Агрономія

Які попередники сприяють підвищенню урожайності озимих зернових культур

За рахунок підбору кращих попередників (ріпак, гречка, бобові культури, однорічні бобово-злакові сумішки, картопля) урожайність озимих зернових культур можливо підвищити на 20-25% і більше, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Вищу урожайність зерна озимої пшениці та тритікале одержують після озимого ріпаку, люпину, а також багаторічних бобових трав і просапних культур.

Незадовільні попередники для озимої пшениці — це багаторічні злакові трави й інші зернові (посіви після зернових жита і ячміню уражуються кореневими гнилями і іншими хворобами, що призводить зниження урожаю до 40%).

Сівба тритікале після ячменю, пшениці і жита призводить до зниження урожайності до 20-30%, а вирощування тритікале у монокультурі призводить до ще більшого зниження урожайності.

Озиме жите можна висівати після бобово-злакових сумішей, зернобобових, після ячменю та вівса, що висіяні після удобрених попередників. Однак, якщо ячмінь чи овес висівався після зернових культур, то після його жито знижує урожайність до 15%.

Озиме жито можна висівати після багаторічних злакових трав за умови якісної розробки дернини та подальшого належного обробітку ґрунту. Культура значно слабше уражується кореневими гнилями і менше, ніж пшениця, реагує на попередника.

Озиме жито вважається найбільш стійким при вирощуванні у монокультурі.