Агрономія

Бульбочкові бактерії для гороху і сої розрізняються

Інокулянти БТУ-ЦЕНТР/Жива Земля створено з урахуванням спорідненості певного виду бобових культур та бульбочкових бактерій.

Про це AgroTimes розповіли у компанії БТУ-ЦЕНТР.

«Для гороху — це бульбочкові бактерії Rhizobium leguminosarum,  для сої — Bradyrhizobium japonicum, для нуту — Mesorhizobium cicerі. Крім того, бульбочкові бактерії можуть бути комплементарно перехресними — наприклад, Rhizobium leguminosarum спрацюють і на сочевиці, й на виці. Це дає варіативність для пошуків ідеальної формули нового препарату», — зауважують науковці.

Крім того, інокулянти БТУ-ЦЕНТР/Жива Земля створено з урахуванням різної швидкості росту бульбочкових бактерій. Зокрема, сформовані колонії бактерій гороху, конюшини, люцерни, кормових бобів, вики, сочевиці, чини, буркуну, квасолі, нуту можна отримати на 3-4-у добу інкубації; а бактерій люпину, сої, арахісу — на 7-8-у.

Концентрація бактерій в одному мілілітрі препарату (титр) впливає на утворення симбіозу. Дослідженнями встановлено, що для успішного симбіозу вистачає 0,5-1 млрд бактерій.

Високий титр потрібен для тривалого транспортування та зберігання препаратів. Нагадаємо, під час перевезення препаратів БТУ-ЦЕНТР використовують спецтранспорт із холодильниками.