Агромаркет

Площі під кукурудзою в Північному регіоні зросли більш ніж ушестеро, – дослідження

Виробництво кукурудзи в Північному регіоні України значно збільшилося за рахунок збільшення посівних площ та підвищення врожайності культури.

Про це зазначила менеджер з розвитку в компанії Maxigrain Олена Нероба під час конференції  «Вмикаємо сезон. Північний регіон».

«Якщо розглядати регіон Центральної та Північно-Східної України (а саме Дніпропетровську, Полтавську, Сумську, Харківську, Чернігівську області), то за останніх 30 років площі під кукурудзою зросли більше, ніж у 6 разів. Так, частка регіону в загальних кукурудзяних площах України збільшилась з майже 30% до понад 40%. Якщо раніше регіон виробляв близько третини української кукурудзи, то зараз приблизно 45%, а в останні роки навіть більше», – зазначає експерт.

Відтак фахівці радять фермерам, які знаходяться в інших регіонах, але хочуть розуміти, як буде формуватись внутрішня ціна в Україні і куди в першу чергу будуть дивитися експортери, відслідковувати погоду та посівні площі саме в зазначених областях.

«Середня врожайність кукурудзи в Україні з 1990 року зросла з майже 3,9 т/га до 5,5 т/га. Проте два сезони тому, до посухи, вона була навіть до 7,8 т/га. У північному ж регіоні середня врожайність набагато більша за середню по країні» – додає Олена Нероба.

Нагадаємо, що 75 вінницьких підприємств експортують зернові до Туреччини, серед яких в основному – кукурудза. Разом з тим, УЗА вважає, що немає жодних передумов для визначення граничного обсягу експорту кукурудзи врожаю. 

АgroТimes