Техніка

Інновації від MZURI дають можливість заощадити на ґрунтообробітку

Філософія стріп-тілл

Філософія стріп-тілл

Зміни клімату, цінова нестабільність, загострення конкуренції — все це нині спонукає до відповідального землеробства. Звісно, ідеальної агротехнології не існує. А втім, що ретельніше добирає її господар, то більше шансів на добрий результат.

Із різноманітних культур у сівозміні чи не найбільшої уваги потребують просапні. Особливо ті, що мають розвинену стрижневу кореневу систему, — ріпак, цукровий буряк, кукурудза. Вони чутливо реагують на неякісну підготовку ґрунту й неправильний догляд за попередниками, а тому коливання врожайності можуть бути дуже значними. Враховуючи ці особливості, паралельно з потребою заощаджувати енергоресурси та зберігати цілісність довкілля в аграрному виробництві дедалі більшого значення набувають інноваційні технології господарювання, серед яких і смуговий обробіток ґрунту, або стріп-тілл (strip-till), що поєднує переваги відомих способів землеробства — традиційного (оранки) та нульового (ноу-тілл). Аби пришвидшити процеси удосконалення й оновлення агрегатів, що працюють за цією технологією, у Польщі цьогоріч розгорне свою діяльність дослідницький центр MZURI – бренду, який експерти порівнюють із роллс-ройсом серед іншої сільгосптехніки і називають експертом смугового грунтообробітку.

Оптимальний компроміс

Стріп-тілл – це передусім цілковито інша філософія господарювання, чи, як кажуть досвідчені господарі, оптимальний компроміс (коли є потреба, з одного боку, забезпечити посівам збереження вологи, а з другого — подбати про швидше прогрівання насіннєвого ложа). Оскільки сформована під час такого ґрунтообробітку «смужка» інтенсивніше прогрівається й просихає, є можливість здійснювати більш ранню сівбу. Відтак рослина встигає сформуватися й успішно пережити посуху. Крім того, завдяки такому обробітку ґрунти більше захищені від ерозій, а сніг довше затримується на полях, зволожуючи посіви. На полях, куди іншій техніці важко зайти через перезволоження та повільне прогрівання ґрунту, ця перевага часом стає вирішальним чинником упровадження стріп-тілл.

Ще один важливий аргумент— поліпшення структури ґрунту й суттєве зниження обсягів його ерозії. У неораній землі ліпше розвивається корисна фауна, зокрема, збільшується популяція дощових хробаків, — а це суттєво для підвищення родючості й відновлення екосистеми поля загалом. Крім того, краще розвиватиметься коренева система просапних культур (кукурудзи чи соняшнику, цукрового буряка чи ріпаку). Мульчувальний шар пожнивних решток, що залишаються в міжряддях, є чудовим добривом і сприяє збереженню вологи. У період вегетації рослин за надмірного випадання опадів вона не стоятиме на поверхні, а потраплятиме в глибші горизонти. А ще мінімізується негативний вплив прямого сонячного проміння на ґрунт, тим самим запобігаючи його нагріванню й навіть частково утруднюючи ріст бур’янів. Загалом, як показує досвід, смуговий обробіток (порівняно з іншими технологіями обробітку грунту – оранкою чи ноу-тіл) дає змогу впоратися із цілою низкою технологічних викликів, що постали перед сільгоспвиробництвом: стосовно ощадного використання ресурсів, підвищення показників господарювання та збереження екосистеми.

Ефективна механізація

Вимоги до агрегатів, що механізують технологію стріп-тіл, продиктовані особливим обробітку ниви. Приміром, через потребу заглиблюватися на 20–30 см раму роблять дуже міцною — аби вона могла краще витримувати навантаження, особливо на важких ґрунтах. І що глибшою буде культивація, то вужчими мають бути робочі органи, аби легше впоратися з плужною підошвою, яка на багатьох полях закладалася роками. Безумовно, очевидною є потреба у точному землеробстві – аби посіяти і внести добрива саме в оброблену «смужку» грунту. Окрім того необхідні різні змінні сошників, що дозволить сіяти різні види культур. Усе це враховано у машинах для смугового обробітку MZURI.

За один прохід ґрунтообробно-посівний агрегат MZURI Pro-Til створює ідеальне середовище для подальшого рівномірного проростання насіння та розвитку майбутнього врожаю. Керування його роботою здійснюється за допомогою комп’ютера. Агрегат має запатентовану систему точного контролю глибини висіву і навіть опцію мультисівби (тобто, одночасно можна засіяти два або більше видів рослин). Конструкція дає змогу виконувати за один прохід усі агротехнологічні операції, включно з підготовкою насіннєвого ложа, сівбою, усуванням повітряних кишень і внесенням добрив під насіння. Загалом технологія настільки універсальна, що забезпечує сівбу безпосередньо у стерню за мінімальної культивації або навіть без неї.

Актуальний підхід

«Смугова технологія дає змогу успішно працювати там, де за допомогою класичного обробітку неможливо досягнути прийнятних результатів,», — переконаний Марек Ружняк, власник групи компаній Agro-Land Group — один із її «першопрохідців» у себе на батьківщині й активний популяризатор стрип-тілл в Україні. Із ним погоджуються і ті аграрії, що вже мали нагоду випробувати на своїх полях стріп-тіл і високо оцінили її переваги. Обробляючи не більше як третину площі поля, господар має змогу суттєво скоротити собівартість вирощування.Із технікою MZURI не потрібен плуг, дисковий агрегат, передпосівний культиватор, звичайна сівалка, розкидач мінеральних добрив тощо — загалом із сівбою зернових і просапних культур на полі цілком спроможний впоратися один агрегат й один трактор. Відповідно, протягом сезону потрібно менше пального, техніки, людських та інших ресурсів. Економія відчутна, разом із тим урожайність має всі шанси бути високою.

Переваги й потенціал MZURI дають цій інноваційній техніці зелене світло в багатьох аграрних регіонах світу. Серед нових країн присутності бренду Марек Ружняк називає Угорщину, Туреччину, Іспанію та Казахстан. Уже другий рік машини й знаряддя цього бренду застосовують для ґрунтообробітку стрип-тілл з одночасним унесенням добрив і висівом насіння на африканському континенті — в Кенії. В усіх цих країнах більшою або меншою мірою посушливі умови. Втім, смугова технологія дала можливість отримувати високі врожаї навіть за дефіциту вологи та високих температур. За словами пана Марека, багато європейських фермерів, котрі раніше десятки років працювали за класичною технологією, застосувавши стрип-тіл, були вражені отриманими чудовими результатами. Сьогодні ця інформація актуальна як ніколи, тож охочих скористатися перевагами стріп-тіл стає дедалі більше.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ