Сорт є одним із засобів підвищення продуктивності культури
Сорт як носій біологічних, господарсько-цінних ознак є одним із найважливіших засобів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Такі властивості сорту, як адаптивність до стресових чинників природного середовища, реакція на внесення мінеральних добрив, стійкість до шкідників і хвороб, здатність формувати кінцевий продукт заданої високої якості тощо, визначають технологічний алгоритм його вирощування й цінність для переробки.
Так, селекцію ріпаку в Україні проводять за трьома основними напрямами: створення високоолійних сортів і гібридів харчового призначення, технічного використання та на зелений корм.
Також ураховують високу продуктивність на врожай високоолійного та високобілкового насіння, скоростиглість, стійкість до розтріскування стручків, осипання та вилягання, стійкість до хвороб і шкідників, у першу чергу – до низьких температур, а також несприятливих умов наколишнього середовища.
Селекцію проводять на зниження ерукової та лінолевої кислот.
Нагадаємо, «Білий Стік» для диверсифікації ризиків сіє і гібриди, і сорти озимого ріпаку.