Тваринництво

Інтелектуальна технологія опалення економить гроші та захищає навколишнє середовище

Інтелектуальна технологія опалення економить гроші та захищає навколишнє середовище
Теплообмінник у корпусі для відгодівлі бройлерів = скорочення емісій CO2

Зниження витрат на опалення та емісій CO2 при відгодівлі бройлерів на прикладі використання обладнання компанії Big Dutchman у пташниках Німеччини.

Вуглекислий газ (CO2) є природним компонентом атмосфери та основою біологічної форми життя на планеті Земля. У той же час, CO2 викидається в атмосферу у великій кількості в результаті згоряння дерева, вугілля, нафтових продуктів та газу.

Вуглекислий газ є продуктом як природного процесу метаболізму тварин, так і обігріву виробничих корпусів. Добре ізольовані приміщення, оптимальна концепція вентиляції та сучасна опалювальна техніка дозволяють скоротити вміст CO2 у повітрі приміщення та його викид в атмосферу.

Правові рамкові умови

Постанова про захист сільськогосподарських тварин регламентує максимально допустиму кількість CO2 у повітрі корпусу. При цьому пограничне значення концентрації CO2 на м3 повітря у приміщенні встановлено на рівні 3.000 ppm[1]. При суттєвому перевищенні цього показника дихання тварин стає більш глибоким та прискореним. Таким чином зростає кількість шкідливих газів, що вдихаються, пилу та потенційних збудників хвороб.

У зв’язку з цим підвищується ризик захворювання на тлі одночасного погіршення показників споживання корму та появи “млявості” у тварин. Для досягнення оптимальних виробничих результатів концентрація СО2 у повітрі приміщення має бути якомога незначною.

[1] ppm: частин на млн, 1000 ppm CO2 відповідають 1 об’ємному проміле (vol.-‰) або 0,1 об’ємному відсотку (vol.-%) або 1,83 г CO2 на куб. метр (при 1013 мбар та 20° C).

СТАНДАРТ DIN18910 є найважливішою відправною точкою при плануванні розміщення опалювального та вентиляційного обладнання в Німеччині. В ньому зазначено кількість СО2 за годину (птахи, свині, ВРХ, коні), який видихають тварини. Також враховуються коефіцієнти викидів при спалюванні копалин, таких як природний газ або пропан.

Для розрахунку мінімального рівня вентиляції в зимовий час підсумовуються і беруться до уваги усі джерела CO2 на основі методу “баланс вуглекислого газу”. Це означає: чим більше виділяється CO2 у корпусі, тим частіше необхідно його провітрювати і тим вище втрати тепла, а також витрати на опалення. Ще одним важливим індикатором якості повітря є вологість повітря, яка знаходиться у тісному взаємозв’язку з концентрацією CO2 у корпусі.

Опалювальні прилади

Газова гармата з відкритим типом згорання

Опалювальні прилади з відкритим типом згорання подають теплову енергію газу, що згорається, разом з гарячими відпрацьованими газами в корпус. Для такого виду палива, як пропан, наприклад, даний параметр становить 150 г/год водяної пари та 230 г/год CO2 на кВт опалювальної потужності. Незважаючи на те, що ККД опалювальних приладів становить 100%, у зв’язку з виділенням відпрацьованих газів виникає необхідність більш частого провітрювання приміщення, оскільки в іншому випадку відбувається швидке перевищення граничного значення 3000 ppm.

Для опалювальних приладів із закритим типом згорання для відведення відпрацьованих газів передбачений димар. Оскільки шкідливі гази не проникають в корпус, рівень мінімальної вентиляції суттєво скорочується.

Переоснащення на опалювальні прилади із закритим типом згорання економить практично до 20% витрат на опалення. Це твердження поширюється і на системи з водяним обігрівом.

Газовий прилад опалення із закритим типом згорання

Система вентиляції

CO2 важче за повітря і тому накопичується в його нижніх шарах. При досягненні високої концентрації СО2 має властивість витісняти кисень; тому для його виведення з приміщення дуже важлива наявність відповідної системи вентиляції. Бокова вентиляція є підхожим типом вентиляції для нашої місцевості: свіже повітря надходить в приміщення одночасно по всій довжині корпусу, при цьому повітряні потоки повинні заповнити по можливості весь корпус. Це дозволяє вивести з корпусу через систему вентиляції водяну пару, що виділяється поголів’ям, поряд з вуглекислим газом.

Бокова вентиляція за допомогою стінних клапанів та витяжних камінів на даху

Для створення оптимального, відповідного рівня вентиляції потребам тварин сьогодні застосовують ультрасучасні комп’ютерні технології. Вони встановлюють необхідний рівень вентиляції в приміщенні з урахуванням параметрів вологості та температури повітря, вмісту CO2 та NH3. Для цього пропонується ряд датчиків, які здійснюють вимірювання та контроль параметрів повітря в корпусі: датчики є основою комп’ютеризованих систем регулювання мікроклімату.

Збільшення викидів CO2 – тригер зміни клімату

Зростання парникового ефекту на планеті викликане викидом в атмосферу надто великої кількості вуглекислого газу, у зв’язку з чим урядом Німеччини в травні 2020 року було ухвалено рішення ввести CO2-податок на викопні енергоносії. Це рішення набуло чинності у січні 2021 року.

Датчик CO2 має бути встановлений на ділянці з тваринами

З цього моменту всі постачальники викопних копалин, призначених для опалення приміщень, тобто постачальники газу та електроенергії, оподатковуються офіційним податком за допомогою системи сертифікації. При цьому витрати на CO2-податок постачальники енергоносіїв переадресують приватним та промисловим кінцевим споживачам. Це реалізується у вигляді цінових надбавок на існуючі тарифи на газ та електроенергію. При цьому спостерігається послідовне зростання вартості викидів CO2 з розрахунку на тонну з 25 €/т до 55 €/т до 2025 року. Передбачається, що в наступні роки цей показник оподаткування зростатиме далі.

Таблиця 1: CО2-податок на тонну емісій з Німеччини

На прикладі фермера, який має поголів’я розміром 42 000 особин, та який застосовує системи опалення з відкритим типом згорання, а також який надає важливе значення сухій підстилці в вологу погоду, цей податок може мати такі наслідки:

Таблиця 2: націнка за рахунок оподаткування вуглецю

У таблиці № 2 показано, що можна очікувати значного податкового навантаження.

Технології, що знижують викиди CO2, створені вже давно та окупаються за кілька років. Крім використання тепла біогазових установок у вигляді водяних опалювальних систем, сюди відносяться насамперед теплообмінники.

Використовуйте потенціал економії

Як вже було згадано раніше, опалювальні прилади із закритим типом згорання або водяне опалення є першим кроком на шляху до скорочення витрат на опалення та викидів CO2. За рахунок нижчого рівня вентиляції – насамперед під час роботи з мінімальним рівнем вентиляції – економія господарств з утримання бройлерної птиці становитиме у результаті близько 20% від суми витрат за опалення. Чиста економія на рік становитиме 5200 €. При цьому сумарний податок на CO2 знизиться за п’ять років на 6000 €.

На сьогоднішній момент найбільший потенціал економії щодо витрат на опалення криється в теплообмінниках, принцип роботи яких полягає у вторинному використанні теплової енергії, що міститься в повітрі приміщення.

Одним із таких прикладів є теплообмінник Big Dutchman Earny 2, який працює на основі принципу перехресного струму: тепле повітря корпусу та холодне свіже повітря одночасно проганяють через елемент теплообмінника – при цьому вони не стикаються один з одним. Вбудований фільтруючий вузол забезпечує подачу у теплообмінник тільки очищеного відпрацьованого повітря.

Розподіл повітря в корпусі з теплообмінником

Результат: Earny видаляє до 99% пилу. Попередньо прогріте свіже повітря йде по колу та розподіляється за допомогою кількох циркуляційних вентиляторів по всьому корпусу.

Проведені у 2015 році в Німеччині довгострокові практичні випробування в рамках восьми відгодівельних турів показали за підсумками економію на рівні 44%: два корпуси для утримання бройлерів з ідентичною конструкцією та опаленням закритого типу згорання були порівняні один з одним; один з них не був оснащений теплообмінником, другий був оснащений приладом Earny і витрачав на 20 500 м3 менше. Ознайомитись зі звітом цього випробування можна на сайті компанії Big Dutchman: „9000 євро тому“ (DGS Magazin 49/2015).

Крім покращення мікроклімату в приміщенні та скорочення емісій аміаку, неприємних запахів та частинок пилу, результатом цього підходу є – залежно від моделі теплообмінника – зниження витрат на опалення до 60%. Термін амортизації складає близько 4 років; ті, хто отримує кошти від Федерального міністерства продовольства та сільського господарства, досягне мети економії значно швидше.

Теплообмінник Earny 2 із сертифікатом від DLG

Таблиця № 3 демонструє серйозний потенціал: при переоснащенні на систему опалення із закритим типом згорання та подальшому монтажі теплообмінника, фермери заощаджують 84 500 €. До того ж вони роблять суттєвий внесок у захист клімату внаслідок річного скорочення викидів CO2 на 70 тонн.

Таблиця 3: порівняння витрат на опалення під час роботи з приладами опалення закритого типу згорання та теплообмінником для корпусу відгодівлі бройлерів, розрахованого на 42 000 голів

Висновки:

Інвестиція в енергозберігаючі технології має багатогранний позитивний ефект:

  • більш високий статус здоров’я поголів’я та більш ефективніша відгодівля за рахунок поліпшення мікроклімату,
  • зниження викиду CO2 за рахунок скорочення опалювальної енергії,
  • значне скорочення витрат на опалення за рахунок модернізації систем опалення і застосування теплообмінника та
  • внесок у захист клімату.

Аксель Шульц і Жанетт Пешель, Big Dutchman International GmbH

Опубліковано в DGS 26/2021

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ