Елеватор

Досвід підприємства «АГРОКРАЙ» зі створення власного насіннєвого заводу повного циклу

Комплекс для насіння

Комплекс для насіння

Досвід підприємства «АГРОКРАЙ» зі створення власного насіннєвого заводу повного циклу.

На перший погляд створити насіннєвий завод — не так складно: купуєш обладнання, під’єднуєш і запускаєш у роботу. Однак постає запитання: де брати сировину для насіння? Звісно, що вирощувати самостійно. На сьогодні більшість господарств так і робить із зерновими культурами. Аграрії не хочуть платити зайві гроші, коли можна оновлювати сорти й репродукцію тільки раз на 3–4 роки. Однак зазвичай ці самі фермери отримують відчутно менші врожаї, ніж ті, хто постійно працює з насінницькими компаніями. В чому секрет?  

В умовах більшості господарств зазвичай застосовується одна з поширених технологій вирощування культури, й отримане зерно може відповідати вищим класам якості. От тільки не завжди таке зерно буде ідеальним для насіння через дещо інші вимоги. Тому насамперед треба забезпечити всі технологічні потреби для вирощування культур саме для насінницьких цілей, і тільки потім створювати технологічну базу для подальшої обробки й підготовки до сівби.  

Саме за таким сценарієм крокувало підприємство «АГРОКРАЙ», що розташоване в селі Кузьмин Красилівського району на Хмельниччині. Господарство 2004 року заснувала родина Білявців — батько Петро й син Олег. На 2 тис. гектарів орендованих земель вирощують насіння зернових, бобових й нішових культур, ведуть садівництво (вишневий сад), підготовляють, обробляють, пакують і продають насіння під торговою маркою biligrainR, надають послуги з очищення зерна до чистоти 99,98%. Продуктивність лінії очищення — 10 т/год.  

Шлях до сучасного рівня був не простим і потребував детального вивчення насінницького бізнесу — від вирощування до доробки й продажу. Батько й син порівнювали найуспішніші світові приклади й виявили слабке місце українських аграріїв в отриманні високих урожаїв. Ним стала відсутність якісного насіння в достатній кількості. Всім відомо, що насіння відомих світових брендів дороге. І хоча значною мірою це певна гарантія доброго врожаю, непомірна вартість посівного матеріалу зупиняє багатьох фермерів. Крім того, часто трапляється, що якість брендового насіння не завжди відповідає очікуванням. Це стосується як калібрування, так і всіх інших якостей — від проростання до однорідності енергій. Ситуацію погіршує практично повна відсутність високотехнологічних насіннєвих заводів і селекційних господарств.  

Майже кожен фермер у нашій країні готує посівний матеріал самостійно. Та чи гарантує це високий урожай? Адже за статистикою в такому насінні приховано 5–15% непомітних нашому оку пошкоджених насінин і відсутня вирівняність за розміром і вагою зернини. А в основі врожайності лежить здорове високопродуктивне насіння. В протилежному разі неважливо, як добре ти підготував ґрунт, скільки вніс дорив і який надійний захист використав для цих рослин. Ці інвестиції не повернуться з прибутком і будуть марними. Ще академік Д. Прянішніков сказав, що брак знань не поповниш надлишком добрив. Саме тому у світі таке велике значення приділяють генетиці й насінництву. Враховуючи означене вище родина Білявців визначила для себе пріоритет діяльності — виробництво, доробка, обробка й продаж високоякісного насіння, що за своїми показниками не поступатиметься насінню світових лідерів.  

В основі професійного насінництва лежить підбір генетично сильного й високопродуктивного насіння еліти та створення кожній насінині однаково сприятливих умов у ґрунті. Для цього треба було ретельно вивчити свої поля, зробити детальний аналіз ґрунту, карти рельєфу, оцінити продуктивність різних ділянок. Використовуючи всі ці дані, створювали карти-завдання для диференційованого внесення мінеральних добрив. Для якісного розкладання насіння в рядку почали застосовувати сучасні сівалки. Таким чином, технології точного землеробства забезпечили господарство генетично здоровим насінням, вирівняним за енергією та здатним давати високі врожаї. 

Відповідальна доробка 

А далі настав найвідповідальніший і технологічно місткий процес доробки насіння до максимально високих посівних кондицій. Для цього потрібно було підібрати найкраще обладнання для підготовки насіння. І тут критично важливим чинником є бережне транспортування кожної насінини через усі технологічні процеси й очисні машини без пошкоджень.  

Директор підприємства «АГРОКРАЙ» Олег Білявець розповів, що для розв’язання цього непростого завдання він звернувся до свого друга Раймонда Бюшеля, котрий сказав: «Якщо хочеш отримати найкраще обладнання, тобі треба звернутися до найкращого професіонала в цій галузі — Георга Райтера з німецької компанії Reiter Seed Processing». До ухвалення остаточного рішення пан Олег відвідав багато сучасних європейських насіннєвих заводів, і в результаті остаточно сформував думку щодо обладнання.  

Робоча башта для фотосепаратора і порційного протруйника

Наступним кроком стала розробка унікального технологічного проєкту автоматизованого насіннєвого заводу, котрий здатен забезпечити високоякісну й високотехнологічну доробку, очищення, калібрування, протруєння та фасування насіння найвищої якості. Все це виконав Георг Райтер. Спектр продуктів планувався широкий: від бобових, зернових до дрібнонасінних нішових культур — тож завдання було не таким простим.  

Що ж отримали по завершенні проєкту? Отримали завод, обладнаний найсучаснішими зерноочисними машинами світового лідера WESTRUP, з каменевловлювачем і фотосепаратором BUHLER, машиною для обробки насіння  WILLY NIKLAS і пакувальною лінією Vallenda. Завод повністю автоматизований, контролює один професійний оператор. Проте допоміжний й обслуговчий персонал також може залучатися для певних типів робіт.  

Насіннєвий завод оснащено режимною сушаркою Riela, що здатна сушити насіння в автоматичному режимі за низьких температур вуличного повітря.  

Щоб зберегти мікроклімат і чистоту, на заводі працює сучасна система аспірації, яка з кожної машини й транспортного обладнання забирає пил і повертає вже очищене повітря в приміщення заводу.  

Щоб насіння відповідало високим європейським стандартам, на території заводу є сучасна лабораторія, де визначають стан і посівні якості зернин. Лабораторія забезпечена всіма приладами й обладнанням для проведення аналізів.  

Особлива увага акцентована на контролі простежуваності руху насіннєвого матеріалу від поля до мішка готового насіння та підтриманню стабільних температурних умов і вологості під час кожного етапу або процесу. Після первинного очищення кожна партія насіннєвого матеріалу зберігається в екологічно чистих дерев’яних контейнерах, на яких нанесено інформацію у вигляді QR-міток, де зашифровано всі дані про культуру, дату очищення, масу партії, поле, вологість і фракцію.  

В інтересах замовника  

Групі компаній Reiter Seed Processing належить бренд NIKLAS — це німецький виробник обладнання для протруювання. Також вони виробляють власні транспортні системи (норії, скребкові та стрічкові транспортери), аспіраційне обладнання і нішові машини, такі як спіральний сепаратор, щіткова машина, сушка протруєного зерна й пакувальне обладнання для бігбегів і паперових мішків.  

У Німеччині Reiter Seed Processing є лідером із будівництва насіннєвих заводів — за останні 5 років було завершено понад 30 проєктів. Секрет такого успіху полягає в підході: пріоритетом є потреби замовника, а не амбіції виробника обладнання.  

Зазвичай, проєктуючи насіннєвий завод, виробник намагається побудувати лінію з максимальної кількості машин власного виробництва. Враховуючи, що в кожного виробника є свої сильні й слабкі сторони, лінія з машин одного бренду не завжди відповідатиме очікуванням замовника.  

Своєю чергою, Reiter Seed Processing розв’язує завдання з максимальним урахуванням інтересів клієнта. Машини тонкого очищення, трієри та пневмостоли компанія не виробляє, тому пропонує інших виробників. Залежно від потреб замовнику надають рекомендації щодо переваг і недоліків машин кожного виробника. Наприклад, CIMBRIA має хороші решітні машини, вони краще підійдуть для калібрування.  

Після обговорення всіх особливостей обладнання створюється така лінія, що максимально відповідає вимогам замовника.  

В Україні група компаній Reiter Seed Processing взяла учать у будівництві трьох насіннєвих заводів, і також активно йшла назустріч побажанням клієнтів. Більшість місцевих замовників прагне за можливості зменшити витрати на обладнання, і цього вдається досягти шляхом використання наявних машин або машин українського виробництва. Звісно, що йдеться про другорядні та допоміжні машини (наприклад, обладнання для транспортування відходів і некондиційного зерна).  

Ще одним шляхом до зменшення витрат є виготовлення шафи керування в Україні за специфікацією, яку надає Reiter Seed Processing. Річ у тім, що українські виробники досягли значного прогресу й можуть виготовляти таке обладнання не гірше, ніж у Німеччині, але за нижчою на 60% ціною. За вартості шафи німецького виробництва 150 тис. євро український виробник пропонує таку саму за 60 тис. євро. Завдяки такому гнучкому підходу можна зменшити вартість усієї лінії на 10–15%, а це чималі гроші.   

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ