На Херсонщині збирають урожай найдорожчої пряності у світі
Компанія «Агро-Фокус» (село Любимівка Херсонської області) отримала другий урожай шафрану. Наразі зібрано 300 г спеції, розповіла AgroTimes Лариса Боден, засновниця компанії «Агро-Фокус».
«Через холодну погоду цього року врожай шафрану буде однозначно менший. Минулого року ми зібрали трохи більше 1 кг. Збирання тривало до початку грудня», – зазначила Лариса Боден.
За її словами, низькі температури позначаються на рясності цвітіння квітки. Незважаючи на те, що ця рослина стійка до морозів, проте нестача сонця і тепла впливає на рясність цвітіння.
Господарство вирощує шафран у відкритому ґрунті. Збирання відбувається вручну, через що й формується висока ціна пряності.
Спецію, вирощену в Україні, пропонують вітчизняним ресторанам та кондитерським, розповіда Лариса Боден. «На експорт поки український шафран не може поставлятися через малі обсяги, – додала вона. – Хоча спецію фасують по 1-2 г, а 5 г – це вже оптова партія».
Ціна європейського шафрану гарної якості, що вирощується невеликими партіями, – 12-15 євро/г. Іранського та індійського, який збирають масово, – $1,5-2 тис./кг
За шафраном майбутнє, вважає засновниця «Агро-Фокусу», проте зараз ринок маленький.
До того ж це – новий товар, новий смак для українського споживача, нова культура користування. З минулорічного врожаю близько 400 г роздали, а не продали, зазначила вона.
«Можливо, наступного року вийдемо на роздрібний ринок. Цього року точно ні – нема з чим», – підкреслила Лариса Боден.
Довідка
Компанія «Агро-Фокус» вирощує аспарагус, шафран, полуницю, часник, фенхель, батат, ревінь під брендом «Gourmet з Любимівки».
Додати коментар