Тваринництво

Холін потрібен для кращого метаболізму в організмі птиці та її активного зростання

Незамінний компонент у годівлі

Незамінний компонент у годівлі

Холін потрібен для протікання основних обмінних процесів в організмі птиці та є незамінним у забезпеченні її активного зростання.

Значення холіну як незамінного компонента в годівлі було визнано тільки в 1930-х роках минулого століття. Сьогодні завдяки численим дослідженням установлено, що холін (або вітамін В4) необхідний для формування життєво важливих для організму речовин, перетворення жиру й нормального перебігу багатьох метаболічних реакцій. Основною формою задоволення потреби тварин і птиці у вітаміні В4 є холіну хлорид. 

Холін у формі холіну хлориду й інших солей (цитрат) визнано абсолютно безпечним. Так, у Європейському Союзі холіну хлорид зареєстрований безстроково для всіх видів тварин і птиці як нутритивна кормова добавка; до того ж максимально допустимий рівень умісту холіну хлориду в кормах не вказується (EFSA, 2011). 

Поширення 

Стандартний уміст холіну в більшості рослинних інгредієнтів корму наводиться в таблицях поживності кормів. Проте вміст холіну в рослинній сировині може значно варіювати залежно від різних чинників: сорту рослини, клімату, де вона зростала, ґрунту, місцевості, типу добрива тощо. Багаті джерела холіну — це побічні продукти тваринництва, сухі кормові дріжджі й деякі види шротів і макух. Холін із соєвого шроту засвоюється на 60–70%, із зернових — меншою мірою, а холін із ріпакового шроту — тільки на 25%. Холін в організмі може синтезуватися з метіоніну внаслідок метаболічних процесів за умови достатнього вмісту в кормах фолієвої кислоти та вітаміну В12. Проте здебільшого цієї кількості недостатньо для задоволення потреби в цьому вітаміні. 

Фізіологічне значення 

Холін є донором метилової групи (СН3). Так звані «лабільні метилові групи» дуже потрібні для формування життєво важливих для організму речовин, наприклад, креатину й адреналіну, а також для перетворення жиру й інших метаболічних реакціях. Більш того, холін виступає як структурний елемент у живих клітинах і у цій функції не може бути замінений ні на бетаїн, ні на метіонін.  Серед іншого холін служить як структурний елемент: 

• ацетилхоліну, що виконує важливу функцію передання стимулів нервової системи (нейромедіатор); 

• лецитину (фосфатидилхоліну). Лецитин — важлива складова клітинних мембран; 

• керамідів, що є в тканинах мозку. Порушення ферментного синтезу або розпаду цих структурних елементів призводить до порушення метаболізму. 

Забезпечення холіном має бути гарантовано синтезом холіну в організмі птиці та його додаванням у корм. 

Дефіцит холіну в організмі 

У годівлі птиці дефіцит холіну призводить до тяжких наслідків. Залежно від ступеня вітамінного дефіциту в курчат спостерігається пероз (викривлення ніг у результаті зсуву ахіллесового сухожилля), уповільнення росту й жирова дистрофія печінки. У несучок спостерігається зниження несучості, зменшення маси яєць і низька виводимість. 

Рідкий і сухий холіну хлорид 

Основною формою, що використовується в годівлі як джерело вітаміну В4, є холіну хлорид. Зазвичай застосовуються дві форми холіну хлориду — суха й рідка. Однак рідка форма має деякі переваги в порівнянні із сухою — наприклад, відсутність витрат на носій і процес створення сухої форми. Проте залежно від температури та вмісту кисню холіну хлорид у рідкій формі має корозійну активність змінної інтенсивності. Тільки деякі матеріали підходять для зберігання й обробки 75%-го розчину холіну хлориду (табл. 1–3). 

Таблиця 1. Характеристики 75%-го розчину холіну хлориду

Корозійна агресивність холіну хлориду підвищується разом із температурою та вмістом кисню. Розведений водою холіну хлорид є більш корозійно-агресивним, ніж матеріал із концентрацією 75%. Для установок для дозування холіну хлориду рекомендована високолегована, аустенітна хром-нікель-молібден-вміщувальна сталь (наприклад X 6 CrNiMoTi 17 12 2, матеріал №1,4571). 

Таблиця 2. Матеріали для зберігання і використання 75%-го розчину холіну хлориду

Хром-нікель-вміщувальна сталь без молібдену (наприклад, X 6 CrNiTi 18 10, матеріал №1,4541) — не стійка до корозії, бо безкисневий розчин холіну хлориду, що постачається, часто насичується киснем із повітря за переміщення в бак. За таких умов, а також після перевищення граничної температури відбувається місцева точкова й щілинна корозія високолегованої неіржавної сталі. Забруднення (наприклад, солі заліза або рештки тих речовин, що раніше заливали в тару) можуть також підвищити корозійну агресивність холіну хлориду. В цьому разі корозія також відбувається за температури, зазначеної в табл. 3. У цих випадках і за спорудження нових установок перевага надається пластику, укріпленому скловолокном. 

Таблиця 3. Рекомендації у використанні
високолегованих сталей

Пластик стійкий до точкової й щілинної корозії в кисневмісному і безкисневому холіну хлориді. Протягом багатьох років для зберігання холіну хлориду успішно використовується пластик. Зокрема, пластик, укріплений скловолокном (GSP), може бути використаний для різноманітних сполучень матеріалів, підібраних для певних індивідуальних випадків. Смола палатал типів А410 і А420 також придатна. Існують спеціальні гумові матеріали, що стійкі до розчину холіну хлориду 75% за температур до +70 °С. 

Сухий холіну хлорид у складі преміксів за різних умов може руйнувати вітаміни й ферменти. Через це небажано додавати холіну хлорид у висококонцентровані вітамінні суміші. В разі введення холіну хлориду така суміш не може зберігатися понад 14 днів, а концентрація холіну хлориду не має перевищувати 10%. У разі преміксів, що перевищують 1%, уміст холіну хлориду може умовно доходити до 20%. Однак безпосереднє введення холін хлориду в кормові суміші дозволяє уникнути низки проблем з преміксами, тому і є рекомендованим. 

Євген Шастак, д-р аграрн. наук
BASF SE, відділ годівлі тварин (Лампертхайм, Німеччина)

журнал «Наше Птахівництво», листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/, належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ