Залишків цукру для внутрішнього споживання вистачить на вісім місяців
Особливістю поточного цукрового маркетингового сезону є безпрецедентно високі обсяги експорту вітчизняного бурякового цукру, пише Економічний дискусійний клуб.
Лише у першій половині 2016/17 маркетингового періоду (вересень-лютий) експортовано 522 тис. тонн цукру, або чверть від його загального обсягу виробництва.
У першій половині 2016/17 МР внутрішнє споживання цукру оцінено у 813 тис. тонн. Як і роком раніше, у зазначений період імпорт цукру практично відсутній.
Також збільшено оцінку залишків цукру на початок маркетингового періоду (на 1вересня 2016 року) – з 213 тис. тонн до 331 тис. тонн.
Таким чином, з урахуванням уточнених перехідних залишків минулого сезону загальна внутрішня пропозиція цукру у поточному маркетинговому році оцінюється у 2,341 млн тонн при внутрішньому попиті на рівні 1,625 млн тонн.
Беручи до уваги внутрішнє споживання цукру та його експорт у вересні-лютому, розрахункові залишки цукру на 1 березня 2017 року оцінено в 1,006 млн тонн, що відповідає восьмимісячній потребі внутрішнього ринку.
Нагадаємо, за оперативними даними, у 2016/17МР українські товаровиробники виготовили 2 008 тис. тонн цукру, що на 40% більше, ніж у сезоні 2015/2016 років.
Додати коментар