Овочі-Ягоди-Сад

Картопляні випробування Agrico&Syngenta

Картопляні випробування Agrico&Syngenta

Голландський кооператив Agrico є незаперечним лідером у селекції картоплі в усьому світі. перша позиція належить йому й у структурі насіннєвого картопляного ринку України. Впродовж сезону-2015 українським представництвом Agrico було проведено низку навчальних семінарів в усіх регіонах країни. Цьогоріч на сторінках журналу «плантатор» Agrico впродовж кількох номерів навчатиме, як вирощувати сорти Рів’єра, Пікассо, Еволюшн, Арізона, Воларе, Люся, Мадлен.

 

Уперше голландський кооператив Agrico зайшов на український ринок у 1985 році зі своїми старими хорошими сортами Санте й Романо. Це були так звані сорти для «недосвідченого» фермера — за будь-якої погоди, за будь-яких кліматичних умов вони демонструють стабільно високі врожаї. Справжня повноцінна робота стартувала 2007 року, коли було створено «Агріко Україна», яка й почала представляти інтереси голландського кооперативу, випробовувати й реєструвати нові сорти, популяризувати їх і пропонувати як українському виробникові, так і споживачеві.

 

Директор «Агріко Україна» Микола Гордійчук згадує, що на початку створення компанії особливих проблем із просуванням іноземної селекції на українському ринку і труднощів фактично не було: «У 2005 році, коли я реалізовував селекцію Agrico як фізособа, українські картоплярі вже були обізнані з голландськими досягненнями. Тож, коли було створено «Агріко Україна», сім сортів, з-поміж яких Романо, Санте, Пікассо, були сприйняті з любов’ю. Значно складніше було призвичаїтися до того, що український ринок надзвичайно залежний від валютних коливань: траплялися проблеми з виручкою, що знецінювалася через девальвацію гривні. Це призвело до того, що імпортний насіннєвий матеріал став дуже дорогим для українського виробника», — розповів керівник українського представництва. Микола Гордійчук пояснив, що саме різкі валютні коливання змусили його шукати варіанти зробити насіння картоплі доступнішим вітчизняному виробникові. Так 2007 року виникла ідея заснувати в селі Семиполки Броварського району Київської області базове насіннєве господарство. 2010 року тут було збудовано картоплесховище потужністю на 3000 т.

 

Agrico стала однією з перших європейських компаній, які зайшли в Україну, ризикнула інвестувати в розвиток такого напряму, як промислове насінництво картоплі, побудувала сховище — все це наші конкурентні переваги, які допомагають «Агріко Україна» бути не лише продавцем  високопрофесійного насіння, а й просувати, розвивати картоплярську галузь України, допомагати виробникам опановувати найпередовіші світові технології, прив’язувати їх до українських реалій, — наголосив Микола Гордійчук.

 

Суголосність селекційного пошуку й оперативного впровадження в практику — одна з характерних рис «Агріко Україна». Критерій динамічності чітко простежується на полях базового господарства компанії в Семиполках, яке швидше можна назвати опорною дослідною станцією. «Свого часу ми співпрацювали з відомим всій Україні ФГ «Журавушка», а згодом придбали в нього земельну ділянку, де розташували демонстраційні посадки, проводимо навчання, зберігаємо насіння картоплі як імпортоване в Україну, так і вирощене самостійно», — розповів Микола Гордійчук і додав, що на Київщині розмножується здебільшого насіння класу еліта та 1-ї репродукції, але Agrico вирощує в Україні й супереліту на базі ТзОВ «Агро ЛВ Лімітед», що у Львівській області.

 

За інформацією Миколи Гордійчука, нині «Агріко Україна» представляє в Держреєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, 22 сорти картоплі, ще 2 перебувають на випробуванні. Узагалі ж за 10 років в Реєстрі було 35 сортів Agrico, деякі з яких вже знято з реєстрації. Їх і досі пам’ятають виробники — старий, перевірений роками червоний сорт Кондор, який дуже схожий на Слов’янку, чипсовий сорт Марлен, якого посунув сучасніший сорт Арсенал. «Рішення зняти ці сорти з виробництва приходили зважено: ми оперативно реагували на запит ринку — відчували зниження інтересу й попиту виробників або розуміли, що виробникам потрібно впроваджувати яскравіші, інноваційні рішення селекціонерів, які працювали над виведенням стійкості до хвороб бульб тощо. Це агрономічний поступ, динамічний розвиток галузі. Осторонь цих процесів не можемо дозволити собі бути», — пояснив механізм сортооновлення керівник насіннєвої компанії.

 

Пояснюючи своєрідну квоту в 20 сортів у Держреєстрі, Микола Гордійчук зауважив, що в «добрий і врожайний рік, коли картоплі вистачає і споживачам, і виробникам», господарству для побудови виробничого конвеєру цілком достатньо 7–9 з асортименту в каталозі. Проте, якщо у Європі чи будь-якій країні трапиться посуха, асортимент має бути різноплановим як за призначенням, так і по термінах дозрівання, щоб можна було підстрахуватися й замінити традиційний для картопляра сорт іншим. Відтак, чим ширший асортимент має селекційна компанія, тим більший попит може задовольнити. «На ринку є більш і менш популярні сорти, для супермаркетів й оптових продажів, суто красиві бульби для приватних господарств і високоврожайні сорти для професійних картоплярів, які потребують високого валу продукції. Комусь потрібні великі бульби, інші орієнтуються на ходову середню фракцію.

 

Чим різноманітнішу пропозицію формуємо, тим більш універсальним продавцем стаємо. Водночас «Агріко Україна» позиціонує себе як продавця сортів раннього сегменту дозрівання. Маємо напрочуд широку пропозицію для південних регіонів України. Це не означає, що не маємо що запропонувати виробникам зони Лісостепу та Полісся. Їм є що в нас придбати і чого повчитися», — наголосив провідний експерт картопляного ринку.

 

Опорна станція

 

Господарство в Семиполках засновано 2012 року. Щорічно на його полях виділяють 30–50 га під вирощування насіннєвої картоплі селекції Agrico. Ґрунти в господарстві супіщані та піщані. Сівозміна складається з пшениці, сої, кукурудзи. Картопля повертається на поле раз на чотири роки. Попередником перед нею здебільшого є пшениця або соя. — На полі, де цього року вирощуватимуться сорти Рів’єра, Еволюшн, Арізона, Воларе, Люся, Мадлен, торік росла пшениця. Зібрано її було в серпні й проведено дискування. Добрива (хлористий калій, нітроамофоску й аміачну селітру) внесли весною. Ретельно було підготовлено насіння до посадки: за 12 діб до посівних робіт зі складу, де встановлено температуру на рівні +3…+4 °С, бульби перенесли в приміщення з температурою +6…+10 °С для прогрівання й пророщування. Основні площі було закрито препаратами Селест Топ і Юніформ. Посадили 20 квітня. Деякі сорти вже показали перші сходи, деякі ще ні, — розповів директор господарства Ігор Мотько й додав, що на ділянці посадку й формування гребенів виконують одночасно. Через 3 доби поле обробили проти бур’янів.

 

Демоасортимент

 

Українське представництво компанії Agrico пропонує картоплярам звернути особливу увагу на такі сім сортів своєї селекції: Рів’єра, Пікассо, Еволюшн, Арізона, Воларе, Люся, Мадлен.

 

Рів’єра й Пікассо — два давніх флагмани компанії, які не лише надійно посіли на ринку свою нішу, а й стали еталонами, стандартами якості, до яких рівняють решту сортів, що вносять до Держреєстру.

 

Арізона, Мадлен, Люся, Еволюшн, Воларе — нові сорти столової картоплі, які за результатами випробувань у сезоні-2015 отримали дуже позитивні відгуки. Вони не лише відповідають вимогам ринку щодо стійкості до хвороб, а й презентують групу ранніх і середньоранніх сортів. Саме вони дають фермерам можливість отримати врожай до початку високих температур, які встановилися в останні роки в країні. Це особливо актуально для господарств, які ще не мають змоги встановити на картопляних посівах системи зрошення. Сорти стійкі до посухи та надвисоких температур. За будь-яких температурних умов вони надійно та стабільно показують 35–38 т/га високотоварного врожаю. За наявності поливу без проблем можна отримати 65–70 т/га.

 

Система захисту

 

Партнером «Агріко Україна» в проекті виступила компанія Syngenta. Вона ретельно розписала систему внесення препаратів (таблиця) та надала опис препаратів, які використовуватимуться на демо дялінці, а саме:

 

Ревус Топ — сучасне антирезистентне рішення для захисту картоплі від фітофторозу й альтернаріозу з оптимальною нормою витрати, яке забезпечує захисну та лікувальну дії, з коротким періодом очікування, що дозволяє реалізовувати продукцію відразу після збирання врожаю.

 

Ширлан — контактний фунгіцид із елементами системної дії для блокування рухомості та припинення проростання зооспор як на живих, так і на неживих (висохлих листках, стеблах) тканинах і на поверхні ґрунту зі швидким «стоп-ефектом» ооміцетів, що є ідеальним партнером у десикації картоплі.

 

Ридоміл Голд — найефективніша комбінація діючих речовин для профілактичних обробок із вираженим лікувальним ефектом проти фітофторозу й альтернаріозу та контролем латентної форми фітофторозу на бульбах завдяки високій системній активності. 

 

Селест Топ — інсекто-фунгіцид для комплексного захисту картоплі від ризоктоніозу, альтернаріозу та фітофторозів, парші, комплексу ґрунтових і наземних шкідників. Починаючи з моменту проростання та сходів препарат забезпечує надзвичайно тривалий захист завдяки синергії діючих речовин у своїй формуляції.

 

Юніформ-С — системний фунгіцид широкого спектра дії проти комплексу кореневих, стеблових (прикореневих) і бульбових гнилей. Для ґрунтового застосування.

 

Ізабіон — біологічне добриво, яке забезпечує рослину необхідними амінокислотами та пептидами, зберігаючи енергію, що витрачається на їх синтез. У результаті збільшується продуктивність і покращується якість урожаю, а також підвищується стійкість рослини до несприятливих умов середовища, він є найшвидшим антистресом для рослини.

 

Таблиця. Рекомендована схема захисту на демоділянці

 

Система живлення

 

Про систему живлення посівів картоплі розповідає Ігор Мотько, керівник ТОВ «Бровари картопля», насінницького господарства з вирощування картоплі, поля якого розташовані у Броварському районі Київщини:

 

— Першим кроком агронома, який розраховує норму внесення добрив під товарне вирощування картоплі, має бути відбір проб ґрунту — з тим, щоб фахова лабораторія їх проаналізувала. Систему живлення розробляють, опираючись на дані агрохімічного аналізу ґрунту, планової врожайності та погодно-кліматичних умов місцевості, де вирощується картопля. Кожен регіон, кожен тип ґрунту потребуватиме своєї системи живлення картопляних насаджень. Впливає й те, якими є вирощувані сорти та для якої мети їх вирощують (молода продукція, тривале зберігання чи переробка). Є низка сортів що дуже добре відгукуються на внесення калію, зокрема це сорт Рокко та споріднені з ним, що їх пропонує українському ринку голландська компанія Agriko. Завдяки внесенню достатніх норм калію під час вирощування цих сортів бульби стають значно стійкішими до механічних ушкоджень, під час зберігання у картоплі не темніє м’якуш, завдяки збалансованому калійному живленню картоплини добре накопичують сухі речовини, а сама рослина набуває стійкості до стресових погодних умов. Загалом уся картопля добре відгукується на калійне живлення, а ґрунти, що містять достатню кількість калію, беззаперечно підходять для її вирощування. Вирощування сортів картоплі із тривалим терміном вегетації (пізніх) потребує внесення більшої кількості азотних добрив — з тим, щоб у рослин протягом тривалого часу були всі умови для накопичення вегетативної маси. Натомість за вирощування сортів, що рано достигають і не призначені для тривалого зберігання, внесення підвищених норм азотних добрив не рекомендоване, адже це позначиться на якості готової продукції. Наше господарство вирощує насіннєву картоплю на супіщаних ґрунтах. Щоб отримати врожай бульби у розмірі 30–40 т/га, вносимо 140–150 кг д. р./га азоту, 100 кг д. р./га фосфору та 280–320 кг д. р./га калію. Основну частину калію вносимо восени, під оранку, у формі хлористого калію, азот та фосфор — під передпосівне культивування ґрунту навесні, для цього заробляємо у ґрунт добрива у формі нітроамофоски та аміачної селітри. Застосовуємо також і листкове (позакореневе) живлення — за допомогою обприскувачів до цвітіння вносимо комплексні добрива, що окрім азоту, фосфору та калію містять залізо, бор, магній, цинк та сірку. Після цвітіння картопля вже не потребує листкових підживлень. Для товарних посівів картоплі, яку вирощуватимуть в ґрунтово-кліматичних умовах, що подібні до наших, добрий ефект дасть виконане до цвітіння додаткове листкове внесення азотних добрив, зокрема — карбаміду.

 

Сорти картоплі

 

Рів’єра — дуже ранній високоврожайний сорт столового призначення з привабливою шкіркою, чудовою спекостійкістю, стійкістю до вірусних хвороб, хорошими смаковими якостями. Придатний для отримання надранньої продукції, вирощування під плівкою. Можливість отримання двох урожаїв у південних регіонах. Інтенсивно накопичує товарний урожай до появи фітофторозу. Національний стандарт у групі ранніх сортів.

 

Арізона — високоврожайний ранній сорт столового призначення з великими привабливими бульбами, що мають добрі смакові якості. Стійкий до високих температур повітря та ґрунту під час вегетації. Має високу стійкість до вірусних хвороб. Бульби добре зберігаються. Чутливий до метрибузину.

 

Еволюшн — високоврожайний ранній столовий, стійкий до парші та вірусних хвороб сорт. Формує великі темно-червоні овальні бульби з неглибокими вічками та світло-жовтим м’якушем. Має добрі смакові якості. Вимогливий до вологозабезпечення. Віддає перевагу вирощуванню на легких піщаних ґрунтах.

 

Воларе — високоврожайний середньостиглий великобульбовий столового призначення з високою спекостійкістю сорт. Стійкий до комплексу хвороб і механічних пошкоджень під час збирання врожаю.

 

Люся — високоврожайний червонобульбовий столовий сорт. Формує великі однорідні бульби з поверхневими вічками. Має відмінні смакові якості, високу посухостійкість і стійкість до вірусних хвороб. Ураховуючи короткий період зберігання, бажано використання врожаю у свіжому вигляді.

 

Мадлен — ранній високоврожайний, столового призначення сорт, що формує однорідні бульби середнього розміру. Характеризується високою стійкістю до вірусних захворювань. Має добрі смакові та споживчі якості. Для постачання до торгових мереж, чищення та пакування.

 

Пікассо — cередньопізній високоврожайний великобульбовий, столового призначення, має добрі смакові якості та гарний товарний вигляд, формує однорідні бульби з привабливим рожевим забарвленням вічок. Має надзвичайно високу стійкість до парші, стійкий до фітофторозу, посухи, придатний до тривалого зберігання. Потребує внесення зменшеної кількості азоту. Національний стандарт за смаковими якостями.

  

Коментарі

 

Микола Гордійчук, директор ТОВ «Агріко Україна»

Команда Agrico багато років стабільно працює на українському ринку. Ми не сумніваємося, що наша робота є корисною і нашим партнерам, і клієнтам. Пропонуючи ринку хороші сорти, навчаючи фермерів агротехнологічних нюансів, ми допомагаємо людям отримати добрий, якісний урожай, що сприяє зміцненню бази господарств. Усе це — внесок у розвиток нашої молодої України, яка проходить етап становлення. Ми маємо загальнонаціональну ідею — нагодувати світ. І «Агріко Україна» докладає максимум зусиль, щоб цей лозунг перетворився на реальну справу.

 

Олександр Бондар, менеджер із розвитку групи продуктів на овочах і картоплі в країнах СНД, Syngenta

Стійкі партнерські відносини між компаніями Syngenta й «Агріко Україна» налагоджено з моменту першого спільно проведеного сезону у 2014 році. Приємно зазначити плідність цієї співпраці, адже наші бізнес-партнери мають не лише великий світовий досвід, а й прагнення до розвитку та інновацій на місцях. Завдяки комплексним рішенням Syngenta та широкій лінійці високопродуктивних сортів Agrico ми можемо презентувати українським фермерам дійсно комплексні рішення з вирощування картоплі. Об’єднавши технології, досвід і ресурси, ми постаралися впровадити нову для України технологію обробки посадкового матеріалу, а також поліпшити якість унесення засобів захисту рослин.

Упевнені, що в сезоні-2016 ми знову здивуємо гостей численних картоплярських семінарів новинками, поділимося досвідом і філософією правильного захисту картоплі.

  

Анатолій Бикін, д-р с.-г. наук, завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва НУБіП

Хочу відзначити ґрунтовність підходу компанії «Агріко Україна» до проведення демопоказів, які вони не перший рік проводять для українських картоплярів. Ми, зокрема, маємо угоду з ними і надаємо супровід у питаннях аналізу ґрунтів та розробляємо спеціально для господарства в Семиполках систему удобрення й підживлювань. Абсолютно не проблема, що господарство замінило основне осіннє внесення добрив на передпосівне. Це нормально для підприємства, що має систему поливу. Впродовж сезону буде проведено два підживлення: перше, коли рослини досягнуть заввишки 15–20 см. Тоді ж ми проведемо обстеження та функціональну діагностику, щоб надати детальніші рекомендації щодо внесення мікроелементів для підживлення. Проведення експрес-аналізу буде продемонстровано на семінарі по живленню картоплі 14 червня на базі господарства «Агріко Україна» в с. Семиполки.

 

 

Оксана Руженкова

журнал “Плантатор”, травень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ