Агромаркет

Екологічний конкурент

Екологічний конкурент

Льон має всі шанси стати вагомою культурою в сівозміні українських агропідприємств.

Тренд «здорове харчування» як складова здорового способу життя стає дедалі потужнішим.  Відтак зростає й значимість цілої низки сільгоспкультур, як, наприклад, чіа, кіноа, льон.

Переваги

Нині під льоном у США – понад 1,5 млн.га, в Канаді й Індії – більш ніж по 1 млн.га. Україна, де свого часу льонарство було дуже розвинене, має всі шанси на повну скористатися своїм потенціалом у виробництві льону, тим паче, що природньо-кліматичні умови дозволяють вирощуваному в Україні льону бути більш екологічним і мати конкурентні переваги на світовому ринку. Навіть за відносно малого валового збору олійного льону Україна експортує його в Бельгію, Польщу, Литву, Німеччину, Італію (і за обсягами цього експорту посідає 7 місце в світі).

Власне, сіяти льону в Україні стали більше (рис.1). Якщо в минулі десятиліття наші співвітчизники надавали перевагу льону-довгунцю, який вирощували передусім на волокно, то тепер — олійному льону. Він прибутковий, безвідходний (олійність 45-50%, можлива врожайность 2,0-2,7 т/га) (рис.2).

Насіння льону містять велику кількість антихолестеринового жиророзчинного вітаміну F (46%), у складі якого кілька ненасичених жирних кислот — омега-3, омега-6 і омега-9. Вітамін F (до речі, дуже умовна назва) виводить «поганий» холестерин із судин, укріплює їхні стінки, поліпшує кровообіг, нормалізує артеріальний тиск і пульс. А тому льон корисний при атеросклерозі, хворобах серцево-судинної системи, гіпертонії, цукровому діабеті, бронхіальній астмі. Він також допомогає знизити, нормалізувати вагу й обмін речовин сприяє профілактиці імунодефіцитних та онкологічних недуг, а також запобігає остеохондрозу й ревматоїдним хворобам, оскільки нормалізує живлення тканин. Насіння цієї культури містить вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К, РР, холин, мікроелементи калію, кальцію, магнію, натрію, заліза, фосфору, марганцю, міді, селену, цинку, а такок білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, велику кількість слизу, ферменти, глікозид лінамарин. Теоретично й експериментально доведено доречність використання лляного борошна для підвищення харчової цінності хліба.

Агротехнологія

Серед переваг агротехнології вирощування оійного льону – можливість вирощування у різних природно-кліматичних умовах. Ця культура «не вередлива» до грунтів і посухостійка, оскільки коренева система росте угиб протягом усього не надто тривалого періоду вегетації. Має високу стійкість до осипання й вилягання.

Із грунту олійний льон виносить на 1 т насіння 55-65 кг азоту, 40-45 кг калію й 10-15 кг фосфору. Найкращі попередники – озимі зернові, бобові, баштанні, після них поле чисте від бур’янів. Глибина загортання 3-4 см. Сіяти одночасно з ранніми зерновими. Проростає за +6°С. Добре проростає за +10-12°С. Витримує заморозки – 3-4°С, за -7°С гине. Норма висіву – 4-5 млн.шт. (40-45 кг/га). Необхідне коткування (100% поглинання вологи). Оптимальна температура для росту й розвитку +16-17°С. За 30-35°С проростання зупиняється. Транспіраційний коефіцієнт може змінюватися від 690 (за вологості грунту 80%) до 340 (за вологості 40%). Сім’янка, проростаючи, поглинає вологу в тій кількості, що дорівнює її масі. Олійний льон – культура раннього висіву, її сіють одразу після ранніх зернових. Міжряддя – 15 см; 7,5 см.

Неабияку роль у підвитщенні продуктивності олійного льону відіграє позакоренева підгодівля.

Що ж до передпосівної підготовки насіння, то нині це можна зробити набагато якісніше, ніж передбачено наявними вимогами (таб. 1).

  

Таблиця №1. Допустимі вимоги до насіння льону

1 класс

До 0,5% фузаріоз

До 15% інші хвороби

Чстота вище 90%

Волога 12%

2 класс

До 2% фузаріоз

До 30% інші хвороби

Очищення за щадною пофракційною технологією забезпечує чистоту 99,5-100%, а сепарація за щільністю на пневмовібростолі відділяє уражене насіння від здорового.

Очищення

Замовник привіз нам льон, що не проходив первинне очищення (з-під комбайна). Це добре, бо з нашого досвіду, первинне очищення травмує насіння. Якщо з ураженим насінням очишення й калібрування на нашому обладнанні здатне впоратися, то насіння з мінітравмами відділити неможливо.

Отже, на перший очищувальний калібратор було установлено сита Фадєєва з розміром щілин гексагональної форми .

Через такі сита пройшов увесь льон і сміття, що було менше за отвори. У результаті плоскопаралельного коливання зійшло й тонке довге сміття.

На наступному очищувальному калібраторі було встановлено сита Фадєєва зі щілинами гексагональної форми .

Через це сита пройшло все дрібне сміття, а льон з якоюсь часткою домішок зійшов на наступний калібратор. На ньому було встановлено решето Фадєєва з розмерім на проходження 1,7 мм. 

Саме на цьому решеті насіння льону повернулися, примірялися товщиною й пройшли, а більше за 1,7 мм сміття зійшло. Для остаточного очищення й виділення найтяжчих насінин льон скерували на пневмовібростіл. Схема технології з відповідними фото – на рис 6. 

 
 

Фінальний етап підготовки насіння — передпосівна обробка. Це потрібно робити не пізніше, ніж за два тижні до сівби, з додаванням мікроелементів (борна кислота 1,0-1,5 кг/т, сульфат міді 1-2 кг/т, молібденовокислий амоній і сірчанокислий цинк по 2 кг/т). Протруювання: флутріафол, 25 гл у суміші з тіабендазолом, 25 г/л; кабоксил, 200 г/л з тираном, 200 г/л; флудіоксонил, 25 г/л).

Безсумнівно, льон має всі шанси стати вагомою культурою в сівозміні українських агропідприємств. А щадна пофракційна технологія сприятиме належній передпосівній підготовці його насіння.

Леонід Фадєєв, к.т.н., доцент

газета “АгроМаркет”, травень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ