Агрономія

Чеські сорти озимого ріпаку компанії Selgen — прагматична реакція аграріїв на виклики у вирощуванні

Відповідь на ризики

Відповідь на ризики

Чеські сорти озимого ріпаку компанії Selgen — прагматична реакція аграріїв на виклики у вирощуванні культури 

Напередодні старту нового ріпакового сезону чимало агропідприємств переймаються питанням: сіяти ріпак чи ні? З одного боку, ця олійна культура справді вигідна, а з іншого — досить ризикована у вирощуванні, і замість очікуваних прибутків можна зазнати збитки. Попри те, що аграріям вдалося нагромадити вологу в ґрунті, спека та посуха ставить під загрозу посівну кампанію. Рішення є: сіючи сучасні сорти озимого ріпаку, за сприятливих умов аграрії отримають урожаї на рівні гібридів, а за розвитку негативного сценарію — мінімізують втрати. 

Проблема і рішення 

Господарювання в умовах ризикованого землеробства вимагає особливого підходу. Проте деякі рішення агропідприємств є недалекоглядними. 

«Дедалі більше аграріїв через бажання заощадити на старті або зменшити втрати, висівають власноруч зібране насіння гібридів ріпаку F2 і навіть F3, — зауважує Володимир Тишковський, засновник і керівник ПП «НВФ „Тирас”». — Але це неправильний і неефективний шлях». Через зникнення ефекту гетерозису в другому поколінні неможливо передбачити ознаки, які матимуть такі рослини. Сівба такого насіння призводить до негативних наслідків: нерівномірності появи сходів, різної висоти рослин і вегетаційного періоду, зниження стійкості до хвороб і шкідників, різкого зменшення врожайності тощо. Усе це спричиняє додаткові проблеми у вирощуванні та збиранні врожаю, тож підприємство не добирає у бункері «чорного золота». 

Підприємство «Тирас» пропонує розумну альтернативу — насіння сортового ріпаку селекції Selgen. «Це рішення особливо актуальне для господарств, які працюють на Півдні України, — наголосив пан Володимир. — Ми абсолютно впевнені в тому, що, висіваючи сорти, ви отримаєте результат на рівні гібрида, а на старті заощадите на насінні, адже насіння гібрида коштує 1500 грн/га і вище, а сорт — 400 грн». 

Понад 25-річний досвід діяльності підприємства «Тирас» на насіннєвому ринку України, тісна співпраця з науковими та дослідницькими установами, провідними європейськими селекційними компаніями, бездоганна репутація серед клієнтів — вагомі аргументи дослухатися до поради експерта. 

Підприємство вже зареєструвало в Україні сорт озимого ріпаку Бенефіт, кілька інших проходять державне сортовипробування в різних регіонах. «Ми пропонуємо українським фермерам тільки сучасні сорти, які вирощують їх колеги в Чехії та Німеччині, і які у ваших умовах можуть дати достойні результати», — запевнив Іржі Долєжал, керівник компанії Oseva. 

У цьому вже переконалися вітчизняні аграрії. Так, торік сорт ріпаку Рескатор в екстремальних умовах Бессарабії дав 1,2–1,5 т/ га, а в районі, де поля з гібридами згоріли, зібрали по 100–200 кг/га. Уся лінійка ріпаку характеризується надзвичайною посухостійкістю, адже селекція проводилась оригінатором у Чехії, яка за кліматичними умовами схожа з Півднем України. Тож у зонах недостатнього зволоження сорти за продуктивністю випереджають гібриди мультинаціональних компаній. 

Що показує поле 

Щоб подивитися на посіви та більше дізнатися про сорти озимого ріпаку, ми відправилися на Тернопільщину та Херсонщину. Попри спеку, ріпаки стояли зелені та потужні. 

«Погляньте, різниці між нашими сортами та сусідніми гібридами — у розвитку та масі рослин, у товщині стручків і масі тисячі насінин — немає, — демонструє Володимир Стравський, головний агроном ПП «НВФ „Тирас”». — Я завжди наголошую виробникам: поставтесь до сорту так само, як до дорогого гібрида — і він дасть такий самий урожай за втричі менших витрат на насіння». 

Для всіх сортів базовими є набір таких властивостей, як здатність до ранніх строків сівби, висока пластичність до погодних чинників, стійкість до вилягання та відмінна здатність до регенерації, високий уміст олії, відсутність ерукової кислоти та глюкозинолату, генетична стійкість до розтріскування й високий потенціал урожайності. 

Озимий середньоранній сорт ріпаку Бенефіт має низький габітус рослин, що дозволяє заощаджувати на добривах, волозі й пальному, добре перезимовує і дає стабільно високі врожаї в різних виробничих умовах, стійкий до вилягання й хвороб, навесні швидко відростає. Не поступаються йому й новинки сезону — сорти Орекс, Рескатор і Кортес, які проходять випробування. 

Звісно, кожне агропідприємство має самостійно ухвалювати рішення щодо вибору насіннєвого матеріалу озимого ріпаку. Проте сучасна селекція пропонує гідне рішення у вигляді нових високопродуктивних сортів, найбільш адаптованих до викликів клімату, що змінюється. 

Співпраця ПП «Тирас» із провідними агропідприємствами, що мають сучасні технології виробництва насіння та найкращі насіннєві заводи, дозволяє задовольнити потреби ринку у високоякісному насінні сортового ріпаку в новому сезоні. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ