Овочі-Ягоди-Сад

Екологізоване яблуко

Екологізоване яблуко

Аби отримати в інтенсивному саду екологічно чисті товарні яблука, хімічні пестициди застосовують лише на початку вегетації, після цвітіння переходять на біологізовану систему захисту.

 

Нині виробництво плодової продукції є одним із найрозвинутіших серед інших аграрних напрямків. Вітчизняні садівники уміло перейняли сучасні технології у країнах, де вони розвинені, й за короткий час перетворили галузь у перспективну. Сприятливі для плодових культур кліматичні умови і унікальний смак самих плодів відкривають перед українським садівництвом широку перспективу експорту на заможні ринки. Одним з найважливіших елементів технології виробництва плодів є захист насаджень від шкідників і хвороб — ідеться не лише про товарні якості плодів, а й про стабільну продуктивність насаджень.

 

Нині, унаслідок інтенсифікації садівництва, захист насаджень базується на максимальному застосуванні хімічних засобів. Утім, у захисті промислового саду варто прагнути до екологізації — це зробить отримані плоди безпечнішими для споживача, а самі шкідливі організми не так швидко звикатимуть до дії того чи іншого пестициду. Як екологізувати вирощування? Застосовувати біологічні методи. Передусім не нехтувати можливістю зменшення популяції шкідливих комах за рахунок їх природних ворогів — комах-ентомофагів. Щоб цього досягти, слід застосовувати у саду безпечні для корисних комах хімічні засоби. Ще один шлях — штучне заселення саду популяціями корисних мікроорганізмів — грибів та бактерій. Третім напрямком є застосування ферментів та інших сполук, які  продукують деякі мікроорганізми. У комплексі, разом з обдуманим застосуванням якісних хімічних пестицидів, це підвищить безпечність харчових продуктів — фруктів, керувати здоров’ям інтенсивних насаджень стане легше. Біологічні препарати мають низку переваг над хімічними пестицидами — вони діють вибірково, безпечні для ентомофагів, комах-запилювачів та теплокровних тварин, ймовірність, що шкідник чи збудник хвороби сформують до них резистентність, мала. Біопрепарати безпечні для людей і тварин та не погіршують смак плодів, термін очікування після обробітків біопрепаратами короткий, і тому їх можна застосовувати безпосередньо перед збиранням врожаю. Величезною перевагою біопрепаратів є те, що унаслідок їх застосування у плодах (продукції) та у довкіллі не накопичуються токсичні речовини. Останній аргумент у дискусіях щодо органічного (біологічного, екологічного) та традиційного хімічного захисту сільгоспкультур звучить найчастіше. І саме щодо нього в агровиробників виникає найбільше сумнівів. Більшістю вони виправдані. Порівняно з хімічними, біологічні препарати менш ефективні й діють повільніше. Недоліком є й те, що ефективність біозасобів може знижуватись унаслідок несприятливих погодних умов: дощів, низької або високої температури, дії ультрафіолетового випромінювання тощо.

 

Утім, біозасоби усе одно слід застосовувати — за цією технологією майбутнє, і чим швидше ми її опануємо, хоча б і у формі інтегрованих до традиційного захисту фрагментів, — тим стійкішими будемо у конкурентній боротьбі.

 

Рекомендації з аплікації

 

Боротьбу зі шкідниками у саду яблуні слід починати у березні, коли середньодобова температура підніметься вище +4 °С. У цей період використовуються хімічні препарати, адже через низьку середньодобову температуру активність мікроорганізмів, що входять до складу біопрепаратів, незначна. Обираючи інсектицид/акарицид, слід зважати на механізм його дії й токсикологічні властивості.

 

Пріоритет надається низькотоксичним препаратам із невисокими нормами внесення.

 

Обробіток №1. Перше захисне обприскування виконують у фенофазу набухання бруньок, застосовуючи препарати на основі мінеральних або рослинних олій. Метою цього обробітку є знищення зимуючих стадій шкідників. Зокрема, ефективним є обприскування саду 4%-м розчином препарату що містить 76% індустріальної оливи — це знищить 95−98% личинок щитівок, яєць кліща, попелиці, листоблішки тощо.>>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ