Агрономія

Вчені знайшли спосіб підвищити ефективність селекції пшениці

Дослідники пшениці Центру Джона Іннеса (Велика Британія) розробляють новий метод, який допоможе в перспективі відкрити нові гени для такої глобально важливої ​​культури, як пшениця.

Про це повідомляється на сайті Центру Джона Іннеса.

Селекція сільськогосподарських культур включає в себе збір комбінацій ознак, які лежать в основі генетичних варіацій. Частина цієї генетичної варіації часто залишається незмінною між поколіннями, причому деякі гени успадковуються спільно один з одним. Ці блоки генів дуже рідко розпадаються за генетичної рекомбінації і називаються гаплотипами. Гаплотипи селекціонери комбінують між собою для створення нових сортів і культур.

У новому дослідженні вчені показують, що сучасні платформи, які використовуються селекціонерами, не забезпечують потрібних даних, необхідних для розрізнення гаплотипів, що потенційно призводить до неточних рішень.

Вони визначили загальні гаплотипні блоки для 15 сортів м’якої пшениці, зібраних в рамках проєкту «геном пшениці 10+» – великого міжнародного співробітництва. Щоб проілюструвати застосування гаплотипного підходу для поліпшення врожаю, вони зосередилися на конкретній ділянці геному пшениці на хромосомі 6А.

Завдяки детальним генетичним дослідженням і польовим експериментам було встановлено, що британські селекціонери беруть за основу кілька генів у вигляді інтактного гаплотипу хромосоми 6А для максимального збільшення експресії бажаних ознак (час цвітіння і врожайність).

Нагадаємо, кукурудзу «навчили» брати азот з атмосфери.