Овочі-Ягоди-Сад

29 вересня в Україні стартував грантовий конкурс «Сади для Перемоги»

Бери — й сади

Бери — й сади

29 вересня в Україні стартував грантовий конкурс «Сади для Перемоги», яка є спільною ініціативою Мінагрополітики України, проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), компанії «Укргазовидобування» та Благодійного фонду «МХП — громаді»

Для громад

Організацію конкурсу грантів «Сади для Перемоги» співзасновники ініціативи доручили проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що реалізує міжнародна консалтингова компанія Alinea International Ltd на території України за кошти канадського уряду. Мета ініціативи — забезпечення громадян України харчовими продуктами, вирощеними власноруч у скрутний для країни час, коли порушено логістичні ланцюжки та втрачено можливість отримувати продукцію з традиційно сільськогосподарських регіонів. Допомогу громадам проєкт SURGe став надавати ще в березні 2022 року, відразу після початку воєнних дій.

За словами Ірини Тушницької, виконавчого директора проєкту SURGe, пілотними стали п’ять громад у Полтавській, Черкаській та Івано-Франківській областях. У рамках ініціативи жителі громад, а також тимчасово переміщені особи змогли безоплатно отримати насіння, засоби захисту, добрива, автоклави для консервування для забезпечення овочами себе, соціальні заклади на території громади, а також передачі частини вирощеного на потреби ЗСУ. За бажанням овочі громадяни вирощували як на присадибних ділянках, так і на комунальних землях, спеціально відведених місцевими органами під ці цілі. Результати виявилися вдалими. На 7 тис. гектарів комунальної власності малі господарства станом на вересень зібрали понад 70 тис. тонн овочів, частину з яких законсервовано.

Благодійний фонд «МХП — громаді» за воєнний час передав 115 родинам насіннєвий матеріал овочевих культур і кришки для консервації. За іншими грантовими конкурсами від цього фонду підтримано 63 мікропідприємства з виробництва харчових продуктів і низка громад. «Укргазовидобування», розвиваючи соціальний напрям діяльності своєї компанії, співпрацює з 250 громадами.

На фото (зліва направо): Костянтин-Крістіан Круш, начальник відділу проєктів регіонального розвитку АТ «Укргазвидобування»; Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду «МХП — громаді»; Ірина Тушницька, виконавча директорка проєкту SURGe; Ігор Віштак, керівник департаменту Мінагрополітики України

Наразі всі ці компанії стали співзасновниками нової ініціативи — конкурсу грантів «Сади для Перемоги», що триватиме орієнтовно п’ять років. До участі запрошують жителів десяти областей: Сумської, Київської, Черкаської, Рівненської, Львівської, Івано-Франківської, Хмельницької, Дніпропетровської, Харківської та Полтавської. Термін подачі заявок — до 30 листопада 2022 року. Вартість одного гранту на придбання насіння, добрив, засобів захисту, малої й енергоощадної техніки, на впровадження новітніх технологій, облаштування сховищ для зберігання продовольства тощо — 200–250 тис. гривень. Загальний фонд конкурсу становить 2,5 млн гривень — 10% має внести сама громада.

Для сільгоспвиробників

На всеукраїнському рівні ініціативу «Сади для перемоги» підтримало Міністерство аграрної політики та продовольства України. За словами керівника департаменту Мінагрополітики Ігоря Віштака, цей проєкт надасть громадам додаткову можливість за сприяння держави розвивати на своїх територіях фермерство. Посадовець також зауважив, що в рамках ініціативи «Сади Перемоги» профільна установа втілює в життя постанову № 738, де затверджено порядок надання грантів для розвитку аграрного бізнесу.

У документі під назвою «Деякі питання надання грантів бізнесу» від 21 червня 2022 року, зокрема, надається порядок і механізм фінансування сільгоспвиробників, що ведуть садівництво, ягідництво, виноградарство, тепличне господарство. ФОП чи юридична особа можуть отримати до 10 млн гривень на закладання саду, ягідника чи винограднику площею від 1 до 25 гектарів. Гранти надаються на умовах співфінансування 70 : 30 відсотків, де менша частина — кошти підприємця. Сума залежить від площі й культури. Так, максимальна (на багаторічні насадження — яблуні, груші, лохину) — 400 тис. гривень на кожен 1 га.

Для тепличників правила дещо інші. Для будівництва однієї модульної теплиці орієнтовною площею не меншою за 1,6 га і не більшою за 2,4 га отримувач гранту може розраховувати на суму до 7 млн грн. Перша тисяча заявників входить у співфінансування з державою у співвідношенні 70 : 30 відсотків, наступні — 50 : 50. Загалом планується допомогти побудувати до 1000 теплиць, проте кожна область має свій ліміт. Приміром, якщо на Волині до 30, то на Київщині — до 114.

Як уточнив Ігор Віштак, заявку на отримання гранту, зразок якої міститься в постанові, подають через портал «Дія». До неї обов’язково додається проєкт насаджень або проєкт теплиць. Підприємець, що хоче поставити теплицю, також може скористатися проєктом конструкції, що представлена на сайті міністерства. Ще одна з умов — створення нових робочих місць.

Фахівці міністерства оцінюють перспективи заявника, й у разі погодження міністр підписує наказ. На кінець вересня міністр агрополітики вже підписав 30 наказів на виплату грантів загальною сумою 136 млн гривень, а 8 суб’єктів підприємництва вже подали рахунки до Ощадбанку на придбання посадкового матеріалу.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ