Техніка

Як оптимізувати агротехнологію, коли прибуток залежить від посух і теплових стресів

До розумних рішень

До розумних рішень

або Як оптимізувати агротехнологію, коли прибуток залежить від посух і теплових стресів.

Щодесятиліття на планеті стає на 0,4 градуса тепліше, і за такого темпу через 20–30 років ми матимемо вже інший кліматичний ресурс. Нинішнього літа вже практично кожен аграрій, вочевидь, пересвідчився, як його прибуток залежить від вологи. Тож єдиним правильним рішенням у таких умовах є агротехнологія, яка дає змогу накопичити та зберегти вологу.  

Увага провідних компаній-виробників сьогодні прикута до розробки інновацій, здатних у часи кліматичних змін гарантувати фермерові добрий результат, а разом із тим — відродити екосистему його поля й оптимізувати собівартість агровиробництва. Такою є філософія розумних рішень MZURI, з якою вже добре знайомі українські сільгоспвиробники. 

Технологічні переваги 

Просапні культури, особливо ті, що мають розвинену стрижневу кореневу систему (ріпак, цукровий буряк, кукурудза), чутливо реагують на неякісну підготовку ґрунту й неправильний догляд за попередника. Та як домогтися ідеального результату, коли оптимальні для посівної температури тривають всього лише 10–12 днів? Щоб укластися в ці строки, треба максимально швидко й ефективно виконати посів для максимального збереження вологи, яка втрачається з кожним днем із підвищенням температури. Оптимальне рішення — виконати передбачені агротехнологічні операції, ґрунтообробіток, посів та внесення добрив за один прохід техніки. Саме такий принцип передбачено смуговою технологією MZURI Pro-Till. 

Технологія MZURI Pro-Till здатна: 

• виконати глибоке розпушування в прикореневій зоні для формування кореневої системи рослини; 

• підняти вологу з нижнього горизонту в зону проростання насіння, а також додатково накопичити й зберегти ґрунтову вологу; 

• запобігти водній та вітровій ерозії; 

• вносити добрива в прикореневу зону на всю глибину обробітку; 

• виконувати висів на задану глибину, незалежно від рельєфу поля.

 Серед переваг, які оцінили аграрії, — глибоке розпушення ґрунту в прикореневій зоні, відповідно, волога з нижнього горизонту підіймається в зону проростання насіння; внесення добрив у прикореневу зону — на всю глибину обробітку; підготовка посівного ложа й сівба на задану глибину, незалежно від рельєфу поля. Пожнивні рештки, що залишаються на полі, стають у пригоді для збереження й накопичення вологи. Рівномірно розподілені по всій глибині обробітку добрива, необхідні для живлення кореневої системи з моменту проростання й протягом усіх етапів вирощування, — запорука доброго врожаю, закладеного на старті. Вже з першого року використання технології помітні суттєві зміни стану ґрунту. Сьогодні Mzuri Pro-Till є вельми актуальною, оскільки дає змогу рослинам виживати й розвиватись у несприятливих умовах дефіциту вологи. 

Ефективна механізація 

Вимоги до агрегатів, що механізують технологію MZURI Pro-Till, продиктовані особливим способом обробітку ниви. По суті, це удосконалена версія класичного strip-till, що поєднує переваги оранки та no-till з можливістю посіяти і внести добрива в оброблену «смужку» ґрунту. Крім того, модернізовані для роботи на ґрунтах України посівні комплекси MZURI здатні працювати навіть у найпосушливіших регіонах. 

Через потребу заглиблюватися до 25 см раму роблять дуже міцною, щоб вона могла краще витримувати навантаження, особливо на важких ґрунтах. Плужна підошва, яка на багатьох полях закладалася роками, а часом і десятиліттями є неабияким випробуванням для техніки, проте конструктивні особливості сівалок MZURI з легкістю дозволяють їм впоратися з поставленим завданням. Перевагою посівного комплексу є запатентована система точного контролю глибини висіву, яка дозволяє виконувати посів восени — озимої пшениці й ріпаку, а навесні соняшника й кукурудзи. Додаткова рама Xzact, якою комплектуються всі комплекси MZURI, оснащена апаратами для точної сівби від Precision Planting. 

Точний висів від MZURI Xzact дає можливість: 

1) сіяти по стерні попередника без підготовки поля; 

2) установити оптимальну відстань між насінням; 

3) контролювати глибину сівби; 

4) зменшити норму висіву за вищої врожайності культур. 

Загалом одна така машина може замінити цілий технопарк. За словами аграріїв, котрі вже не один рік займаються смуговим вирощуванням, купівля посівного комплексу MZURI може бути на 50–100% дешевшою за вартість тих знарядь і машин, що є сьогодні в багатьох господарствах. Маючи цей універсальний агрегат, не потрібно утримувати великий парк сільгосптехніки. Ще й витрати на польові роботи будуть у рази меншими, бо, виконуючи три операції за один прохід, знадобиться менше пального, матеріально-технічних і людських ресурсів. Для керування роботою посівного комплексу оператору необхідно освоїти низку простих команд на комп’ютері. 

Найкращий результат 

Поліпшуючи структуру ґрунту й зберігаючи в ньому вологу, машини MZURI успішно працюють там, де за допомогою класичного обробітку неможливо досягнути прийнятних результатів. Для українських аграріїв це означає, що вони зможуть отримати перевагу саме завдяки технологічності та можливості стабільно працювати і менше потерпати від нестачі вологи та інших погодних негараздів. 

У нових умовах фермери змушені змінюватися самі й змінювати технології. Без цього подальший розвиток неможливий. Технологія MZURI є достатньо адаптивною та вигідною, щоб демонструвати хороші результати за будь-яких кліматичних викликів. Додаймо до цього позитивні наслідки для ґрунту й екосистеми — і ось воно універсальне інноваційне рішення, яке вже широко застосовують у багатьох аграрних регіонах світу. Мова про зовсім інший підхід до землеробства — запаси гумусу, енерговитрати, екологію, збереження вологи в ґрунті. Інвестицій у землю, добрива й ЗЗР наразі вже недостатньо — щоб бути успішним, час господарювати з розумом. А технологія MZURI, як визнають клієнти компанії, вже нині здатна забезпечити стабільну роботу агробізнесу. 

В Україні, як каже Олександр Ярошенко, директор Б.Т.А. Групп ТОВ «Мзурі Тех», цей підхід до господарювання стає дедалі популярнішим. Підрахунки собівартості вирощування сільгоспкультур із технологією MZURI Pro-Till свідчать, що вона значно ефективніша, як порівняти з іншими підходами до землеробства. Інвестуючи в агротехнологію, господар може її оптимізувати й забезпечити своєму полю найкращий результат. 

газета “АгроМаркет”, жовтень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ