Агрономія

Як підготувати ріпак до зими - досвід «Агрейн»

Для отримання багатого та якісного врожаю насіння ріпаку, необхідно не тільки вдало вибрати сорт (гібрид), а й дотриматися строків висіву та якісної підготовки ґрунту.

Про це AgroTimes розповідають у прес-службі «Агрейн».

«Висів починається з підготовки оптимального посівного ложа. Варто уникати погано подрібнених пожнивних решток, та й саме посівне ложе має містити не надто грубу або занадто дрібну фракцію ґрунту. Основна передумова – ретельно підготувати ґрунт до сівби. Адже в разі сильних опадів дуже дрібний ґрунт у посівному ложі легко замулиться, а надто грубі частки ґрунту погіршать рівномірне проростання ріпаку», – зазначив головний агроном агрогрупи «Агрейн» Славко Станішич.

Він вважає, що оптимальними строками сівби озимого ріпаку, є висів у період із середини до кінця серпня. Строки залежать від багатьох факторів, передусім від сорту (гібрида) та наявності вологи в ґрунті.

«Через надто дрібне насіння дуже важко якісно висіяти культуру. Проте саме точний рівномірний висів важливий для майбутньої врожайності. Тут однією з головних вимог буде рівномірність розподілення насіння у ґрунті. Оптимальна глибина висіву залежить також від наявності вологи й особливо від типу ґрунту, та може коливатися від 1-2 см і до 2,5-3 см. За недостатньої кількості вологи глибину збільшуємо», – каже Славко Станішич.

Крім цього, важливою є стадія розвитку, за якої ріпак входить у зиму. Оптимальна фаза – стадія 10-12 листків. Менша кількість листків перед зимівлею має вплив на потенційну врожайність, і навпаки – занадто сильний розвиток ріпаку до зими також небажаний, адже це напряму впливає на його перезимівлю.

Нагадаємо, українські аграрії збільшують посівні площі під ріпаком.