Тваринництво

Компостування — ефективний спосіб перероблення відходів у цінне добриво

Компостування у птахівництві

Компостування у птахівництві

Ефективний спосіб перероблення відходів у цінне добриво.

Галузь птахівництва може бути джерелом якісних органічних добрив, переробляючи побічні продукти (послід, підстилка та відходи забійного цеху) у високоякісний компост. 

Свіжий пташиний послід має неприємний запах, містить значну кількість насіння бур’янів та патогенних мікроорганізмів, зокрема небезпечних для людини, яйця та личинки гельмінтів, а також є сприятливим для розвитку паразитів у процесі зберігання та використання. У свіжому (необробленому) посліді частина поживних речовин, зокрема азотистих сполук, знаходиться в нестабільному стані та легко втрачається. 

Для розв’язання цих проблем компанія «БТУ-ЦЕНТР» пропонує господарствам, що спеціалізуються на птахівництві, якісний біологічний препарат КОМПОНАЗА. Він прискорює розкладання органічних решток та містить у своєму складі бактерії-антагоністи патогенних для рослин грибів і бактерій, фосфорта каліймобілізаційні ґрунтові бактерії, природні ендофітні та ґрунтові азотфіксувальні бактерії, продукти метаболізму мікроорганізмів: біофунгіциди, полісахариди, фітогормони, вітаміни, амінокислоти, макро- і мікроелементи, ферменти для розкладання клітковини, пектинів, лігніну. До складу Компонази входять гриби роду Trichoderma, життєздатні ефективні бактерії Bacillussubtilis, Rodex, Azotobacterchroococcum, Enterobacter, Enterococcusfaecium та інші кількістю не менше ніж 1,0 х 109 КУО/см3. 

КОМПОНАЗА прискорює деструкцію, знезараження побічної продукції та ефективне аеробне компостування за 1,5–2 місяці за використання аератора. Основою препарату є оптимально підібраний склад мікроорганізмів, який дає змогу зберегти в компості більше поживних речовин у доступній рослинам формі, запобігає потраплянню на поле патогенних мікроорганізмів та насіння бур’янів. Препарат сприяє збільшенню цінності субстрату завдяки збільшенню в ньому вмісту NPK у доступній для рослин формі. Це екологічно безпечний продукт, нешкідливий для людей, тварин і комах, не утворює токсичних сполук з іншими речовинами. 

Компостування — це природний аеробний процес розкладання органічних відходів за участю мікроорганізмів для отримання органічних добрив в короткий період. 

Компост — це органічне добриво, що утворилося внаслідок розкладання органічних речовин мікроорганізмами. 

Є чотири головних рецептурних принципи компостування: 

• співвідношення С : N має бути в межах 25 : 1, 30 : 1 (необхідно розбавляти чистий гній додаванням соломи, тирси, листя); 

• пухке укладання (забезпечує хорошу аерацію для доступу кисню до аеробних мікроорганізмів та підвищення температури до оптимальної 60–65 °С); 

• вологість 60–70%; 

• оброблення компосту корисними мікроорганізмами, які є у складі комплексу для компостування Компоназою. 

ПЕРЕВАГИ АЕРОБНОГО КОМПОСТУВАННЯ НАД АНАЕРОБНИМ (ТРАДИЦІЙНИМ) 

Аеробне (гаряче) компостування: 

• максимально зберігає поживні елементи; 

• доступність цих елементів для рослин вже в перший рік використання компосту; 

• скорочення операційних витрат на зберігання та внесення на поля; 

• збільшення площі для внесення органічних добрив; 

• зменшення витрат на придбання мінеральних добрив та засобів захисту рослин; 

• підвищення стійкості рослин до хвороб і шкідників; 

• покращення структури та родючості ґрунту; 

• збільшення врожайності сільськогосподарських культур. 

КОМПОНАЗА має сертифікацію Organic Standard і може використовуватися в органічному сільському господарстві та переробленні. Сьогодні компанія «БТУ-ЦЕНТР» динамічно розвиває виробництво якісних біопрепаратів для птахівництва, проводить пошук ефективних рецептур та випробовує їх спільно з провідними науковими установами. 

www.btu-center.com

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ