 

Застосування ORP

 

Вимірювання дозволяє визначити ефективність дезінфекції води незалежно від виду застосовуваного оксиданту або суміші дезінфекційних сполук, а також від інших факторів. Результат дає інформацію про те, чи є ефективним процес дезінфекції. ORP води можна вимірювати в будь-якій точці системи — таким чином можна визначити чистоту джерела води, труб у пташнику, а також водогонів у самому пташнику. Вимірювання ORP води в трубах, що знаходяться на початку і в кінці пташника, дозволяє визначити, чи є процеси очищення та дезінфекції систем, що постачають воду, ефективними.

 

Технологія ORP застосовується у таких сферах: водопідготовці (до й після її вживання), металообробці, знезараженні свіжих фруктів і овочів, озонуванні води (комерційні акваріуми, дезінфекція води), виробництві винних виробів, виробництві відбілювачів, на м’ясокомбінатах, у паперовій промисловості (вибілювання деревної маси), у басейнах.

 

Прилади для вимірювання ORP

 

Є кілька типів вимірювальних приладів, що відрізняються один від одного залежно від вимог системи. Вимірювання проводять шляхом занурення електродів у воду і представлення результатів на екрані датчика.

 

Стабільний результат досягається зазвичай протягом двох хвилин. У разі автоматичного управління системою потрібні відповідні командоконтролери. Їх завдання полягає у вимірюванні, контролі та регулюванні рівня pH, незв’язаного хлору, а також остаточному визначенні рівня ORP. Ці системи проводять автоматичні вимірювання і на їх підставі дозують відповідну кількість деззасобів або кислоти в систему водопостачання. На ринку є мобільні вимірювачі, які дозволяють у поточному порядку перевіряти ефективність проведеної санації.

 

Висновки

 

Система ORP виявилася достовірним методом оцінювання чистоти води. Вона дозволяє перейти від наших припущень, що вода відповідає вимогам до питної води для стада, до впевненості, що це так і є насправді. Ураховуючи факт, що індички споживають удвічі більше води, ніж кормів, беззастережно потрібно прийняти те, що птиця, аби повністю використовувати свій генетичний потенціал, має отримувати чисту воду. Застосування датчиків окислювально-відновного потенціалу може допомогти у вирішенні цього завдання.

 

 

Матеріал надано компанією АО Grelavi

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Наше Птахівництво та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Наше Птахівництво  із гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ