Тваринництво

Ефективно та прибутково

Ефективно та прибутково
Ефективно та прибутково

Про програму, яка має допомогти фермерам працювати в напрямі ефективного, прибуткового та сталого сільського господарства.

 

Сьогодні фермери продовжують досягати успіхів у виробництві якісних продуктів харчування, але в них є серйозна можливість знизити рівень забруднення навколишнього середовища шкідливими газами.

 

Наприклад, ірландський уряд установив межу щодо скорочення викидів від сільського господарства на 50% до 2050 року, у той час як уряд Великобританії за законом зобов’язав скоротити викиди парникових газів у сільському господарстві на 80% від рівня 1990 року до 2050 року, до того ж планується скорочення на 11% до 2020 року. Незважаючи на збільшення витрат, виробництво має рости, щоб задовольнити вимоги споживача, а бізнес має залишатися прибутковим.

 

Інформація про викиди парникових газів часто змінювалася протягом останнього десятиліття. Спочатку її розглядали як додаткові обмеження для виробників, але сьогодні її сприймають як зло, з яким треба справлятися для більш ефективного ведення молочного виробництва.

 

Проте, крім просто досягнення більш низьких викидів парникових газів у виробництві молока, є ще маса позитивних моментів.

 

Підвищення ефективності

 

У той час, як споживач і ЗМІ схильні розглядати збільшення молочної продуктивності як негативний параметр по негативному впливу на навколишнє середовище, сьогодні вперше виробники молочних продуктів почали усвідомлювати, що для досягнення більшої ефективності на рівні ферми абсолютною вимогою є одночасне зниження впливу на навколишнє середовище та поліпшення прибутковості ферми.

 

Дійсно, численні інновації, реалізовані протягом останніх 50 років, уже допомогли молочним фермерам зменшити вплив на навколишнє середовище, допомагаючи отримувати більше з меншими витратами.

 

У результаті кожен літр молока нині виробляється з використанням на 90% меншої кількості землі, на 65% меншого обсягу води, на 75% менше виходить гною, на 63% менше викидів вуглекислого газу порівняно з 1944 роком.

 

Ефективність виробництва, а також окремі її параметри, украй важливі для досягнення рівня високого рівня рентабельності та прибутку на фермі.

 

Сьогодні стало зрозумілим, що впровадження новітніх досягнень у сфери збільшення рентабельності мають бути зроблені з урахуванням зниження викидів парникових газів. Іншими словами, турбота про охорону навколишнього середовища не повинна збільшувати витрати, це безпрограшний варіант як для споживачів, так і виробників. Тепер завдання полягає у виявленні тих параметрів на фермі, які можуть генерувати збільшення прибутку за одночасного зниження кількості шкідливих газів.

 

 

Три основні фактори

 

Принципові моменти в зменшенні викидів парникових газів у виробництві молока на фермі можна розділити на три головні фактори: надої, системи годівлі та частина виробничого циклу, протягом якого молочна корова є непродуктивною.

 

Система годівлі має вирішальне значення, оскільки вона включає інгредієнти раціонів корів, а також як ці інгредієнти були отримані: наприклад, на фермі (у разі вирощування своїх кормів), із комбікормового заводу або в результаті імпорту (як у разі застосування концентратів).

 

Очевидно, що як різні культури вимагають різних методів вирощування (наприклад, добрив і обладнання), так і застосування різних інгредієнтів у раціонах лактуючих корів впливає на кількість парникових газів.

 

Таким чином, типові кормові інгредієнти й корми можна оцінювати по їх потенціалу щодо глобального потепління на основі того, як їх виробляють й обробляють, звідки й куди транспортують, а також як потім використовують землю після їх вирощування.

 

Скорочення кількості непродуктивних днів життя корови також призводить до зниження викидів вуглекислого газу, бо це впливає на показник — кількість CO2 у виробництві літра молока.

 

Таким чином, основні показники продуктивності, які впливають на структуру стада, наприклад, відсоток його вибракування, вік першого отелення й інтервал між отеленнями, можуть серйозно скоротити або істотно збільшити кількість викидів вуглецю на молочній фермі.

 

Досить очевидно, що ті самі параметри можуть безпосередньо впливати на фінансовий стан ферми. Іноді фермерам важко оцінити, скільки вони можуть інвестувати в програми годівлі на фермі, оскільки фінансовий результат не завжди легко вирахувати.

 

Великою проблемою для виробників молока стане оцінка головних завдань і дій на фермі. Іншими словами, яким чином режим годування впливає не тільки на надої, а й на викиди парникових газів? Або як впливає зниження вибракування в стаді на прибуток від кожної корови? Які параметри на фермі надають саме виражений вплив на кількість парникових газів, а також на показник прибутковості ферми?

 

Програма ЕПП

 

Щоб допомогти фермерам працювати в напрямі ефективного, прибуткового та сталого сільського господарства на ринку було запроваджено програму EPS (Efficiency, Profitability, Sustainability — ефективність, прибутковість, стійкість), яка призначена для фермерів, що хочуть підвищити ефективність виробництва із застосуванням низки інноваційних інструментів.

 

Ця недавно розроблена комп’ютерна програма, частина програми EPS, яка може прогнозувати збільшення прибутку, а також зниження впливу на навколишнє середовище в рамках окремої молочної ферми.

 

Програма EPS допомагає фермерам стати більш прибутковими завдяки поліпшенню ефективності виробництва за одночасного зниження викидів вуглекислого газу в атмосферу.

 

Це дає змогу фермерам оцінити потенційні наслідки окремих змін у змісті й технологіях на фермі, які впливають на основні показники ефективності бізнесу: прибутковість і стійкість.

 

Параметрами, на які можна швидко й ефективно впливати, є корми та система годування. Обираючи кормові інгредієнти з більш низьким значенням показника глобального потепління (наприклад, корми місцевого виробництва, а не імпортні кормові інгредієнти), фермери можуть значно знизити кількість викидів парникових газів.

 

Параметри продуктивності

 

Поєднання найпрогресивніших стратегій годівлі з одночасним упровадженням найкращих практик менеджменту на фермі показало себе найефективнішим способом підвищення ефективності виробництва, збільшення доходів від однієї корови, а також зниження кількості парникових газів.

 

Спостерігається поліпшення основних параметрів продуктивності в разі впровадження інноваційних кормових рішень, разом зі змінами в системі менеджменту, що, за прогнозами, дозволить скоротити кількість вуглекислого газу на 146 г СО2/л молока. Це є загальним зниженням на 131 т вуглецевого еквіваленту на 9000 кг молока в стаді розміром 100 корів за одночасного збільшення прибутку на корову на 262 євро, що демонструє одночасне поліпшення прибутковості та зниження негативного впливу на навколишнє середовище.

 

Оцінка на фермі

 

Після запровадження інструменту може слідувати оцінка дій на фермі, а також сучасний аналіз корму із застосуванням нової системи ферментації in vitro.

 

Ці ексклюзивні технології дозволять робити точні прогнози щодо викидів метану та СО2, послуговуватися стратегіями їх зниження, а також оцінювати очікувані поліпшення продуктивності завдяки ефективному застосуванню кормових стратегій і технологій екологічних рішень.

 

Незважаючи на те, що ці технології раніше розглядалися скептично, інноваційні інструменти та кормові рішення тепер дозволяють фермерам досягти оптимальної ефективності, збільшити прибутковість ферми за мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище молочних ферм.

 

 

Сільвія Ендрю, технічний менеджер по жуйних тваринах, компанія «Оллтек»

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в газеті The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на газету The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ