Агромаркет

І лапи — у п’ять рядів

І лапи — у п’ять рядів

Широкозахватний культиватор КШС-12 від John Greaves гідно конкурує з іноземними аналогами.

 
 

Від належної підготовки ґрунту залежить дотримання параметрів під час сівби. А без якісного культиватора зробити це неможливо.

Напевне, кожен мав змогу бачити, як під час культивації забиваються пожнивними рештками культиватори з дворядним розташуванням робочих органів, особливо в районі опорних коліс; як починає горнути зубова борона, не справляючись із великим обсягом рослинних решток; як постійні вертикальні рухи стійок спричиняють недотримання глибини обробітку, як лапи на розбитих гряділях або їх недостатнє перекриття зводять нанівець усю працю. Результатом такого ґрунтообробітку є нерівномірна глибина та зелені смуги на полі вже через 3–5 днів. Аби уникнути таких проблем, вихід один — модернізувати технопарк господарства і передусім подбати про сучасний якісний культиватор. До слова, новітні машини здатні одночасно й посівне ложе готувати, й бур’яни знищувати, й рівномірно перемішувати їх залишки з ґрунтом. Є нині на ринку й надійний український агрегат — широкозахватний КШС-12 від бренду John Greaves, — який нічим не поступається зарубіжним аналогам, та ще й має значно привабливішу ціну.

Менше кінських сил

Зростання врожайності та збільшення маси пожнивних решток, намагання знижувати собівартість виробництва й виконувати всі роботи в максимально стислі й оптимальні строки стимулюють науковців, аграріїв і виробників сільгосптехніки на активний пошук нових, економних технологій обробітку ґрунту й знарядь, які їх реалізують. У пріоритеті — якість проведення технологічних операцій, надійність, продуктивність, економічність, простота регулювань і обслуговування.

Блок культивувальний

Інженери й конструктори прагнули створити культиватор, здатний осучаснити культуру обробітку ґрунту. І, власне, КШС-12 John Greaves (із шириною захвату 12 м) — саме такий агрегат. Його можна сміливо використовувати навіть для первинного обробітку необроблених полів — по суті, на цілині.

В епоху радянських сільгосптехнік культиватори зазвичай складалися з кількох балок, на яких розміщувалися два ряди культиваторних лап. Ці агрегати були досить громісткими, що певною мірою ускладнювало їх експлуатацію. Під час виконання культивації від трактора вимагалося значне тягове зусилля — конструкція лап передбачала виконання надто великої кількості роботи.

Натомість КШС-12 здатний спокійно працювати з трактором потужністю 280–320 к. с. (а раніше було потрібно щонайменше 500 к. с.). У чому секрет такої енергоощадливості? Передусім цього вдалося досягнути завдяки конструкції мостового типу, яка дозволяє рівномірно розподіляти навантаження по всій ширині захвату та по всіх рядах лап. Самі лапи стали вужчими, але розташовані вони тепер у п’ять рядів. Це дало змогу зменшити навантаження на раму й збільшило відстань між лапами, щоб забезпечити вільне проходження рослинних решток через культиватор та їх перемішування.

Конструктивні особливості

Культиватор є максимально універсальним. Тут використовується підпружинена пряма стійка, яка дає можливість працювати на будь-яких типах ґрунтів. Наприклад, S-подібна стійка не буде нормально виконувати свої функції на глинистих ґрунтах або важких суглинках. Якщо деталізувати, то недоліком S-подібних стійок є відсутність механізму регулювання пружності, що не дозволяє налаштовувати їх на конкретний ґрунтовий фон. Під час роботи на твердих ґрунтах через нестачу жорсткості стійки сильно відхиляються назад і вібрують з великою амплітудою. В результаті глибина обробітку стає нерівномірною, про якість посівного ложа взагалі нічого говорити.

Це було враховано під час вибору стійок для агрегату КШС-12, тому він оснащується С-подібними стійками виробництва CaseIHі можепрацювати на всій території України. Навіть в Одеській області, яка добре відома своїми суглинками, культиватор нормально виконує підготовку ґрунту.

Просвіт між стійками на 5-рядній рамі становить 61 см. Це забезпечує необхідний простір для ретельного перемішування ґрунту, тим самим збільшується продуктивність. Тиск на стійках у 68 кг дозволяє виконувати ефективний обробіток на високих швидкостях з високою продуктивністю навіть у складних умовах. Під час обробітку ґрунту стійка здійснює коливальні рухи. При такому з’єднанні лапа має можливість обходити перешкоди, відхиляючись назад. Жорсткість пружин можна регулювати залежно від засміченості полів камінням і характеристик самого ґрунту.

Ефективне рихлення

У разі контакту носка лапи з чужорідним тілом пружини деформуються і стійка вимілюється. Після проходу перешкоди пружини штовхають стійку у висхідне положення, і та знову заглиблюється. Регулювання глибини і кута атаки кожної стійки можна легко здійснити за допомогою спеціальної конструкції осьового зсуву кронштейна стійки.

Лапа культиватора

Культиваторні лапи, як правило, виготовляють зі сталі 65 Г і 70 Г. Різальні кромки лап піддають термічній обробці; поверхню шліфують. Заточку лап виконують зверху під кутом 8–10°. За суцільного обробітку найбільш доцільна ширина лапи знаходиться в межах 250–350 мм. Лапи більшого захоплення дають нерівне дно і схильні до налипання ґрунту внаслідок обгортання леза рослинними залишками. Тож встановлені на культиваторі лапи у 256 мм завширшки є ідеальним варіантом щодо продуктивності, опору та утворення якісного посівного ложа.

Глибина обробітку в культиваторі КШС-12 регулюється за допомогою гвинтової тяги та опорних коліс. Це дає змогу обробляти ґрунт на однакову глибину по всій ширині захвату, при цьому навантаження на лапи по всій ширині захвату залишається однаковим.

Зручно в полі й на дорозі

Під час переїздів з поля на поле або під час подолання перешкод агрегат може високо піднімати робочі органи (кліренс становить 36 см), тому, незважаючи на свої великі габарити, жодних проблем із рельєфом не виникає.

Висота самих стійок також має значення для таких машин: чим вище стійка, тим вище кліренс культиватора (відстань між рамою і поверхнею ґрунту), а отже, тим менше ймовірність, що агрегат заб’ється пожнивними залишками. В агрегаті КШС-12 висота стійок становить 650 мм, чого цілком достатньо для роботи з великою кількістю рослинних решток кукурудзи та соняшника.

Під час вибору ширини захвату культиватору необхідно не тільки враховувати конфігурацію полів, їх вирівняність, а й потужність наявних енергозасобів. Якщо потужності трактора не вистачає, аграрій, працюючи на швидкості 7–8 км/год, не отримає м’якого мілкокомкуватого шару ґрунту на посівному горизонті. А якщо робота ведеться на велику глибину, то за недостатньої потужності навантаження на трактор буде завеликим, і знос двигуна відбуватиметься у рази швидше. Оптимальна швидкість роботи будь-якого культиватора знаходиться в діапазоні 10–12 км/год, тому необхідно підбирати знаряддя таким чином, щоб трактор міг з ним працювати в будь-яких умовах саме на швидкості 10–12 км/год. Для агрегату КШС-12 достатньо 300-сильного трактора, і це є безумовною перевагою, оскільки більшість тракторів середніх та великих компаній мають саме таку або трохи більшу потужність.

На фініші

Система фінішного обробітку з використанням зубової борони і планчастого котка призначена для розпушування верхнього шару ґрунту, виривання бур’янів, руйнування ґрунтової кірки, розбивання грудок та вирівнювання поля. Вибір котка не менш важливий і сильно впливає на якість обробітку ґрунту. Коток виконує зворотне ущільнення ґрунту, кришить і руйнує грудки. Якщо його не використовувати, то після проходу культиватора на поверхні залишаться зруйновані капіляри, внутрішня волога не зможе вийти на поверхню, а поверхнева не проникне всередину. Саме тому в культиваторі КШС-12 застосовується трубчасто-планчастий коток, який виконує подрібнення грудок та зворотне ущільнення ґрунту. Втім, можливо працювати без котка, оскільки в певних умовах, особливо восени, краще працювати без зворотного ущільнення.

Робочий орган зубових борін — зуб, який працює як двогранний клин. Секції борін приєднують до бруса навішування КШС тягою і ланцюгами. Ланцюги утримують секції в піднятому положенні. Брус розташовують так, щоб передні й задні ряди зубів заглиблювались однаково. Ланцюги мають провисати, що дає змогу секціям борони копіювати рельєф поля.

***

Український ринок бачив багато різноманітної брендової техніки: дорогої і не дуже, високотехнологічної і простої, оснащеної за останнім словом інженерної моди й мало не брухтового формату. В кожного господаря, звісно, свої смаки й фінансові можливості. Втім, потреби в аграріїв дуже схожі й зрозумілі: оптимізація виробництва і зниження собівартості продукції. Цього можна домогтися тільки високоякісною технікою, здатною належно виконати технологічні операції. Як кажуть експерти галузі, культиватор КШС-12 — саме така машина.

Владислав Олійник

газета “АгроМаркет”, травень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ