Агрономія

Вітчизняний гібрид ріпака Паркер створений у Всеукраїнському науковому інституті селекції

Паркер — не павук

Паркер — не павук

Паркер – власна назва, яка може асоціюватись із персонажем серії кінофільмів про супергероїв або із брендом якісних і досить недешевих кулькових ручок. В даному матеріалі мова піде про український гібрид озимого ріпака. Більшість назв гібридам ріпака дає один із засновників Всекраїнського наукового інституту селекції (ВНІС) Мирослав Парій. Що саме його надихнуло на таку назву, ми в цій статті не розкажемо, але у більшості українських аграріїв є можливість поспілкуватись особисто із паном Мирославом та запитати його.

Ринок насіння ріпака в Україні представлений в основному гібридами, переважна більшість яких – продукція мультинаціональних компаній. Українські сорти займають зовсім невелику нішу на цьому ринку, а гібриди, мабуть, ще меншу. Зазвичай із вибором гібриду у виробників проблем немає, адже їх десятки. Всі вони або високоінтенсивні, або високоврожайні, або високостабільні і так далі і тому подібне. За умов дотримання технології вирощування та сприятливих погодних умов, можна отримати хороший врожай незалежно від того, який гібрид посіяти. Але так було до 2022-го року, поки не розпочалась війна і не зруйнувала всі плани життя мільйонів українців, в тому числі й фермерів. На сьогоднішній день економічна ефективність вирощування звичних для нас культур сильно змінилась і здебільшого в гіршу сторону. Вирощування ріпака також втратило свою попередню рентабельність, але принаймні не стало збитковим, як це трапилось із зерновими. У багатьох господарствах посівна озимих уже давно розпочалась або навіть закінчилась, оскільки далеко не всі аграрії цього року сіятимуть пшеницю через її нерентабельність.

 Наступний рік, скоріш за все, буде дещо важчим за поточний, особливо у фінансовому плані. Технологія вирощування ріпака переглядається, вартість мінеральних добрив спонукає переходити до меншого їх застосування. І коли вже мова йде про підрахування кожної копійки, витраченої на гектар, то не варто забувати і про посівний матеріал. Більшість насіннєвих компаній зберегли цінники на рівні минулого року, однак вартість імпортного насіння все одно в рази більша, ніж на українських гібридів. Крім того, варто памʼятати, що зниження інтенсивності технології вирощування обовʼязково призведе до зниження врожайності топових гібридів. Саме тому зараз найкращий час спробувати для себе щось нове. Для прикладу, пропонуємо розглянути вітчизняний гібрид ріпака Паркер, створений у Всеукраїнському науковому інституті селекції. Купуючи українське насіння, можна отримати ряд переваг.  По-перше, ціна, і це один із головних аргументів у порівнянні із придбанням імпортного насіння. По-друге, логістика: насіння вирощене на території України, доробка проводиться також в Україні. Ці фактори дозволяють поставляти насіння в найкоротші строки, забезпечуючи вчасний посів в оптимальних погодних умовах, і не треба чекати, доки воно приїде із Європи. По-третє, ВНІС пропонує програму страхування посівів озимого ріпака, під назвою «Фенікс». Програма полягає у можливості отримання насіння кукурудзи або соняшнику за спеціальними умовами для пересіву в разі виникнення проблем із перезимівлею ріпака. І давайте не забувати про те, що купуючи українське, Ви підтримуєте економіку країни в такий скрутний час.

 Чому ж в якості прикладу приводимо саме Паркер? На це також є декілька  причин. Паркер – середньоранній і високоадаптивний гібрид. Головна особливість гібриду – стійкість до гербіцидів на основі імідазолінонів, це можливість надійного контролю бурʼянів без будь-яких ризиків, повʼязаних із ефективністю грунтових гербіцидів або із фітотоксичністю страхових. Навіть попри появу нового покоління селективних гербіцидів для ріпака, важко буде знайти генерики, які дозволили б заощадити на захисті посіву. Потенціал урожайності гібриду – понад 5 т/га за інтенсивної технології вирощування. Із розгорнутою інформацією по урожайності гібриду можна ознайомитись на офіційних сторінках ВНІС у соцмережах. Важливою перевагою гібриду також є підвищена стійкість до розтріскування стручків, що дає певну фору у період збирання врожаю. Даний гібрид показує відмінні результати в усіх регіонах України. Гібрид Паркер – розумний та патріотичний вибір українських аграріїв.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ