Елеватор

Елеватор для експорту

Елеватор для експорту

Потужні зерносушарки TORNUM серії BIG DRYER запрацювали на елеваторі одного з агрохолдингів, що відвантажуватиме великі партії зерна за кордон.

 

На початку вересня у Жмеринці (Вінницька обл.) агрохолдинг «Агросіті-Інвест» урочисто презентував новий елеваторний комплекс, який являє собою поєднання сучасних технічних рішень різних виробників. Зокрема, металеві силоси та транспортне обладнання зі США, німецькі сепаратори, ваги й аспіраційні машини від українських виробників і зерносушильне обладнання компанії Tornum.

 

Загалом новий елеватор має привабливий вигляд з внутрішніми автомобільними шляхами з бетонним покриттям. У місцях руху вантажного автотранспорту армоване бетонне покриття завтовшки 20 см. Для забезпечення жорстких вимог з екологічних стандартів на підприємстві запроваджено аспірацію локального типу — для вивантаження зерна з автомобілів на кожному автоприймальному комплексі з двох боків установлені місцеві точкові фільтри. Залізничний транспортний комплекс елеватора являє собою дві паралельних гілки, що працюють на відвантаження зерна На кожну гілку під навантаження одночасно можна встановити по дев’ять вагонів (близько 1200 т).

 

На урочистій церемонії завершення будівництва елеватора була озвучена загальна вартість реалізації проекту — 14 млн дол. США, що є свідченням серйозних довгострокових розрахунків власників холдингу. 

 

Особливості елеватора

 

Технічні можливості елеватора дозволять приймати близько 5000 т зерна на добу. Для цього передбачено чотири незалежних технологічних лінії з можливістю накопичення по 900 т зерна на кожній із них. Сушіння зерна проводитиметься у двох зерносушарках шахтного типу моделі Tornum TK12-28-4, кожна з яких має продуктивність близько 80 т/год за сушіння кукурудзи з початкової вологістю 30% до базисного показника — 14%. Робота сушарок контролюється окремим пультом і електронним обладнанням, що також поєднане із центральним пультом керування.

 

В Україні зерносушарок такої продуктивності (80 т/год) від Tornum ще не було. Особливість конструкції цієї моделі полягає в тому, що зерно перебуває у спільній шахті (близько 200 т), а сушіння відбувається за допомогою трьох газових пальників (загальна потужність дорівнює 15 МВт). проти зерносушарок аналогічної продуктивності, що складаються з окремих секцій, запропонована конструкція простіша й коштує дешевше. У цьому її плюс, а мінус в тому, що для її завантаження потрібні великі обсяги однорідного зерна. Чим більший обсяг зерна використовується для сушіння, тим більша інерція реагування обладнання на зміну параметрів вологості зерна. Щодо цього має бути жорсткіший контроль вологості зерна за формування партії зерна на сушіння. Проте озвучені прогнозні показники обсягів зерна, що надходитимуть на елеватор і відповідно потраплятимуть на зерносушарки, свідчать про те, що проблем із завантаженням не буде. Очікується, що на це підприємство протягом тривалого періоду надходитимуть стабільно сотні тонн зерна. Далі очікується, що зерно оперативно транспортуватиметься на експорт, а не зберігатиметься.

 

Серед інших сучасних інноваційних рішень, що використані на цьому підприємстві, присутніх зацікавили аспіраційні технології. Зокрема, цикловентилятор Tornum Clean Air Control, що має корпус вентилятора спеціальної конструкції та крильчатку, які забезпечують підвищену енергоефективність і посилений повітряний потік. Це обладнання здатне видалити до 95% зернового пилу та домішок із повітряного потоку, що відрізняє його від звичайного вентилятора без сепарації. Корпус цикловентилятора, що виконано з металу методом гарячого цинкування, забезпечує добру корозійну стійкість, а його електродвигун розрахований на різну напругу й забезпечений тепловим захистом.

 

Підсумки

 

Загалом новий елеватор справив добре враження. На підприємстві застосовано сучасне обладнання, продумана технологія доробки великих обсягів зерна до базисних стандартів, упроваджено багато нових технічних рішень. Звичайно, у процесі експлуатації елеватора будуть виявлені проблеми, але це нормальне явище за нинішнього рівня виконання проектних робіт. В ідеалі перед будівництвом нового елеватора було б добре протестувати вже готовий проект, змоделювавши його роботу на комп’ютері. Нині це дорого, але настане час, коли під час будівництва нових елеваторів послуговуватимуться теперішніми сучасними технологіями моделювання.

 

Говорять експерти

 

В’ячеслав Коваленко, директор представництва компанії Tornum в Україні:

На зерносушарках Tornum TK12-28-4 застосована інтелектуальна система управління Tornum IDC, що виконує контроль за управлінням кінцевим умістом вологи в зерні й призначена для сушарок безперервної дії. Це програмно-апаратне рішення, до складу якого входять датчики вологості й блок управління. Зручний інтерфейс здійснює повний контроль над процесом сушіння з персонального комп’ютера або планшета. Серед переваг системи Tornum IDC — зниження витрат на сушіння, підвищення продуктивності сушарки, повний контроль над процесом сушіння, зміна типу зерна та способу сушіння одним натисканням кнопки, оптимізація сушіння й адаптація інтелектуального програмного забезпечення до фактичних умов.

 

 

Роман Лукашенко, керівник проекту, агрохолдинг «Агросіті Інвест»

В нашому агрохолдингу протягом останніх років на кількох елеваторах установлювалося різне обладнання для сушіння зерна. Маємо практичний досвід того, що виробники сушарок заявляють одну їхню продуктивність, а на виході маємо інші, менші показники. Також обслуговування та сервіс техніки часто не відповідали всім вимогам, доводилося втрачати багато часу на налаштування обладнання. Щодо співпраці з компанією Tornum, то тут, навпаки, маємо вже позитивний досвід. Так, на ТОВ «Радзивілівський елеватор» (Волинська обл.) уже встановлено сушарки цього виробника, а сервіс й обслуговування техніки сертифікованих спеціалістів Tornum заслуговують лише на найкращі відгуки. Не менш важливим для нашого великого холдингу є те, що показники продуктивності сушарок, що їх заявляє цей шведський виробник, на практиці відповідають дійсності. Тому під час будівництва нового елеватора у Жмеринці вирішили встановити сушарки Tornum. Причому великої потужності. Це пов’язано з тим, що в пікові періоди на елеватор добове надходження зерна становить сотні й тисячі тонн, а якщо воно ще й вологе, то це може бути серйозною проблемою для нас. Тому продуктивне та надійне обладнання, що має професійний сервіс «24/7» від Tornum, є передумовою стабільності й передбачуваності нашої роботи.

 

 

Володимир Євтушенко

журнал “The Ukrainian Farmer”, жовтень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ