Овочі-Ягоди-Сад

Вишня: десертна й на переробку

Вишня: десертна й на переробку

В умовах Західної України із успіхом можна культивувати низку сучасних сортів вишні. Треба лиш правильно підготувати ділянку і уважно поставитися до хімічного захисту.

 

Вишня є традиційною для нас культурою й у присадибних господарствах поширена майже на всій території України. Є й товарні насадження. Так, врожай із найбільшого вишневого саду дає сировину для виготовлення соків марки «Яблуневий дар». Насадження розташовано у Городоцькому районі Львівської області, більшістю то сорт Лутовка. А що ж із фермерськими садами? Від фермерів, які хочуть садити вишню, я часто чую нарікання: «Немає ефективних сортів». Насправді ж вартісні сорти вишні у нас вже культивують. Поговорімо про технологію вирощування, якої вони потребують, та про правильний вибір сорту.

 

Вибір ділянки

 

Якщо у присадибних садах вишня найчастіше сіянцева або із кореневої парості, то у товарних насадженнях використовують сортові саджанці, щеплені на антипці, а вона досить вимоглива до ґрунту й місця садіння. Передусім, щеплена на антипці вишня потребує ділянок із близькою до нейтральної реакцією ґрунтового розчину (рН 6,6−7).

 

Друга умова — ділянка під вишневий сад має розташовуватись на підвищенні. Це потрібно, щоб мінімізувати вплив весняних приморозків, адже вишня цвіте досить рано.

 

Третя особливість підщепи-антипки — те, що виготовлені на ній саджанці погано ростуть на перезволожених ґрунтах. Тому слід обирати місцини, де залягання ґрунтових вод не ближче, ніж 1,5−1,8 м. Антипці чудово підходять супіщані та легкі глинисті ґрунти, а от ділянки з важкими глинистими та чорноземними ґрунтами їй непридатні.

 

Зрозуміло, що в умовах Західної України та Поділля або Полісся знайти ґрунти, які б відповідали цим вимогам, передусім за рН, досить складно — у цій частині України ґрунт має кислу або й дуже кислу реакцію. Тому, якщо ви запланували закладання вишневого саду, то треба хоча б роком раніше вапнувати на ділянці ґрунт. Не забуваймо, що дуже кислі ґрунти вимагають внесення великих доз вапна. На легко- й середньокислих ґрунтах СаО вносять нормою 4,5−6 т/га. У центральних, південних і східних областях України ґрунти мають лужну і сильнолужну реакцію, і ділянки під вишню доведеться закислити. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ