Агрономія

Збільшення різноманітності сільгоспкультур покращує екосистему й урожайність, - дослідження

Як показали результати нового дослідження міжнародної групи вчених, диверсифікація сільськогосподарських систем, а не вузький вибір сільгоспкультур, покращує екосистему і при цьому не погіршує, ба навіть покращує врожайність.

Про це повідомляється на сайті Університету штату Айова.

Втім, професор агрономії Університету штату Айова, який є співавтором дослідження, зазначив, що деякі міркування щодо маркетингу та аграрної політики повинні змінитись, щоб фермери широко застосовували практику диверсифікації.

Зокрема, результати дослідження показали, що в 63% обстежених випадків диверсифікація покращила екосистему за одночасного збереження або навіть покращення врожайності сільськогосподарських культур. Дослідники описали це як «безпрограшний» результат.

«Загальний висновок полягає в тому, що можна багато чого отримати від диверсифікації методів обробітку», – сказав Метт Лібман, професор агрономії штату Айова та співавтор дослідження. – У багатьох різних країнах з різними кліматичними умовами та ґрунтами з багатьма різними культурами загальна закономірність полягає в тому, що з диверсифікацією ви підтримуєте або збільшуєте врожайність культур, отримуючи екологічні вигоди».

Практики диверсифікації включають, зокрема, сівозміни, висаджування лісосмуг всередині і вздовж полів, створення середовища існування дикої природи поблизу полів, зменшення обробітку ґрунту та збагачення ґрунту органічними речовинами. Такі заходи покращують якість води, запилення, регулювання шкідниками природними ворогами, оборот поживних речовин та зменшують негативний вплив клімату шляхом секвестрування вуглецю в ґрунті.

«Ми з колегами хотіли перевірити, чи є диверсифікація корисною як для сільськогосподарського виробництва, так і для екосистеми. Сучасна тенденція полягає в тому, що ми спрощуємо основні системи посівів у всьому світі. Ми вирощуємо монокультури на все більших площах у гомогенізованих ландшафтах. Результати нашого дослідження вказують на те, що диверсифікація може змінити негативні наслідки, які ми спостерігаємо при спрощених формах посівів на навколишнє середовище та на саме виробництво», – сказав провідний автор Джованні Тамбуріні зі Шведського університету сільськогосподарських наук та Університету Барі.