Агромаркет

Ефективний універсал

Ефективний універсал

Головні функціональні можливості високошвидкісного посівного комплексу Espro від KUHN українські агровиробники вже оцінили в роботі.

 

Ті господарства, що випробували цей посівний комплекс у полях, на практиці пересвідчилися: врожайність на засіяних ним площах приблизно на 10% вища, сходи значно рівніші й однорідніші, а загалом у конструкції все продумано до найдрібніших деталей. Надсучасний комплекс Espro — з міжряддям 15 см, захватом до 8 м й обсягом бункера від 2500 до 5500 л — помітно вирізняється серед розмаїття висівної техніки компанії KUHN у представленому сегменті.

 

На раму машини встановлено сталевий бункер, який у версії RC (для Espro 6000) розділено на дві частини — для насіння (40%) і добрив (60%). Усередині місткості є два датчики контролю наповнення, що налаштовуються з кабіни трактора відповідно до розміру насіння навіть за заповненого бункера.

 

Вбудована в комплекс система Power Beyond дає змогу машині самостійно керувати продуктивністю оливного насоса трактора, зокрема, вимикати його під час роботи в полі й запускати на розворотах.

 

Espro оснащено котушковим дозувальним механізмом з електроприводом, що забезпечує норму 1–430 кг/га. У зоні розподілення є клапани ручного керування, що розташовані на виходах розподільних головок. Тож коли є потреба розширити міжряддя більше ніж на 15 см, висівні ряди швидко перекриваються без застосування інструментів, зняття кришки головки чи встановлення заглушок. Потік висівного матеріалу в насіннєпроводах контролюють датчики.

 

Першим рядом робочих органів може виступати вирівнювальний шинний коток або дві пари слідорозпушувачів. Виготовлені з поверхнево загартованої сталі, вони мають високий ресурс (гнучкість внутрішніх шарів + міцність зовнішніх). Кріплення, що з’єднують робочі органи з рамою, дозволяють гідросистемі швидко прибирати їх під час розворотів.

 

Передпосівний обробіток ґрунту здійснюють два ряди вирізних сферичних дисків діаметром 460 мм. Великі вирізи сприяють ефективному подрібненню та перемішуванню рослинних решток із ґрунтом, а сферична форма — якості роботи у важких умовах, зокрема, на глинистих ґрунтах. Підшипники дисків є герметичними й забезпечені оливою на весь строк експлуатації. Робочі органи дискової борони розміщено парами на стійках, що змонтовані на рами Х-подібного профілю в комплекті з поліуретановими демпферами. Така конструкція та матеріал демпферів забезпечують велику амплітуду відхилень дисків, швидке відновлення налаштованого положення глибини підготовки ґрунту для сівби та майже втричі більший строк експлуатації поліуретанових демпферів, порівнюючи з гумовими.

 

Після роботи дисків у моделі RC однодискові сошники, розташовані на відстані 30 см один від одного, вносять добрива точно між лініями висіву насіння. Сошники регулюються за глибиною.

 

Серед ґрунтообробних агрегатів Espro вирізняє лінія притискних шинних котків діаметром 900 мм, кожен із яких ущільнює ґрунт перед двома висівними елементами. Робочі органи встановлено зі зміщенням 200 мм, завдяки чому вдається досягти меншого спротиву машини й запобігти виникненню «ефекту бульдозера». Протектори котків мають різкий квадратний профіль, що сприяє рівномірному ущільненню шириною колеса. Цікаво, що для свого діаметра котки є доволі вузькими — 210 мм. Це дозволило розмістити шини з проміжком 85 мм, що поліпшило пропускну здатність, а також посприяло формуванню більшої зони ефективного проникнення вологи та повітря.

 

Зона висіву починається із секцій CrossFlex. Сошники, як і диски підготовки ґрунту під сівбу, також кріпляться до рами Х-подібного профілю через поліуретанові демпфери, що продукують постійний тиск. Навантаження та робоча глибина встановлені гідравлічно на кожній секції. Діаметр дисків V-подібних сошників — 350 мм. Один із дисків винесено на 45 мм уперед відносно другого. Це сприяє легшому проникненню в ґрунт і стабільному ходу. Цікаво, що вихідний патрубок насіннєпроводу встановлено перед підшипником дисків — диски підхоплюють насіння та подають його в борозну, яку загортають колеса діаметром 310 мм. Завершують обробіток установлені на пружинних смугах штригельні борінки, які притрушують ущільнені смуги ґрунту за сошниками для збереження вологи.

 

Керувати комплексом можна через сенсорні термінали VT 50 «ISO KUHN», або ISOBUS-сумісний CCI 200. Espro працює на швидкості 7–17 км/год, потребує 35 к. с. на 1 м захвату й агрегатується з тракторами потужністю від 74/147 до 270/350 і 294/400 (Espro 8000) кВт/к. с. Агрегат призначено для сівби як дрібнонасінних культур, таких як ріпак чи мак, так і повної групи ранніх зернових, передусім пшениці та ячменю. Всі моделі Espro на 1–2 т легші, ніж подібні агрегати інших брендів (тому можуть раніше заходити в поле). Також конструкцією передбачено мінімум точок змащення й обслуговування. Зручність цього універсального інструменту одноголосно визнають усі, хто мав змогу випробувати його в роботі.

 

 

газета “АгроМаркет”, травень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ