Агрономія

Хлорпірифос виявили в імпортному листі амаранту

Хлорпірифос виявили в імпортному листі амаранту

У листі амаранту, що експортувалося з Камеруну до України, виявили хлорпірифос.

Відповідне повідомлення надійшло до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, повідомляють головні управління Держпродспоживслужби в областях.

Як зазначається, згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

Фахівці також нагадують, що у разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу слід негайно інформувати головне управління Держпродспоживслужби у своїй області.

Нагадаємо, минулого року Міністерство охорони здоров’я України затвердило максимально допустимі рівні вмісту хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу в сільськогосподарській продукції та харчових продуктах на рівні 0,01 мг/кг (мг/л). Відповідний документ набрав чинності з 1 січня 2022 року.