Агрономія

Дробне внесення добрив та ефективний захист дають змогу отримати високий урожай пшениці в умовах нестабільного зволоження

Працюємо на врожай

Працюємо на врожай

Дробне внесення добрив та ефективний захист дають змогу отримати високий урожай пшениці в умовах нестабільного зволоження  

СТОВ ім. Лесі Українки працює на Волині, в зоні достатнього зволоження, але в період вегетації культур навіть тут відчувається суттєвий брак вологи. За таких умов у господарстві задіюють технології, які дають змогу отримати максимальні врожаї пшениці. 

Микола Лозовицький, головний агроном СТОВ ім. Лесі Українки

— Вологи у нас на Ковельщині ніби й достатньо, але останні 3–4 роки видалися посушливими. Весни зазвичай холодні, останніми роками сухі, а дощі, якщо й випадають, то здебільшого під час жнив або пізно восени, — розповідає головний агроном господарства Микола Лозовицький

Інша особливість господарювання — стан ґрунтів, які в цій зоні не надто родючі, крім того, на полях господарства чимало піщаних ділянок, нездатних довго утримувати вологу. Тому якщо довгий час немає опадів, культура там просто вигорає або отримує чималі ушкодження листової поверхні, зазнає стресу. 

— Щоб його зняти, ми проводимо позакореневі підживлення, а щоб ліквідувати ці пошкодження — фунгіцидні обробки, — каже головний агроном. — Адже рослина ослаблена і більш сприйнятлива до ураження хворобами та шкідниками. Тому використання фунгіцидів у наших умовах — основний спосіб зберегти врожай. 

Саме так чинять з основною культурою у СТОВ ім. Лесі Українки — озимою пшеницею, яка з року в рік займає до 2 тис. га посівних площ. Застосовуючи інтенсивну технологію вирощування, вдається отримувати в середньому по 6 т/га. 

— Основну проблему у вирощуванні пшениці становлять хвороби листя, бо стан листя безпосередньо впливає на процеси проходження фотосинтезу, а отже, на формування врожаю. Буде здорове листя — буде добрий урожай. Тому до вибору фунгіциду ми підходимо скрупульозно. Для нас головне, щоб фунгіцид був якісним, — наголошує Микола Лозовицький. 

Дві з трьох фунгіцидних обробок у господарстві проводять препаратами компанії «Сингента». Для першої після зими обробки у фазі BBCH 30–31 використовують фунгіцид Тілт® Турбо в нормі 0,75 л/га. Його основна перевага — здатність ефективно працювати за низьких температур, які на Волині звичне явище. Для другого  внесення по прапорцевому листку вже третій рік поспіль застосовують фунгіцид Елатус® Ріа. 

— В Елатус® Ріа добрі лікувальна і профілактична дії. Нам його вистачає аж до колосу. У нього довший, ніж в інших фунгіцидів, період захисту — від 30 до 50 днів залежно від погодних умов. Інші препарати діють від 15 до 30 днів, — розповідає головний агроном. 

— Елатус® Ріа добре забирає хвороби листя. Загальновідомо, що від стану прапорцевого листка залежить формування врожаю пшениці. Якщо добре спрацював фунгіцид по прапорцевому листку, то по колосу вже можна й не працювати. Саме так відбувається у нас — на частині площ третю фунгіцидну обробку ми не проводимо. Обробляємо тільки насіннєві і проблемні товарні ділянки. Спершу Елатус® Ріа ми спробували на невеликій площі, а тепер вносимо на всю площу посіву пшениці. Дуже задоволені результатами. 

Інший спосіб зберегти урожай пшениці в умовах браку вологи — триразове підживлення та зменшення норм висіву. Якщо раніше пшеницю в СТОВ ім. Лесі Українки висівали в нормі 5–5,2 млн насінин/га, то тепер її зменшили до 3,5–4,2 млн насінин/ га. Так рослині допомагають сформувати більшу кількість продуктивних колосів, збільшуючи площу живлення. 

— Під час сівби ми в рядок вносимо комплексні добрива, а навесні, за рахунок зменшення норми висіву, проводимо три підживлення, хоча раніше робили два, — розповідає Микола Лозовицький. — Перше ранньовесняне підживлення проводимо по мерзлоталому ґрунту для збільшення кущення рослини, друге — у фазі виходу в трубку, щоб закласти колос. Третє підживлення вже два роки проводимо по прапорцевому листку — для формування якісного насіння, більшої маси тисячі зерен. Зазвичай у кожне підживлення застосовуємо аміачну селітру, а по мерзлоталому ґрунту ще й додаємо до селітри сульфат амонію, щоб збільшити засвоєння рослиною азоту з аміачної селітри. 

Отже, тактика дробного внесення добрив разом з ефективним захистом дає змогу отримати високий урожай при меншій кількості продуктивних рослин, навіть в умовах нестабільного зволоження. 

Софія Нестерчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ