Елеватор

Злиття KMZ Industries і Variant Agro Build дасть можливість аграріям отримати кращу продукцію

Переваги об’єднання

Переваги об’єднання

Злиття KMZ Industries і Variant Agro Build дасть можливість українським аграріям отримати кращу продукцію на вигідніших умовах

Несподівана угода

Нещодавнє об’єднання затятих конкурентів називають ледь не угодою року, тож і наша редакція не оминула увагою цю подію. Чи стане вона корисною вітчизняному машбуду, як позначиться на замовниках і що про це думають учасники ринку — ми дізналися всі подробиці.

Для початку деталі. Учасники об’єднання — колишні затяті конкуренти. Перетиналися на багатьох тендерах, за показниками продажів посідали плюс-мінус однакові позиції. Непрості перемовини тривали майже півтора року, але потенціал, який бачили в об’єднанні, все ж спонукав домовитися. Результат угоди: 80% належить Dragon Capital (до угоди ця провідна інвестиційна компанія володіла 100% акцій KMZ Industries), 20% — підконтрольні сім’ї Шуфані (володіє Variant Agro Build).

Реальне злиття

Об’єднання двох підприємств відбулося на основі «Карлівського машинобудівного заводу», тож оновлена компанія матиме назву KMZ Industries. Реально це об’єднання має такий вигляд. У KMZ Industries вливається підрозділ компанії Variant Agro Build, який виробляв силоси і транспортне обладнання для елеваторів. Сюди переходять у повному складі комерційна і конструкторська команди й технологи, залучені в елеваторному напрямі, інтелектуальна власність, торгова марка тощо, а виробниче обладнання планують перевезти з Харкова на завод KMZ Industries у Карлівці, проте лише в кінці року — щоб Variant Agro Build виготовив продукцію за вже укладеними контрактами.

Усе — в інтересах замовника?

Обидва акціонери об’єднаної компанії постійно наголошують: побудова і підтримання тривалих партнерських відносин із клієнтами — пріоритет. Усі підписані замовлення будуть виконані в повному обсязі без зміни їхніх умов. Очікується, що завдяки збільшенню потужностей (тут зможуть виготовляти обладнання для 2 млн тонн зберігання на рік) виробник закуповуватиме більше європейського металу, тож сподівається мати в закупках переваги великого клієнта, що особливо важливо в умовах аномального зростання цін на оцинковку та метал в останній рік.

Чекати новинок?

Не відчують замовники проблем і в частині комунікації: команда максимально збережена на всіх рівнях, тож вони так само зможуть обирати те елеваторне обладнання, якому надавали перевагу раніше, вести справу із тим самим менеджером і навіть вирішувати, за потреби, певні питання з тим самим акціонером. Наразі оновлена компанія пропонує клієнтам асортимент обох лінійок обладнання, згодом тут планують створити одну, сучаснішу лінійку елеваторного обладнання, яка візьме найкраще з обох. І взагалі невдовзі обіцяють порадувати ринок новинками — над цим уже працює потужний R&D-департамент, що складається з найсильніших інженерів і конструкторів обох компаній — учасниць угоди.

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ

Борис Рибачук, заступник генерального директора з розвитку KMZ Industries

— Сьогодні ми виготовляємо продукцію світового рівня, яка повністю задовольняє потреби й вирішує завдання наших замовників — аграріїв, елеваторників, переробників. Використовуємо найякісніший європейський метал, передове світове обладнання і конструкторські розробки, автоматизовані виробничі лінії. Продукція KMZ Industries повністю відповідає вимогам українських стандартів, що, як відомо, є більш вимогливими до міцності, надійності обладнання, ніж іноземні. До того ж на неї поширюється дія Програми компенсації 25% вартості, що досить важливо для українського замовника. Крім того, як локальний виробник ми здатні надавати нашим клієнтам перевагу в ціні й оперативніший клієнтський сервіс.

Злиття KMZ Industries і елеваторного напряму Variant Agro Build — ще один крок у посиленні вітчизняного машинобудування, можливість закріпити досягнуті успіхи й значно посилити позиції в конкуренції з глобальними компаніями як на українському, так і на закордонних ринках. Завдяки об’єднанню тепер ми маємо все, що потрібно для цього: велику і сильну команду зі значним досвідом, ще потужніше виробництво й сервіс і значну інноваційну складову. Наші плани щодо реалізації продукції об’єднаної компанії на цей рік — 1 млрд гривень, і ми маємо всі шанси навіть перевищити цей показник, адже обидва учасники об’єднання вдало почали рік.

Упевнений, наша мета в досягненні безумовного лідерства на ринку і потужні практичні кроки в цьому напрямі — на користь українському машинобудуванню і, звісно ж, українським аграріям і елеваторникам.

Сергій Ясевін

Сергій Ясевін, директор СТОВ «Промінь»

— Для мене як для замовника послуг компаній найкращий виробник той, що надає привабливе за ціною обладнання або ж має вигідну систему знижок чи кредитування. KMZ Industries — хороший виробник елеваторного обладнання. Після того, як скористались їхніми послугами, ми дуже задоволені. Все вийшло, як задумували. Крім того, вирішили всі фінансові питання: компанія надала всі документи з компенсації вартості обладнання, всі кошти повернули. Також варто зазначити високий професіоналізм у монтуванні обладнання. До того ж виробник автоматизував нам усі процеси. На сьогодні ми задоволені якістю послуг, які надає виробник елеваторного обладнання на українському ринку. Усе працює добре.

Микола Горбачьов

Микола Горбачьов, президент УЗА

— На мій погляд, об’єднання таких сильних компаній, як KMZ Industries і Variant Agro Build, — це дуже хороша подія для ринку. Річ у тім, що вони представляють українських виробників, і їхня кооперація може створити новий, потужніший холдинг, що становитиме серйознішу конкуренцію іноземним компаніям. Тому таке об’єднання дуже важливе для функціонування елеваторного сектору загалом.

Щодо економічних розрахунків, то я думаю, що це досить раціональне рішення. Оскільки в Україні є певна кількість елеваторів, які потенційно можна збудувати за рік. Тому доцільнішим є об’єднання своїх сил для ще більшого впливу на ринок і нарощення потужностей. Зокрема, покращиться і якість обладнання завдяки подвоєному досвіду компаній.

Також хочу зазначити, що будівництво елеваторів є дуже капіталозатратним процесом. Тому нова компанія матиме велику перевагу над конкурентами, якщо надаватиме кредитні можливості для своїх клієнтів.
Для мене ідеальний виробник елеваторного обладнання — це компанія, що може надати весь спектр послуг на етапі будівництва. Адже цей процес вимагає організації різних підрядників, що впливає на якість і тривалість роботи. Тому, звісно, ідеальна компанія — це та, яка очолить проєкт із нуля, доведе його до кінця й надасть кредитні можливості.

Разом із тим приємним бонусом стане, якщо виробники зможуть запропонувати клієнту інноваційні електронні системи для організації діяльності. Адже ми живемо в епоху стрімкого розвитку інформаційних технологій. Будь-яке зацифровування мінімізує вплив людського чинника на виробництво, надає кращий аналіз роботи. А це сьогодні потрібно кожному підприємцю.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ