Агрономія

Уміст хлорпірифосу в сільгосппродукції не може перевищувати 0,01 мг/кг, – МОЗ

Уміст хлорпірифосу в сільгосппродукції не може перевищувати 0,01 мг/кг, – МОЗ

Міністерство охорони здоров’я затвердило максимально допустимі рівні вмісту хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу в сільськогосподарській продукції та харчових продуктах на рівні 0,01 мг/кг (мг/л). Відповідний документ набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Про це свідчить наказ міністерства №960 від 18 травня 2021 року.

Крім того, МОЗ затвердило зміни в гігієнічних нормативах і регламентах безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, затверджених наказом міністерства від 2 лютого 2016 р №55, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 лютого 2016 р №207/28337 (в редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28 травня 2020 №1276).

Таким чином, максимально допустимі рівні вмісту хлорпірифосу і хлорпиріфос-метилу будуть застосовані до зерна хлібних злаків, яблук і яблучного соку, цукрового буряка, сої і соєвої олії, ріпаку і ріпакової олі, сорго, соняшнику і соняшникової олії, кукурудзи і кукурудзяної олії.

Нагадаємо, мільйони людей п’ють воду із залишками пестицидів.