Овочі-Ягоди-Сад

Клумби з рослинами, що квітуватимуть, закріплять у насадженнях природні популяції диких бджіл

Бджолине різнотрав’я

Бджолине різнотрав’я

Спеціальні клумби з рослинами, що квітуватимуть протягом усієї вегетації саду, закріплять у насадженнях природні популяції диких бджіл.

Зміна природних ландшафтів, інтенсивне сільське господарство й застосування пестицидів наносять значні втрати біорізноманіттю. Так, останніми десятиліттями в аграрних і природних ландшафтах спостережено зникнення багатьох видів комах, зокрема й запилювачів. Останні дуже важливі, і то не лише для природної екосистеми, а й для регулярного отримання гідних урожаїв у культурному рослинництві. Найкращими запилювачами є дикі бджоли. Для збереження цих корисних комах, особливо у змінених екосистемах, варто створювати спеціальні насадження із варіативним набором квіткових рослин, кущів чи навіть дерев. 

Поговорімо про створення для запилювачів спеціальних квіткових клумб. Плануючи це трав’янисте насадження, необхідно правильно обрати його розташування, розмір та асортимент квіткових рослин. Клумбі можна надавати довільну форму, розмір залежатиме від можливості догляду за рослинами, для початку у саду площею кілька гектарів вистачить кількох клумб по 2 м2 кожна. Їх розташовують на сонячному боці ділянки, на віддалі одна від одної, або роблять суцільне лінійне насадження. Щоб прикрити квітучі насадження від вітру, можна створити живопліт (з рослин спіреї, вейгели, тамариксу, рододендронів, дейції, малини, татарської жимолості тощо). 

Рослини висаджують куртинами — невеликими скупченнями, так комахам буде легше знайти необхідні їм квітки. 

Квітки фізостегії приваблюють джмелів та метеликів

Важливо. Видовий склад комах-запилювачів змінюється протягом усього весняно-літнього сезону. Ранньої весни літають одні види бджіл, а вже за місяць зовсім інші і, відповідно, потреби у квітках у різних видів бджіл різні. Також є види, що спеціалізуються на зборі пилку чи харчуванні нектаром тільки з певних видів рослин. Отже, для повноцінного харчування комах нектаром та пилком необхідно забезпечити послідовну зміну квітучих рослин протягом усього сезону. Компонуючи рослини, варто обирати місцеві види квітучого різнотрав’я, адже деякі інтродуковані види, як наприклад гортензія та петунія, бджіл не приваблюють. Також нектар деяких завезених рослин може містити шкідливі для бджіл метаболіти та викликати хвороби або й загибель. Важливо. Махрові сорти квіток гірше приваблюють комах-запилювачів, аніж прості квітки того самого виду. Деякі рослини, що корисні для комах, прийнято вважати бур’янами й знищувати в окультурених ландшафтах. Це зокрема синяк звичайний, гикавка сіра, різні види конюшини, дикі моркви, цикорій, кульбаби тощо, і їх варто на таких клумбах культивувати також. У таблиці подано види квітучого різнотрав’я для бджолиних клумб, у насадженнях достатньо поєднати 7–10 видів рослин з урахуванням термінів їхнього цвітіння. 

З квітня по травень, окрім цибулькових першоцвітів, цвіте мало трав’янистих квіткових рослин. Проте у цей період квітнуть деякі багаторічні чагарникові види, наприклад, рододендрони, садовий жасмин та дейція, із них варто організовувати живоплоти. 

У середині літа квітнуть шавлії, м’ята, меліса, різні види чебрецю, чистецю, лаванда, ехінацея, рудбекія, бджоли (і особливо джмелі) ці рослини люблять. 

Чистець полюбляють довгохоботкові бджоли, бджоли-антидії та осмії (ліворуч — бджола-антидія, праворуч — двокольорова осмія)

У другій половині літа різноманіття квітучих рослин зменшується, але й бджолиних видів, що у цей час живляться пилком, теж меншає. У цей період пилково-нектарну поживу запилювачам забезпечать рясноквітучі айстри, жоржини та чорнобривці. 

Деякі види рослин можна стимулювати до повторного цвітіння. Наприклад, у чебрецю період активного цвітіння продовжить підрізання рослин або видалення суцвіть що відцвіли. На клумби можна встановлювати й будиночки для бджіл, тоді насадження слугуватимуть ефективніше й точніше відтворюватимуть природні умови. Створюючи квіткові клумби, варто уникати рослин зі схильністю до агресивного розмноження й захоплення території — вони витісняють місцеву флору. Прикладом таких агресивних видів є золотарник гігантський (канадський) та ваточник сирійський, які в Україні вважаються інвазійними бур’янами. Квіти цих рослин багаті на пилок та нектар, і бджоли їх люблять, але агресивне захоплення території загрожує екологічній рівновазі. 

Синяк звичайний — корисний пилконос та нектаронос для багатьох видів бджіл

Якщо клумбу необхідно захистити від шкідників (попелиць абощо), варто застосовувати екологічні препарати, що не загрожуватимуть бджолам. Добрива вносять лише органічні й мінімальними нормами. Слід бути обережним із механічною обробкою ґрунту, адже багато бджіл оселяється саме там, у шарі завглибшки 0–30 см. Те саме стосується й обрізки сухих торішніх гілок і порожнистих стебел, бо у них теж часто оселяються різні види бджіл. 

Ганна Гончар,
ДУ «Інститут еволюційної екології НАН України»

журнал “Садівництво по-українськи”, лютий 2020 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ