Техніка

Агрегат KUHN OPTIMER XL поєднує універсальність і практичність

Зручний універсал

Зручний універсал

Агрегат KUHN OPTIMER XL поєднує універсальність і практичність

Зручно мати в господарстві дискове знаряддя, яким можна виконувати мінімальний і глибокий обробіток ґрунту. Це дає змогу заощаджувати на капіталовкладеннях у технічний парк і спрощувати експлуатацію. Саме таким знаряддям є коротка дискова борона OPTIMER XL від компанії KUHN. Це найпотужніша модель у лінійці OPTIMER, що дозволяє якісно здійснювати як мінімальний, так і глибокий обробіток ґрунту. 

Сферичні диски діаметром 620 мм і завтовшки 6 мм є головним робочим органом цього агрегата і можуть працювати на глибину від 5 до 15 см. Вони мають нахил у двох площинах: вертикальний кут нахилу 12°, горизонтальний — 14°. Завдяки цьому вони мають відмінну різальну здатність і можуть якісно виконувати перемішування навіть за великих обсягів рослинних решток. Крім того, робочі органи мають значний резерв стійкості до зношування. Вони зберігають кути встановлення, незважаючи на спрацювання, і це дає змогу краще проникати у ґрунт. 

Значною перевагою агрегата OPTIMER XL є збільшений кліренс, який забезпечує якісну обробку стерні за великих обсягів решток. Відстань між переднім і заднім рядом дисків становить 95 см. Кліренс під підвісом диска — 70 см, кліренс рами — 91 см. Завдяки цьому ризик забивання рослинними рештками мінімальний. Крім того, безперешкодному проходженню рослинного матеріалу сприяє індивідуальне кріплення дисків до рами: принцип «один диск на кронштейн» забезпечує більшу пропускну здатність. 

Кожна стійка, на якій кріпиться диск, змонтована на Х-профільній рамі за допомогою чотиригранного широкого кріплення з поліуретановими еластомерами. Чотиригранний профіль кріплення сприяє надійній фіксації стійки, а поліуретанові еластомери забезпечують надійний захист від динамічних навантажень, велику амплітуду відхилення в разі наїзду на перешкоду і миттєве повернення в робоче положення. За станом кріплень легко спостерігати під час роботи й перевіряти їх перед початком роботи. Строк експлуатації поліуретанових еластомерів у 3–4 рази перевищує гумові, що пропонують конкуренти, внаслідок чого агрегат потребує менше уваги з боку оператора. 

Усі диски змонтовано на маточинах, що не вимагають обслуговування протягом усього строку експлуатації. OPTIMER XL має прості налаштування, як і всі інші машини KUHN. Механічне регулювання клинами встановлюється стандартно: швидке та інтуїтивно зрозуміле, його розроблено, щоб полегшити життя аграріям. Як опція пропонується регулювання за допомогою гідравліки й може виконуватись на ходу. Отже, оператор може змінювати робочу глибину залежно від типу і стану ґрунту, наявності каменів або вологих ділянок. Усі налаштування виконуються без інструментів, що гарантує комфорт для користувача. 

Як опцію можна замовити вирівнювальну борону, яка встановлюється між другою дисковою батареєю і котком. Вона покращує розподілення рослинних решток по всій ширині захвату, регулює потік ґрунту і запобігає забиванню котка. 

Моделі OPTIMER XL 4000, 5000, 6000 та 7500 є сумісними з малою сівалкою SH 600. Маючи бункер об’ємом 600 л, ця сівалка дає змогу сіяти покривні або зернові культури одночасно з виконанням лущення. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ