Тваринництво

Запобігти кокцидіозу можливо використовуючи сучасні препарати і без додаткової «хіміотерапії»

Легко запобігти кокцидіозу

Легко запобігти кокцидіозу

В епоху активного фармацевтичного розквіту проблема кокцидіозу не втрачає актуальності, і запобігти їй можливо, використовуючи сучасні препарати, без додаткової «хіміотерапії».

Здається, що кокцидіоз курей завжди був і буде — так важко з ним боротися. Сьогодні випадки кокцидіозу зареєстровано у всіх країнах світу. Важко знайти хоча б одну птахоферму, де б не знали про це захворювання. 

Економічні збитки 

Збиток від кокцидіозу у світовому масштабі сьогодні обчислюється мільярдами доларів. Втрата прибутку складається зі зниження м’ясної та яєчної продуктивності, падежу молодняку, додаткових витрат на дезінфекцію приміщень й обладнання, а також трудових витрат.  

Втрати м’ясної продуктивності в курей становлять близько 270 г на бройлера, вихід курчат першої категорії знижується до 20%. У результаті захворювання кокцидіозом на 15–20% збільшуються витрати корму, за відсутності лікування у 80–90% випадків спостерігається загибель молодняку. Економічні збитки в бройлерному птахівництві від субклінічних кокцидіозів можуть досягати 70%, у яєчному, де практикується підлогове утримання молодняку, кокцидіоз також завдає значної шкоди, і це не тільки збільшений відхід курчат. За даними фахівців, у перехворілих на еймеріоз курей-несучок не лише на 10–80% зменшується несучість, а й затримується яйцекладка, порушується пігментація жовтка. 

Збудник хвороби 

Найпростіші паразити, які є збудниками кокцидіозу, розмножуються в кишковому тракті. Через це відбувається порушення цілісності слизової оболонки кишківника, погіршення травних процесів. Спостерігається втрата крові, зневоднення, підвищена чутливість до різних інфекцій.  

Щоб успішно боротися з кокцидіями, «ворога» потрібно знати в обличчя. Частина життєвого циклу кокцидій перебігає в організмі птиці (ендогенний розвиток), частина — у зовнішньому середовищі (екзогенний розвиток). Ендогенний розвиток завершується формуванням ооцист, які разом із послідом виділяються в зовнішнє середовище. Ооцисти мають овальну або круглу форму. Зовні ооциста вкрита двоабо тришаровою оболонкою, всередині є зигота, яка під впливом температури (оптимальна температура +18…+24 °С), за наявності кисню та вологості дозріває через 24–96 год, також вона дробиться на чотири спороцисти, кожна з яких дає початок двом спорозоїтам. Таким чином, спорозоїти мають два захисних бар’єри (оболонка спороцисти і оболонка ооцисти), що оберігають їх від шкідливих чинників зовнішнього середовища. Ооцисти (екзогенна форма) можуть тривалий час (за деякими даними понад рік) перебувати у зовнішньому середовищі, зберігаючи здатність заражати своїх господарів. Тварини й птиці заковтують ооцисти, під впливом панкреатичного соку в ооцистах і спороцистах розчиняються плазматичні пробки і спорозоїти виходять назовні і проникають в клітини кишківника. Кокцидії руйнують клітини господаря, і, оскільки вони швидко розмножуються, становлять серйозну небезпеку для тварин, у яких паразитують. Оболонка спори становить 50% об’єму всієї спори. Внутрішня і зовнішня оболонки спори відрізняються протеїновим складом, що ускладнює дію дезінфектанту. 

Рішення проти кокцидій 

Назва компанії Lysoform (Німеччина) давно стало синонімом слова «дезінфекція» в усьому світі. Її фахівці розробили дезінфектант потужної сили Альдовет КОК (Aldovet КОК) з урахуванням специфічної будови ооцист. Це високоефективний засіб для профілактичної та вимушеної дезінфекції і дезінвазії приміщень та обладнання. Має бактеріологічну, фунгіцидну та віруліцидну дії. Його особливість полягає в тому, що він за відносно короткий проміжок часу знищує постійні й ті, що розвиваються форми ендопаразитів, яйця нематод (аскрідій), ооцисти кокцидій. Препарат активно діє в широкому діапазоні температур і навіть за наявності фекалій і біоплівок. 

Альдовет КОК містить 250 г/кг хлоркрезолу, це рідина червоного кольору з характерним запахом, рН (2,5% р-ра) — 1. Така концентрація хлоркрезолу забезпечує ретельне зачищення приміщення проти ооцист і гельмінтів. 

Оскільки будова оболонки ооцисти складна й багатокомпонентна, більша частина дезінфектантів не може з ними впоратися. А хлоркрезол може! Хлоркрезол – це метил-заміщена похідна фенолу, ефективніша й менш токсична, ніж фенол, яка розчиняється в оліях та органічних розчинниках. Легко розчиняючись у ліпідах, молекули хлоркрезолу швидко проникають через оболонки мікробних клітин і насамперед порушують процеси всмоктування й виділення в мікробних клітинах, викликаючи руйнування оболонок мікробних клітин.

Порядок проведення дезінфекції 

Дезінфекція має проходити без присутності тварин. Приміщення й обладнання повинні бути попередньо очищені від бруду та органічних забруднень. Приміщення миють водою або з використанням мийних засобів, тип яких не впливає на подальшу дезінфекцію хлоркрезолом. 

Попередньо слід просушити приміщення, в іншому випадку при нанесенні дезінфектанту на вологу поверхню відбудеться його розведення водою, а отже, зменшиться діюча концентрація. Далі проводиться волога дезінфекція робочим розчином дезінфектанту (концентрація з урахуванням проблеми) й витримкою часу експозиції — згідно з інструкцією. Робочі концентрації препарату проти ооцист кокцидій — 2,0%/120 хв, яєць нематод і триматод — 2,5%/120 хв. Після закінчення дезінфекції слід змити залишки дезінфектанту й провітрити приміщення. 

Покращення здоров’я через годівлю 

Наступним етапом заходів, спрямованих на подолання кокцидіозу, є додавання в раціони спеціальної добавкимультисуміші (6-в-1) PERFORMER для годівлі тварин і птиці без антибіотиків, яка має потужну антибактеріальну й антикокцидіозну активність, а також є активним імунним стимулятором. PERFORMER — це натуральний фітогенний стимулятор росту. Фітокомпоненти, які входять до складу препарату високоактивні проти більшості видів патогенної мікрофлори, в тому числі стійкої стафілококової і стрептококової інфекції. Корвакрол і тимол, які входять до складу олії орегано (70–80% складу) є фенольними сполуками, які здатні руйнувати спорозоїту, проявляючи таким чином протикокцидійну дію. 

Матеріал надала компанія «Проаграр Україна» 

журнал «Наше Птахівництво», листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ