Елеватор

Україна на шляху до ЄС все більше переходить на європейські норми щодо безпечності продукції та приділяє увагу зменшенню викидів

Економічність й екологічність

Економічність й екологічність

Україна на шляху до ЄС все більше переходить на європейські норми щодо безпечності продукції та приділяє увагу зменшенню викидів.   

Сільгоспвиробники, як ніхто інший, уміють рахувати. Адже, щоб  не працювати в «нуль», потрібно визначитися з витратами  й за можливості здешевити процеси.  Понад рік аграрії борються з викликами  повномасштабної війни, забезпечуючи  продовольчу безпеку й намагаючись  досягти ефективності підприємств  у нових умовах. 

Рахунок відкрито 

Елеваторники щосезону натрапляють  на нові виклики — торік до всіх уже  нібито звичних негараздів додалися  й перебої з електроенергією. І хоч генератори стали певним рішенням, але  змусило замислитися ринок над збільшенням ефективності потужностей.  Адже до витрат на паливо ще додається  й електрика, що призводить до підвищення вартості сушіння. 

Україна вже не раз переживала газовий шантаж із боку країни-агресорки,  тому не дивно, що все більше елеваторів  переходять на альтернативні джерела  палива. Навіть в умовах повномасштабної війни цей процес не припинився.  Воно й не дивно — робота на «альтернативі» суттєво зменшує витрати. Справа —  тільки за вибором. 

Зазвичай аграрії намагаються, перш-ніж вкласти гроші в обладнання, вивчити ринок, порадитися з колегами з інших господарств і побачити роботу котлів на власні очі. Застосовуючи такий підхід, елеваторники все частіше обирають для себе обладнання українського виробника Greco group. І це закономірно, адже затратна частина роботи сушарки відразу скорочується в рази тільки від переходу від газу на щепу, пелету чи навіть кукурудзу. 

До того ж обладнання, яке виготовляє компанія, енергоощадне, що в умовах можливих блекаутів є певним плюсом.   

Зокрема, найпотужніший теплогенератор на 20 МВт від Greco Group витрачає всього 10 кВт електроенергії на годину, що в рази нижче, ніж у компаній-конкурентів. 

Особливості конструкції генераторів  від Greco Group також додають бали  в «економну скарбничку». З понад  300 об’єктів близько 85% працюють сушарки з частковою або повною  рекуперацією. Така система додає до 25% економії в роботі теплогенератора. А автоматизоване обладнання  не потребує залучення додаткового персоналу. 

Торік Greco group представила оновлену лінійку теплогенераторів, які отримали державну сертифікацію. Їх додали до урядової програми часткової компенсації вартості елеваторного обладнання. Відповідно, вартість котлів для аграріїв буде на 25% нижчою. 

Дружні до природи 

Світова спільнота не перший рік опікується збереженням природних  ресурсів. Адже планета, на якій ми всі мешкаємо, в нас одна. Україна також долучається до міжнародних процесів і поступово унормовує внутрішнє законодавство з урахуванням світових тенденцій. А ураховуючи те, що ми  вже є кандидатом у члени ЄС й швидко рухаємося євроінтеграційним шляхом, усе більше компаній приділяють увагу екологічності обладнання. Адже європейські норми до харчових продуктів  і сировини доволі жорсткі, в чому мали змогу усвідомитися компанії, які від крили для себе ринок ЄС. 

Ось, приміром, після Чорнобильської  аварії в країнах ЄС з’явилася вимога перевіряти зерно на радіоактивність.  Крім того, агропродукція не повинна мати сторонніх запахів, містити амброзію чи вкраплення насіння інших  культур. Також Україна давно перейшла  на європейські норми щодо вмісту бензопірену — речовини першого класу  небезпеки, яка не виводиться з організму й може спричиняти онкологічні  захворювання. 

На жаль, повністю убезпечити ся від цього канцерогену й одночасно мутагену неможливо. Бо зазвичай  ця небезпечна сполука утворюється  під час горіння й сильного нагрівання  матеріалів — під час пожеж, роботи  транспорту, куріння, в розплавленому  на спеці асфальті. Крім того, що людина  вдихає бензопірен із повітрям, вона ще  й вживає його з їжею і водою — туди бензопірен теж запросто мігрує. 

Тому вважається, що теплогенератори, які працюють без теплообмінників, не зможуть забезпечити сушіння  зерна високої якості, адже можливий контакт із полум’ям і продуктами згоряння палива. Але українські виробники доводять власними розробками,  що це не так. 

Більшість теплогенераторів від  Greco Group працюють без теплообмінників. Але фахівці компанії знайшли  такі конструктивні рішення: дим,  що утворюється, не має шкідливих домі шок і сажі. На виході з топки маємо тільки СО2 і водяну пару. Проходячи крізь зерно, ці речовини не лишають  нічого шкідливого, і навіть зерно не має  запаху диму. До того ж як сушильний  агент використовується повітря з навколишнього середовища, що змішується  з допаленими газами, які виділяються  під час спалювання твердого пального.  Високу якість зерна, що не містить бензопірену, доводять і результати поваж них лабораторій, і активний експорт до країн ЄС збіжжя компаній-партнерів Greco Group. 

Компанія постійно працює над  модернізацією власного обладнання. В цьому допомагає й постійний контакт  із клієнтами, зокрема агрохолдингами, які роками відправляють зерно  за кордон. 

Нові розробки та вдосконалення наявного обладнання ретельно випробовують. Цього року, наприклад, у компанії  завершили трирічний тест нової системи, яку не запускали в серію, доки  не переконалися у її функціональності,  екологічності й продуктивності. Це система напівтеплообмінника. Таке конструктивне рішення дозволить агропідприємствам ще безпечніше сушити  зерно високої якості. Результати тестування нової системи фахівці визнали  такими вдалими, що з цього року все  обладнання Greco group буде випускатися з нею. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ