Експлуатуймо сушарку правильно
На фото: Руслан Демчук, регіональний представник компанії KMZ Industries
Найрозповсюдженіші в зерноприймальних підприємствах шахтні сушарки можуть стати причиною неприємного клопоту тільки через неправильну експлуатацію.
Cушіння генерує до 50% доходу елеватора, у той самий час це, безперечно, найзатратніший і найскладніший технологічний процес. Неправильна експлуатація зерносушарки може призвести до понаднормових фінансових витрат та до втрат якості зерна, а інколи — навіть і до руйнування цього обладнання. Щоб запобігти, потрібно дотримуватись правил експлуатації сушарок.
Зерносушарка не є очисною машиною
Зерносушарка призначена для сушіння зерна — не соломи, качанів, колосків та/або інших домішок. Усе зерно, що потрапляє до зерносушарки, має бути попередньо очищене в очисній машині решітного типу. Додаткове засмічення призводить до понаднормової витрати пального, нестабільної роботи датчиків температури зерна в шахті, забивання вивантажувальних столів (у сушарках потокового типу), забруднення холодної зони та витяжних вентиляторів і що найголовніше — до ризику загоряння зерна в сушарці.
Спочатку тліє зерно
У разі виявлення диму чи вогню пам’ятайте: горіти починає зерно та пил, а не сушарка. За найменшої підозри на загоряння потрібно насамперед скинути зерно, що тліє, на землю й утилізувати його.
Біля зерносушарки також обов’язково мають знаходитися заряджені вогнегасники.
Чистити, чистити та ще раз чистити!
Купуючи сушарку, переконайтеся, чи має вона майданчики для обслуговування та доступи до зон запилення. Це важливо для правильної її експлуатації й обслуговування. Інакше очищення стане проблемою й буде виконуватися рідше, ніж потрібно. Відповідно, зростуть ризики неправильної роботи сушарки та виникнення пожежі. Намагайтеся чистити зерносушарку від пилу не рідше ніж раз на тиждень.
Пам’ятайте: пил і бруд не лише створюють ризик загоряння, а ще й збільшують витрату пального.
Зерносушарка шахтного типу — не місткість для зберігання зерна
Деякі підприємства іноді практикують лишати зерно в сушарці. Причини можуть бути різними: несправність транспортного обладнання, неготовність силосів тощо. Однак це зовсім некорисно для сушарки. Наприклад, кукурудза вбирає вологість і набухає, що призводить до блокування зернової маси в секціях. Соняшник злежується під власною вагою, і результат виходить таким самим — зернова маса блокується всередині сушарки. Тому потрібно пам’ятати: у зерносушарках потокового типу зерно має рухатися шахтою.
Якщо доводиться тримати заповнену сушарку більше як добу, потрібно робити до 10 скидань на день. Це дозволить уникнути блокування зерна всередині сушарки.
Приділяйте особливу увагу сушарці під час сушіння соняшнику
Унаслідок своєї будови соняшник під час сушіння є досить пожежонебезпечним. Тому під час роботи із цією культурою правила безпеки стають ще жорсткішими.
Налаштуйте термостат (або систему сповіщення від перегріву) на температуру, вищу на +5 °C від заданого режиму сушіння. Перевіряйте раз на тиждень функції безпеки перегрівання та максимальної температури зерна. Так само раз на тиждень перевіряйте функції безпеки пальника. Якщо вологість соняшнику висока, перевіряйте кожних два тижні секції сушарки та за потреби очищуйте їх. Вимкніть вентилятор рекуперації відпрацьованого повітря (за наявності). Раз на день підмітайте підлогу по периметру сушарки (особливо в зоні пальника).
Теплогенератор і сушарка мають працювати в унісон
Якщо ви плануєте сушити зерно на альтернативних видах палива, обов’язково:
1. Запросіть у виробника сушарки такі параметри:
- кількість потрібного повітря, м³/год.
- максимальна температура агента, °C.
- потужність теплогенератора, мВт.
- місце приєднання патрубків для подачі теплоагента.
2. Надайте ці параметри постачальнику теплогенератора — він, своєю чергою, має зобов’язатися витримати їх усі.
3. «Зв’яжіть» автоматизацію безпеки сушарки й автоматизацію безпеки теплогенератора на випадок перегрівання першої.
Будь-яка зерносушарка потребує нагляду та керування оператором
Прогрес не стоїть на місці, і більшість виробників зерносушарок пропонують це обладнання повністю автоматизованим. Проте через неоднорідність продукту для сушіння на будь-якій зерносушарці так чи інакше потрібен досвідчений сушарний майстер.
Щоб зерносушарка працювала довго та без проблем, потрібно дотримуватися таких правил:
- розмістіть операторську якомога ближче до сушарки. Оператор має буквально бачити й чути, що відбувається під час сушіння.
- якщо сушарний майстер розпочинає працювати на «свіжозбудованій» сушарці, обов’язково відрядіть його на навчання до підприємства, що вже працює з таким обладнанням.
- намагайтеся постійно покращувати навички сушарного майстра. Відрядіть його (їх) на сусідні господарства для обміну досвідом із колегами тощо.
- проводьте тренування із сушарними майстрами та з іншим персоналом елеватора на випадок дій у разі пожежі.
Правила, як бачите, нескладні. Проте потребують від операторів точного дотримання, скрупульозності й регулярного повторювання. А на заміну ви отримаєте безпеку для працівників, збереження й довговічність обладнання, відсутність завищених витрат пального і високу якість (а отже, і вартість) оброблюваної продукції. Експлуатуйте грамотно — воно того варте!
ЯК ГОТУВАТИ СУШАРКУ ДО СЕЗОНУ ТА «КОНСЕРВУВАТИ» ПІСЛЯ
Перед новим сезоном сушіння перевірте:
- зону гарячого повітря й холодну зону та за потреби очистіть їх;
- секції нагрівання й охолодження та за потреби очистіть їх;
- розвантажувальний бункер і жалюзі та за потреби почистьте їх;
- аСУ ТП сушарки та функції режимів роботи;
- електричні кабелі;
- датчики температури та рівня;
- вентилятори та за потреби очистіть їх;
- газове приєднання та пальники (за допомогою відповідних сервісних компаній і отримайте звіт від них);
- завантажувальний конвеєр і за потреби очистіть його;
- розвантажувальний конвеєр і за потреби очистіть його;
- затягнення болтів, здебільшого тих, що кріплять сушарку, вентилятори та пальник;
- змастіть усі елементи, що потребують змащення, згідно з паспортом виробника
Після сезону:
- Очистіть гарячу та холодну зони;
- Очистіть секції нагрівання та охолодження;
- Почистьте розвантажувальний бункер і жалюзі;
- Накрийте вентилятори над сушаркою кришками;
- Закрийте всі жалюзі (у разі сушарки з пилопригніченням);
- Злийте конденсат із системи стисненого повітря;
- Від’єднайте компресор і перевезіть його в закрите сухе приміщення;
- Накрийте пальники в період простою сушарки
Руслан Демчук, регіональний представник компанії KMZ Industries
журнал The Ukrainian Farmer, січень 2021 року
Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет–сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».