Овочі-Ягоди-Сад

Підприємець на Київщині займається вирощуванням цибулі порею. Урожай становить 30 т/га

Цибуля порей із розсади

Цибуля порей із розсади

Підприємець Ігор Микицей із села Копачів Обухівського району на Київщині займається вирощуванням цибулі порею на продаж. Урожай становить 30 т/га.

Понад десять років підприємець Ігор Микицей має в сівозміні порей, тож добре знає тонкощі агротехніки й проблеми збуту продукції. Цибулю порей виробник вирощує на площі 3 га, з них під ранніми сортами й гібридами — 1,2 га.

Торік на перше грудня ціна на цибулю порей становила 30 гривень за кіло.

Продукцію продають у продуктові супермаркети Києва. Щотижня торговельні мережі купують тонну цього товару. Крім того, порей також продають на ринках та через інші канали збуту. 

ОБРОБІТОК ҐРУНТУ

Основний обробіток ґрунту проводять навесні. Розпочинають із внесення добрив, потім –– оранка на глибину 25–27 см. Для живлення підприємець використовує комплексні добрива Yara.

Для порею на полі нарізають гряди спеціально сконструйованим пристроєм.

СОРТИ Й ГІБРИДИ

— Ми вирощували різні сорти та гібриди цибулі порею, — стверджує підприємець. — Є такі гібриди, що скільки рослину не підгортай ґрунтом, а красивої вибіленої ніжки не отримаєш. Зараз вирощуємо лише ті сорти й гібриди, які дають якісну продукцію.

Вирощують ранній сорт Колумбус та ранній гібрид Джампер F1 від Bejo, середньопізній сорт Порбелла від Nickerson Zwaan.

Сорт Колумбус має зелене листя і формує довгу ніжку. Він інтенсивно росте, стійкий до різких перепадів температури повітря та низки хвороб. Високоврожайний, продається гарно.

Виробнику подобається гібрид Джампер F1, оскільки він не потребує підгортання. У нього одночасно наростають темно-зелені листки й формується біла ніжка. Із часом листя стає потужним і закриває ніжку. Єдиний нюанс: насіння цього гібрида коштує вчетверо дорожче, ніж насіння інших гібридів.

У сорту Порбелла листки наростають насиченого темно-зеленого кольору, із сильним восковим нальотом, у довжину — до 60 см. Ніжка в діаметрі має 5–7 см, з високою товарністю. Цей гібрид придатний для тривалого зберігання до січня-лютого.

Посіви цибулі порею

ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ

Розсаду порею вирощують у плівковій теплиці площею 700 м2. Теплицю опалюють саморобною піччю шахтного типу, яка працює на дровах.

Раніше для вирощування розсади порею використовували касети на 260 чарунок. Їх наповнювали торфосумішшю і розкладали по одній насінині в чарунку. Але не кожна насінина дає сходи, тому вирощувати розсаду таким способом доволі ризиковано.

Нині для вирощування розсади цибулі порею використовують касети на 160 чарунок польського виробництва. Їх наповнюють прибалтійською торфосумішшю Домофлор Мікс. Насіння порею сіють у касети 25-го січня. У кожну чарунку кладуть чотири або п’ять насінин. Температуру повітря в теплиці контролюють, щоб вона не опускалася нижче 27 °С і не піднімалася вище 30 °С, оскільки це впливає на появу сходів.

— Торік ми провели експеримент із пікіруванням сіянців, — ділиться власним досвідом Ігор Микицей. — Взяли касету на 160 чарунок, де по чотири рослини в кожній чарунці, й розпікірували по одному сіянцю в чарунку в 10 касет на 260 чарунок. Під час пересаджування рослин кожен сіянець обережно виймали з чарунки, укорочували йому корінці та листки. У такому вигляді рослини висаджували в чарунку касети й поміщали в теплицю. В умовах теплиці розпікірувані сіянці швидше приживаються. Цей спосіб отримання розсади мені сподобався. Хоча вирощування розсади обходиться дорожче, продукцію можна продавати раніше на два тижні (у перших числах серпня). У цьому році планую розпікірувати сіянці цибулі порею у 500 касет на 260 чарунок.

 Розсаду порею у віці 60 днів із 4–5-ма листками підготовляють до висаджування в поле. Касети з рослинами ставлять на лотки, за допомогою газонокосарки підрізають листки. Цей досвід підприємець перейняв у Голландії. Касети помірно зволожують теплою водою, щоб легко було виймати рослини. У розсади підрізають корінці, залишають довжину не більше 2–3 см та листки, щоб зменшити транспірацію (випаровування води рослинами). Гарно приживається розсада порею, коли в рослин двічі підрізати листки. У такому вигляді її висаджують у поле.

ВИСАДЖУВАННЯ РОЗСАДИ

Розсаду висаджують у поле за такою схемою посадки: відстань між рослинами на гряді –– 12–15 см, міжряддя — 40 см. Лунки копають за допомогою саморобного металевого кілочка. У зону рядка кладуть крапельну стрічку, перед посадкою порею ґрунт гарно проливають. Потім полив вимикають, щоб верхній шар ґрунту підсох. У кожну лунку кладуть по одній рослині. Щільність посадки становить від 200 до 250 тис. рослин на один гектар.

ДОГЛЯД ЗА РОСЛИНАМИ

Проти бур’янів вносять післясходовий контактний гербіцид Гоал 2Е у дозі 0,3 л/га. Цей препарат гарно працює, коли в ґрунті є волога.

За вегетацію порей підгортають двічі. Перший раз рослини підгортають тоді, коли вони ще не сформували великої надземної маси. Другий раз –– у період інтенсивного наростання листкового апарату.

Мірою потреби посіви поливають. Воду для поливу беруть зі свердловини.

З крапельним поливом вносять водорозчинні комплексні добрива виробництва Yara.

Вважається, що цибуля порей більш стійка до ураження хворобами, ніж інші види цибуль. Водночас за повідомленнями вітчизняних науковців, в Україні на пореї часто трапляються сисні шкідники, наприклад тютюновий трипс. Зі шкідників великою небезпекою для цибулі порею може бути цибулева муха. В окремі роки спостерігається масове розмноження цибулевої листоблішки, хоча раніше цей шкідник траплявся рідко й особливої небезпеки не становив. Із хвороб на пореї в Україні виявляли борошнисту росу й альтернаріоз. Крім того, цибуля-порей може пошкоджуватися тими самими шкідливими організмами, що й інші цибулеві рослини.

У господарстві Ігоря Микицея за потреби боротьби з хворобами посіви порею обробляють фунгіцидами. Проти цибулевої мухи порей один раз або двічі обприскують інсектицидом Енжіо 247 SC.

ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ

Цибулю порей починають збирати тоді, коли ніжка в діаметрі перевищить 2 см. Рослини підкопують саморобним підкопувачем, потім їх витягують вручну із ґрунту.

На продаж у ранньої цибулі порею обрізують корінці, не пошкоджуючи денця, знімають лише один листок, ніжку миють, щоб очистити від решток ґрунту. Візуально оглядають рослину, щоб вона була свіжою (без ознак підсихання листків), без шкідників та слідів їхніх пошкоджень, без ознак утворення квітконоса, з нормальною вологістю поверхні, без стороннього запаху. У такому вигляді цибулю порей кладуть у пластмасові ящики розміром 50 × 40 см, у висоту — 23 см. Наповнені ящики зносять у причіп вантажівки і перевозять до холодильної камери.

Порей збирають тоді, коли ніжка в діаметрі перевищить 2 см

Торік за рахунок того, що розсаду посадили рідше, почали раніше копати ранню цибулю на продаж. Період збирання у неї був тривалим, але якість продукції отримали гарну.

 — Ранню цибулю порей у великій кількості невигідно вирощувати, — розповідає Ігор Микицей. — На внутрішньому ринку її багато продається. Зазвичай там, де пропозиція перевищує попит, немає доброї ціни. Крім того, у ранніх сортів та гібридів є один недолік: якщо вчасно зібраний урожай не продати, то він швидко втрачає товарний вигляд, структура ніжки стає рихлою.

Торік були ранні приморозки на поверхні ґрунту, тож підприємець не встиг повністю викопати врожай порею до настання мінусових температур. Приморожені рослини важко копати, але за температури повітря 0–2 °С вони гарно розмерзаються.

ЗБЕРІГАННЯ

Восени для подовження терміну зберігання порею на викопаних рослинах залишають корінці довжиною 2–3 см. Потім цибулю порей кладуть у пластмасові ящики, мірою наповнення ящики вантажать у причіп трактора і перевозять до теплиці. Із ящиків рослини виймають, корені заглиблюють у пісок та зволожують за допомогою крапельного поливу. Щоб уникнути передчасного загнивання корінців, порей поливають помірно. Рослини накривають спанбондом. Температуру повітря під спанбондом контролюють за допомогою термометра. Оптимальна температура повітря для короткочасного зберігання цибулі порею має становити не більше 1 °С і не нижче мінус 2 °С. На продаж у примороженої цибулі обрізують корінці та знімають більше листків.

ДОВІДКА

ПОРЕЙ У СВІТІ

Цибуля порей походить із Центральної Азії, дикорослі форми були знайдені в степах. Звідти цей вид поширився в східні країни Середземномор’я, де він росте в природних умовах. Дехто вважає Середземномор’я первинним центром походження порею. Майже одночасно він був відкритий на Закавказзі, в Ірані та Іраку.

Нині порей вважається популярною культурою в країнах Західної Європи. У світі найбільшими виробниками порею є Бельгія, Франція, Голландія, Іспанія, у значних масштабах порей вирощує Великобританія, Єгипет і країни Близького Сходу. У Бельгії на одну людину на рік виробляється 10 кг цибулі порею, у Франції — 6 кг.

В Україні порей вирощують у різних регіонах, за популярністю він поступається лише ріпчастій цибулі та часнику. Найцінніша частина порею — вибілена ніжка. Смак у нього більш м’який та ніжний, ніж у цибулі ріпчастої.

У зв’язку з тим, що цибуля порей росте в різних ґрунтово-кліматичних зонах, виникли її різні форми. Цибуля порей має літні сорти, з більш довгою і тонкою ніжкою (у діаметрі 1,0–1,5 см). Вони дозрівають за 130–150 діб. Зимові сорти мають коротку, але товщу ніжку (у діаметрі до 3,0 см і більше), зберігаються вони найкраще. Дозрівають зимові сорти за 180 діб і довше.

На північно-східному узбережжі Середземного моря зустрічаються форми порею з товстим розлогим листям і короткою ніжкою, в південно-західних районах узбережжя — форми із сильно розвиненим несправжнім стеблом і спрямованим вгору листям. У країнах з континентальним кліматом, в Ірані та Афганістані, порей росте з коротким несправжнім стеблом. На Кавказі поширені місцеві форми порею: зангеланський, кявар, прасіт, їх вирощують здебільшого на ранню зелень. Вони нагадують зелену цибулю середньої смуги.

ІСПАНСЬКИЙ КАЛЬСОТ

В Іспанії поширений місцевий різновид цибулі порею під назвою кальсот. Цей різновид має довгу вибілену ніжку, яка на смак приємно-солодкувата. На каталонських землях цибулю кальсот вирощують із жовтня по квітень, оскільки вона не витримує іспанської спеки. Молодий каталонський порей має найкращу якість наприкінці січня. Щороку поблизу каталонського міста Вальс проходить цибулевий гастрономічний фестиваль Кальсотада. Під час свята цибулю кальсот запікають, обсмажують, її додають до різних страв. Причому каталонці вважають, що цибулю порей можна смачно обсмажити тільки на сухій виноградній лозі, яку після збирання врожаю запасають на зиму спеціально для цієї мети. Організатори заходу пригощають гостей та місцевих мешканців традиційними стравами. Також подумали про людей, які не дуже люблять народні гуляння. Під час фестивалю в місті продають упаковки із запеченим кальсотом. Місцевий сорт цибулі порею цілком заслужено отримав офіційну назву Calcot de Vails (Кальсот де Вальс).

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ