Агрономія

Кукурудзу «навчили» брати азот з атмосфери

Вчені Каліфорнійського університету вивели сорт кукурудзи Sierra Mixе, здатного брати азот з атмосфери й перетворювати його на добрива для себе.

Про це розповів професор Каліфорнійського університету Девіс Алан Беннет, який є автором винаходу, пише «Зерно».

Сорт здатен отримувати з атмосфери від 28 до 82% азоту. На певному етапі розвит­ку рослина виділяє на повітряні корінці гелеподібну речовину з високим умістом цукрів, яка є ідеальним середовищем для бактерій, які здатні брати азот з середовища та перетворювати його в доступну для рослини форму.

«Мене завжди дивувало, що бобові культури, такі як соєві боби, наприклад, чи то квасоля, горох, вігна, люпин білий, конюшина, люцерна тощо, мають природний механізм відтворення азоту», — заявив науковець.

Виведений ним сорт кукурудзи не потребує синтетичних добрив чи бодай має істотно знижену потребу в них. На це у команди вчених пішло 15 років.

«Над цим дослідженням наш університет працює вже впродовж 40 років. Та для мене честь, що саме в моєї команди вийшло вивести потрібну ознаку. Це не везіння в жодному разі – це величезна праця, яка рано чи пізно мала увінчатися успіхом», — зазначив професор.

Нагадаємо, канадські вчені вивели новий сорт пшениці з підвищеною врожайністю. Крім того, вчені зробили серйозний крок до виведення нових високоврожайних сортів пшениці і ячменю.