Агрономія
Головне:
Агрономія

Визначено найкращі попередники для очеретянки звичайної

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Очеретянка звичайна потребує якісного обробітку ґрунту. Тому після збирання попередника проводять лущення на глибину 8–10 см і подальшу оранку на глибину 24–26 см. Передпосівний обробіток ґрунту полягає в культивації, боронуванні та вирівнюванні площі.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Обов’язковим агрозаходом, особливо на торфових ґрунтах, є коткування до і після сівби. Це сприяє як швидкому проростанню насіння, так і інтенсивному капілярному підйому вологи з нижніх шарів ґрунту.

Найкращими попередниками для очеретянки звичайної є ранні силосні культури, однорічні трави та просапні культури. Можна висівати й за умови розорювання перелогів, де тривалий час нічого не вирощувалось.

«Сіяти очеретянку звичайну слід широкорядним способом із шириною міжрядь 45 або 70 см. Глибина загортання насіння — 2–3 см. Після сівби площу коткують, причому на торфових ґрунтах — важкими водоналивними котками. Найкращим способом сівби очеретянки звичайної на осушуваних торфових ґрунтах є літній безпокривний», – ідеться в повідомленні .

Оптимальними строками сівби слід вважати липень-серпень. Трави, висіяні в цей період, до настання зимового періоду добре розкущуються і наступного року забезпечують високу продуктивність за мінімального догляду в рік сівби (досить одного підкошування бур’янів у рік сівби, а в окремі роки можна обійтись і без нього). Однак за оптимальних умов водно-повітряного режиму ґрунту залуження можна проводити протягом усього вегетаційного періоду.

Сходи багаторічних трав мають дуже слабку кореневу систему, тому пересихання 0–5 см шару ґрунту в цей період може викликати повну загибель сходів. Зважаючи на це, багаторічні трави варто висівати в період, коли передбачається випадання достатньої кількості опадів.

Норма висіву очеретянки звичайної за широкорядної сівби становить 8–10 кг/га за 100% господарської придатності насіння.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!