Агрономія

5 кроків як отримати виповнене насіння ріпаку. Чек-лист дій для ріпаку у фазі бутонізація — цвітіння

5 кроків як отримати виповнене насіння ріпаку. Чек-лист дій для ріпаку у фазі бутонізація — цвітіння

Виповненість та олійність насіння озимого ріпаку — ключові чинники, що впливають на рентабельність вирощування цієї культури. Олійність насіння не має бути нижчою за 42 %. Багато в чому це залежить від правильного догляду за посівами у фазі цвітіння та безпосередньо наливу насіння.

Пропонуємо вам просту покрокову інструкцію, яка дасть змогу проконтролювати всі важливі моменти.

Крок 1: Оцінка стану посівів

  1. Слід об’єктивно оцінити результат проведених заходів контролю бур’янів на полі та загальну забур’яненість посівів. Якщо з певних причин ефективність цих заходів була нижчою, то потрібно скорегувати економічну складову технології.
  2. Слід оцінити рівномірність розвитку рослин на полі. Відчутний різнобій свідчитиме, що надалі посіви дозріватимуть неодночасно. Відповідно, потрібно запланувати проведення десикації.

Крок 2: Оцінка погодних факторів

  1. Кількість стручків із насінням прямо залежить від температури повітря в період між бутонізацією та цвітінням. Що ближчою вона буде до оптимальних для розвитку рослин значень, то більше квіток зав’яжеться.
  2. У період після цвітіння озимого ріпаку вагомою є кількість сонячних днів, що позитивно позначається на наливі насіння. На ці чинники також слід зважати при попередній оцінці майбутнього врожаю.
  3. Важливо оцінити наявність вологи перед початком та під час цвітіння посівів озимого ріпаку. Її нестачу не можна компенсувати, проте завчасне застосування стимуляторів росту на кшталт стимулятора росту природного походження Квантіс®, а також превентивне внесення фунгіцидів дозволять рослинам мобілізувати антистресовий механізм захисту.
  4. Додаткове використання фосфоровмісних препаратів дасть змогу краще розвинути кореневу систему, аби протистояти посушливим умовам вегетації.

Крок 3: Контроль шкідників

  1. У фазі бутонізації слід посилити контроль за чисельністю прихованохоботників, квіткоїда. Саме у цей період інсектицидна обробка є вкрай важливою. Для цього найкраще використовувати добре відомий препарат Карате® Зеон разом із абсолютно новим інсектицидом Пленум®, що особливо ефективно діє проти ріпакового квіткоїда.
  2. Своєю чергою під час цвітіння потрібно потурбуватися про комах-запилювачів, від яких безпосередньо залежатиме майбутня врожайність ріпаку. Якщо ж без внесення інсектициду в період цвітіння не обійтися, слід використовувати препарати, безпечні для бджіл.
  3. У фазі утворення стручків та наливу насіння обов’язковий захист проти стручкового комарика, який може завдати істотної шкоди рослинам.

Крок 4: Захист від хвороб

  1. У фазі бутонізації (50–59) та цвітіння (65) рослинам ріпаку особливо загрожують такі захворювання, як фомоз, біла гниль, борошниста роса. На стадії утворення стручків та наливу насіння рослини вразливі до низки серйозних захворювань, передусім чорної плямистості та білої гнилі, які також є причиною зниження якості олії.
  2. Для захисту від альтернаріозу та борошнистої роси у фазі бутонізації рекомендоване застосування препарату Тіовіт Джет®, а для захисту від інших хвороб на початку цвітіння — Амістар® Екстра або Амістар® Голд.

Крок 5: Листові підживлення

  1. Не варто акцентувати увагу винятково на азотному живленні озимого ріпаку. Надмір азоту за дефіциту фосфору, калію, бору й марганцю спричиняє збільшення утворення білків та зменшення жирних кислот, що в результаті знижує олійність насіння.
  2. Ключовим елементом для нормального розвитку ріпаку є бор. Його додаткове внесення дає змогу запобігти розтріскуванню стебел і дуплистості коренів, від чого згодом залежить якісний налив насіння. Також забезпеченість рослин ріпаку бором прямо впливає на утворення стручків та налив насіння.
  3. Після відновлення вегетації навесні важливим елементом технології вирощування ріпаку є регуляція росту рослин, що зазвичай проводиться у фазу початку подовження стебла фунгіцидом — регулятором росту Сетар® у нормі 0,5 л/га. Крім цього, можливе використання стимулятора росту — антистресанта Квантіс® у нормі 1,0 л/га разом із Сетар®, що дозволяє покращити розвиток рослин та підвищити їхній опір до дії несприятливих абіотичних факторів.
  4. У фазі бутонізації необхідно провести листове внесення сульфату магнію та органічного стимулятора Ізабіон®. У цей період також рекомендовані підживлення посівів карбамідом у нормі 5 кг/га, бором, марганцем і молібденом.
  5. На стадії формування стручків та наливу насіння посіви озимого ріпаку необхідно підживити карбамідом, бором і стимулятором.
  6. Дуже важливо здійснити листове внесення препаратів, що містять марганець і молібден, від цього безпосередньо залежать налив та олійність насіння. Варто взяти до уваги, що дефіцит марганцю спостерігається на лужних і нейтральних ґрунтах, а молібдену — на ґрунтах із підвищеним рівнем кислотності.
  7. Якість насіння ріпаку багато в чому залежить від забезпеченості рослин фосфором. У разі його дефіциту рекомендовано нагальне застосування фосфоровмісних препаратів.

Геннадій Малина, канд. с.-г. наук, керівник групи технічної підтримки насіння олійних культур компанії «Сингента» 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ