Агрономія

Перед стартом весняної посівної кампанії аграріям варто обрати дієві інокулянти для бобових

Препарати, що змінюють результат

Препарати, що змінюють результат

Перед стартом весняної посівної кампанії аграріям варто обрати дієві інокулянти для вирощування бобових культур

На тлі загального тренду останніх років на зменшення рівня прибутковості агропідприємств і посилення ризиків через глобальні кліматичні зміни, головним завданням будь-якого господарства є пошук рішень, ефективних у сучасних умовах. Одним із таких рішень у вирощуванні бобових культур є застосування інокулянтів, адже це дозволяє підвищити врожайність, мінімізувати ризики й оптимізувати витрати. Нині на ринку пропонують чимало інокулянтів із різними характеристиками. Які з них будуть оптимальним варіантом саме для вашого господарства? Відповідь очевидна: довіряйте українському бренду, який визнано провідними країнами світу — компанії БТУ-ЦЕНТР. Понад 20 років компанія розробляє й виробляє сучасні біопрепарати, впроваджуючи передові досягнення мікробіологічної науки. Має, зокрема, ефективні інокулянти з високою концентрацією активних азотфіксувальних бактерій для різних бобових культур. За останні п’ять років інокулянти БТУ-ЦЕНТР застосували 880 господарств. За цей період було оброблено понад пів мільйона гектарів тільки сої, а середня прибавка врожайності культури в підприємствах становила 3,5 ц/га.

Наукова складова

Створення будь-­якого біологічного препарату, що ефективно працював би у різних умовах, неможливе без наукового підґрунтя. Науковці БТУ­-ЦЕНТР, маючи на меті створити інокулянти для різних бобових культур із певними властивостями, почали з пошуку потрібних штамів мікроорганізмів і їх тестування на базові якості. Серед них: вірулентність або здатність проникати в коріння рослин й утворювати з ними продуктивні бульбочки; конкурентність — активність в утворенні симбіозу, порівнюючи з місцевими штамами мікроорганізмів; і азотфіксувальна активність. У результаті тестування виділили найефективніші штами для всіх бобових — їх зберігають у власному музеї штамів мікроорганізмів.

Утім, селекція мікроорганізмів, вивчення їх взаємодії між собою й іншими організмами, із широким спектром сортів бобових культур, вплив на них різних чинників і відбір активніших штамів ніколи не припиняється. Тож наукові лабораторії є одними з основних підрозділів БТУ­-ЦЕНТР.

Важливі нюанси

Усі бобові рослини здатні формувати симбіотичні відносини з бульбочковими бактеріями, з тим кожен вид культур має спорідненість до певних видів бактерій. Наприклад, для гороху — це бульбочкові бактерії Rhizobium leguminosarum, сої — Bradyrhizobium japonicum, нуту — Mesorhizobium cicerі. Також бульбочкові бактерії можуть бути комплементарно перехресними — наприклад, Rhizobium leguminosarum теж спрацюють на сочевиці, виці тощо. Отже, науковці можуть варіювати, шукаючи ідеальну формулу для нового препарату.

Другий важливий момент, що потрібно врахувати у виготовленні біоінокулянтів, — це швидкість росту різних бульбочкових бактерій. До швидкорослих належать бульбочкові бактерії гороху, конюшини, люцерни, кормових бобів, вики, сочевиці, чини, буркуну, квасолі, нуту; до повільнорослих — бульбочкові бактерії люпину, сої, арахісу. Сформовані колонії перших культур можна отримати на 3–4­ту добу інкубації, колонії других — на 7–8­му. Селекціонери мають чітко знати, скільки часу потрібно для отримання найбільшої кількості бактерій. Концентрація бактерій в одному мілілітрі препараті (титр) впливає на утворення симбіозу. Дослідженнями встановлено, що для успішного симбіозу вистачає 0,5–1 млрд бактерій. Але високий титр потрібен за тривалого транспортування та зберігання препаратів. Власне, БТУ­-ЦЕНТР подбало про створення оптимальних умов для зберігання препаратів: температура в складських приміщеннях тримається на позначці +4 °С, перевозять препарати спецтранспортом із холодильниками.

Третій момент — забезпечення збереження автентичності мікроорганізмів упродовж усього процесу виготовлення. Адже тільки так можна гарантувати отримання препарату саме з тим мікроорганізмом, що взяли на початку робіт. Тому всі виробничі лінії містять багатоступеневу систему очищення води й повітря, чіткий контроль температур в підготовці поживного середовища, посуд і тара стерилізується, а приміщення обробляють антисептиками.

Інокулянти для сої

Особливістю БТУ-­ЦЕНТР, яка вирізняє його з ­поміж інших виробників біопрепаратів, є створення власного науково­дослідного центру — Інституту прикладної біотехнології. Науковці інституту проводять численні дослідження та розробляють нові формуляції препаратів з урахуванням потреб ринку і побажань споживачів щодо завчасної обробки насіння, пролонгації їх дії, покращення живлення рослин тощо.

Препарат Різолайн® є першим і наразі єдиним український інокулянтом, який отримав реєстрацію у ЄС та визнаний головними органічними сертифікаційними органами — FiBL, Demeter International, Bioland, Naturland й ін. До його складу входять чотири штами Bradyrhizobium japonicum. Інокулянт рекомендують вносити разом із біопротектором Різосейв®, застосовуючи безпосередньо за 1–7 діб до сівби чи в рядок під час сівби.

Одночасно з обробкою насіння цими інокулянтами можна використовувати малотоксичні протруйники, інші біопрепарати, біоприлипачі. А от сильнодійними протруйниками насіння дозволяється обробляти за 5–7 днів до інокуляції — у такому разі норму біоінокулянту збільшують на 30–50%.

Головна особливість комплексного препарату Андеріз® — наявність фосформобілізаційного гриба Penicillium bilaі, що покращує процес азотфіксації, сприяє інтенсивності фотосинтезу, засвоєнню фосфору з ґрунту, запобігає розвитку фітопатогенної мікрофлори.

Ольга Нагорна, головний мікробіолог, заступник директора з наукових питань компанії БТУ-ЦЕНТР:

— Наша команда науковців і агрономів постійно працює над удосконаленням інокулянтів для бобових культур.

Так, прагнучи створити високотехнологічний інокулянт, який можна було б застосовувати з будь-якою технікою та набором обладнання, наявними в господарстві, за різних способів обробітку ґрунту, ми дослідили різні препаративні форми та зупинились на торф’яній і рідкій (гелевій).

Торік запустили нове пакування для торф’яних інокулянтів — екопакети, що дозволить зменшити використання поліетилену. Частина коштів із продажу таких інокулянтів буде перерахована на відновлення лісів в Україні.

Використання підтверджених наукою і практикою рішень дозволяє компанії БТУ-ЦЕНТР створювати інновації для задоволення потреб наших клієнтів.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ